Neglerotbetennelse

Er du rød, øm og hoven rundt neglen?

Da kan det være at du har fått neglerotbetennelse.

NEGLEROTBETENNELSE: Plages du ofte med at området rundt neglen din blir vondt og hovent. Da kan det være du har fått neglerotbetennelse.  Foto: fotyma - Fotolia
NEGLEROTBETENNELSE: Plages du ofte med at området rundt neglen din blir vondt og hovent. Da kan det være du har fått neglerotbetennelse. Foto: fotyma - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er huden rundt den ene neglen din øm, pulserende og hoven, og det kjennes ut som om fingeren eller tåen din skal falle av når du berører området? Da har du mest sannsynlig pådratt deg en neglerotbetennelse.

Dette er ikke farlig, men det bør ifølge eksperten behandles slik at betennelsen ikke sprer seg.

LES OGSÅ: Så fort vokser neglene dine

Bakterier og sopp kommer inn under neglen

AU: Neglerotbetennelse kan skje med negler på både fingre og tær.  Foto: adam88xx - Fotolia
AU: Neglerotbetennelse kan skje med negler på både fingre og tær. Foto: adam88xx - Fotolia Vis mer

Åse Storfjell-Olven, farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at en neglerotbetennelse kan forekomme på både fingre og tær, og skyldes i hovedsak en mindre skade på huden i området rundt neglen.

- En neglerotbetennelse kan forekomme på både fingernegler og tånegler, men en ren antagelse fra min side er at det kanskje er vanligere å få på fingerneglene, da hendene våre som regel «utsettes» for langt mer enn tærne våre.

Hva kan forårsake en neglerotbetennelse?

- Helt vanlige ting som for eksempel oppflisede neglebånd, biting på negler, manikyr eller å suge på fingrene kan gi neglerotbetennelse. Det er ikke dette i seg selv som fører til betennelse, men disse aktivitetene kan gi bakterier eller sopp «innpass» i området rundt neglen.

- Neglebåndene våre gir nemlig en vanntett og beskyttende hinne mellom neglen og huden. Dersom neglebåndet skades eller får rifter kan bakterier eller sopp lett trenge ned i neglefolden hvor de formerer seg, noe som kan resultere i en betennelse, forklarer hun.

BITER NEGLER?: Biter du negler er det ekstra fort gjort å få neglerotbetennelse.  Foto: eyetronic - Fotolia
BITER NEGLER?: Biter du negler er det ekstra fort gjort å få neglerotbetennelse. Foto: eyetronic - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hva skyldes de hvite flekkene på neglene?

Symptomer på neglerotbetennelse

Er du usikker på om det er en neglerotbetennelse du har fått? Da bør du ifølge Storfjell-Olven se etter følgene symptomer;

- Symptomene er smerte, ømhet og hevelse i området rundt den aktuelle neglen – området kan i noen tilfeller også bli rødt og varmt. Hvis infeksjonen kommer svært langt kan det samle seg puss under huden ved siden av negler.

- Dersom man ikke behandler infeksjonen kan den spre seg til negleroten, og i sjeldne tilfeller kan den også spre seg under neglen og over til den andre siden.

Hvis disse symptomene høres velkjente ut, anbefaler hun deg å la området være i fred og ro – og unngå plukking.

- Dette kan gjøre vondt verre. Piller man på en rift med urene hender kan dette tilføre flere bakterier og gjøre betennelsen verre. I tillegg kan slik pilling og plukking forstyrre sårets helingsprosess.  

RENS SÅRET: Dersom du har fått neglerotbetennelse kan det hjelpe å rense såret med et desinfiserende middel. Foto: Lars Zahner - Fotolia
RENS SÅRET: Dersom du har fått neglerotbetennelse kan det hjelpe å rense såret med et desinfiserende middel. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Blør du fra tannkjøttet?

Kan behandles hjemme

Dersom du har et mildt tilfelle av neglerotbetennelse, kan du ifølge Storfjell-Olven enkelt behandle dette selv ved hjelp av grønnsåpe.

- Rengjør den betente fingeren eller tåen i varmt vann eller grønnsåpebad tre til fire ganger om dagen til betennelsen har gått over. Eventuelt kan du bruke et desinfiserende middel som for eksempel klorhexidin. I milde tilfeller kan også en sårsalve ha positiv effekt.

Dersom neglerotbetennelsen ikke går over etter noen dager med egenbehandling, kan det være du trenger antibiotika, og da må en lege kontaktes.  

- Du bør oppsøke en lege dersom det ikke går over i løpet av et par dager, det er mye puss eller hvis du får feber. Er det pussansamling må legen ofte lage et lite snitt i huden for å få fjernet pusset og rengjort såret, sier hun.

LES OGSÅ: Sopp trives aller best under føttene

Ingrodd tånegl

Hvis smertene rundt tåneglen ikke skyldes en neglerotbetennelse, kan det være du har vært så uheldig og fått en inngrodd negl. Dette er en plage som anses som en av de vanligste forekomstene innen allmennmedisin.

Tilstanden går ut på at neglen har vokst, eller grodd inn i huden ved siden av neglen, og det er som oftest stortåa som er mest utsatt.

I tillegg til at det ikke ser særlig fint ut kan det også medføre både smerter, hevelse og pussdannelse. Nøyaktig hvor store smerter og plager du opplever kan likevel være ganske individuelt.

Den vanligste årsaken til at man får inngrodd tånegl er at man har klippet tåneglene feil, eller at du har revet i stedet for å klippe.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer