Energi

Er du tappet for energi?

- Lite overskudd skyldes ofte dårlige matvaner, sier Sara Stanner, ernæringsekspert i The Telegraph.

SPIS MELLOMMÅLTIDER: Få måltider i løpet av dagen kan senke konsentrasjonen og energien din. Hold energinivået oppe med noen mellommåltider. Foto: Colourbox.com
SPIS MELLOMMÅLTIDER: Få måltider i løpet av dagen kan senke konsentrasjonen og energien din. Hold energinivået oppe med noen mellommåltider. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mye som kan bidra til at føler deg tappet for energi.

Som oftest blir luften blåst ut av deg på det verste tenkelige tidspunktet.

Du skulle egentlig gjort en kjapp treningsøkt, handlet gave til en venninne som har bursdag og ha en rapport klar til morgendagen på jobben.

Heldigvis finnes det måter du kan øke energinivået uten at du må slurpe i deg åtte kopper kaffe i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Tull å drikke åtte glass vann om dagen

De tre vanligste energityvene

Hvis du føler at du har for lite energi er det ikke uten grunn. Det er spesielt tre årsaker til energimangel som vi har skrevet om tidligere. Kanskje du kjenner deg igjen i noen av disse?

Slanking: Folk som forsøker å gå ned i vekt kutter gjerne ned på kaloriene, og mindre kalorier tilsvarer mindre energi. Mange begynner også å trene mer som gjør at du i tillegg forbrenner kalorier. Resultatet er at får mindre overskudd.

Stress: Stress er en av de største årsakene til at du blir tappet for energi. Det kan også forårsake hodepiner, muskelverk, stivhet og ryggvondt. I en stressende hverdag blir det også dårligere tid til å lage ordentlig mat.

Søvnmangel: For lite søvn gjør at du ikke er uthvilt. Det viser seg at en person som ikke får syv timer søvn hver natt, fungerer like dårlig som en som ikke har sovet på 1-3 dager.

LES OGSÅ: Dette påvirker handlelisten din

Dette gir deg mer energi

En av de største årsakene til at mange sliter med lite energi er dårlige matvaner, skriver Telegraph.com (Ekstern lenke). Ikke bare senker det energien, men det svekker også immunsystemet.

- En sunn frokost vil opprettholde energien og konsentrasjonen. Rask og sunn mat som grovt brød eller frokostblanding med skummet melk og frisk frukt er gode alternativer, skriver Sara Stanner, ernæringsekspert i The Telegraph.

Mat som inneholder mye fiber er også en viktig kilde til energi, så sørg for å spise poteter, pasta, ris og grovt brød til måltider for at energien skal holde lenger. Ikke drikk for mye kaffe, men vær heller sikker på at du drikker nok vann.

I tillegg kan Stanner fortelle at regelmessig måltider er spesielt viktig, og derfor bør du ha mulighet til å ta en liten matbit når sulten sniker seg på. Gode alternativer er tørket frukt, yoghurt, smoothie, juice, nøtter og frø.

LES OGSÅ: Ikke la deg lure på bensinstasjonen

Derfor er mellommåltider viktig

Regelmessige måltider er viktig for å opprettholde energien i løpet av dagen, og noen sunne, små mellommåltider kan gi deg mange helsefordeler.

- Jevn og god måltidsrytme bidrar til mindre sultfølelse, mer overskudd, stabilt blodsukker, bedre humør, økt forbrenning, bedre konsentrasjonsevne og mindre lagring av fettvev, har Henriette W. Lindvig, klinisk ernæringsfysiolog, tidligere uttalt til KK.no.

Dette er noen gode alternativer:
 • Yoghurt (Gjerne de med lav fettprosent som Ja eller Yoplait)
 • Skyr
 • Müslibar
 • Müsli med fruktbiter og lett, ekstra lett eller skummet melk
 • Smoothie (lett-yoghurt/Biola, frosne bær og knust is)
 • Grønnsaker (blomkål, agurk, cherrytomater, gulrot eller stangselleri) med dip
 • En liten neve nøtter Husk imidlertid at det er snakk om mye fett. 15 nøtter er ofte nok. Bland heller inn litt rosiner hvis du er veldig sulten.
 • Ett til to knekkebrød med pålegg, for eksempel cottage cheese og frukt
 • Knaskegulrøtter eller sukkererter
 • Banan
 • «Rett i koppen»-supper med en brødskive eller rundstykker til
 • Havregrøt

 • LES OGSÅ: Frukttrikset som virkelig funker

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer