GODT SKJULT: Det fettet du ikke vil ha for mye av, ser du nemlig ikke i speiliet. - Du trenger imidlertid ikke å bekymre deg hvis du ikke er overvektig, sier Ina Garthe. Foto: Onoky / Image Source
GODT SKJULT: Det fettet du ikke vil ha for mye av, ser du nemlig ikke i speiliet. - Du trenger imidlertid ikke å bekymre deg hvis du ikke er overvektig, sier Ina Garthe. Foto: Onoky / Image SourceVis mer

Fett

Er du tjukk uten å vite det?

Den farligste formen for kroppsfett klarer du ikke å se.

Kroppsmasseindeks, livvidde og fettprosent er bare noen av metodene som finnes for å måle om du ligger innenfor det som kan kalles en «normal vekt».

Men til tross for mange varianter å måle dette på, er det ikke like lett å vite noe om den farligste formen fett som oppstår ved overvekt.

Det fettet du ikke vil ha for mye av sitter nemlig rundt de indre organene dine og er godt gjemt. Men selv om fettet kan være farlig, er det ikke helt uten funksjon.

Les også: Gode nyheter for trøtte tryner

Avhenger av om du er overvektig

KK.no's trenings- og kostholdsekspert, Ina Garthe, fikk spørsmål om dette på sitt forrige nettmøte.

Jeg trener mye og har ikke mye fett rundt midjen. Jeg er opptatt av å spise sunt, men i helgene unner jeg meg litt mye godt, og jeg er bekymret for om det mettede fettet vil legge seg rundt organene mine.

Derfor lurer jeg på om det indre magefettet forbrennes like fort som det ytre når jeg trener?, spør Solveig.


Garthe kan fortelle at hun ikke trenger å bekymre seg.

– Hvis du ikke er overvektig eller har et stort midjemål, vil det heller ikke være store mengder fett rundt de indre organene, sier hun.

Les også: Du risikerer å legge på deg ni kilo

Beskyttelse for organene

Garthe understreker også at det ikke bare er det mettede fettet som eventuelt legger seg rundt organene, men også det umettede fettet.

Det er overskuddsenergien som lagrer seg som fett, og dette lagres rundt på kroppen. Altså hvis det totale inntaket ditt er større enn det totale forbruket ditt.

– Når du trener vil du ta energi fra fettreserver på kroppen, også det som lagrer seg rundt organene dine. Men kroppen må ha noe fett som beskyttelse rundt organene og dette ønsker den å beholde, sier hun.

Les også: Egg hver dag kan holde deg slank

Farlig hvis man er overvektig

Men fettet som legger seg rundt de indre organene er ikke alltid ufarlig. Blir det for mye av det gode kan det bidra til å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, i tillegg til diabetes 2.

Det farligste fettet er bukfettet som ligger rundt tarmene og leveren. Lege og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Jøran Hjelmesæth, har tidligere uttalt til Vg.no at det er dette fettet som legger seg på magen.

– Det er dette fettet som gjør at overvektige menn ofte har eplefasong, altså at de har en stor mage. Det er mye sunnere at fettet legger seg på rumpa og hoftene, for underhudsfettet er ikke på langt nær så helseskadelig, forteller han.

For å bli kvitt det farlige fettet er det ingen annen løsning enn å gå ned i vekt, og i begynnelsen av vektnedgangen vil energi til cellene i kroppen skaffes fra fettlageret rundt de indre organene.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: