Lavt Stoffskifte

Er du trøtt og husker dårlig?

Her er symptomene du bør se etter.

SYMPTOM: Er du sliten, trett og orker mindre? Det kan være et tegn på lavt stoffskifte.  Foto: Fotolia
SYMPTOM: Er du sliten, trett og orker mindre? Det kan være et tegn på lavt stoffskifte. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Lavt stoffskifte er mer vanlig enn høyt stoffskifte.

Opp mot 10 prosent av den kvinnelige delen av befolkningen har lavt stoffskifte, inkludert dem med subklinisk hypotyreose, hvor stoffskifte kun er lett nedsatt.

LES OGSÅ: Føler du deg utmattet og smådeppa?

De vanligste symptomene på lavt stoffskifte er:


– De vanligste symptomene sees hos de fleste med lavt stoffskifte, men disse symptomene er lite spesifikke, utbredt i befolkningen, og kan skyldes en rekke andre forhold enn lavt stoffskifte, som for eksempel stress, dårlig søvn, livssituasjon, lite fysisk aktivitet, kostholdsfaktorer, annen fysisk og psykisk sykdom, forklarer Lars Omdal, lege ved Balderklinikken til KK.no.

I tillegg kan en ved lavt stoffskifte se en lang rekke andre symptomer fra omtrent overalt i kroppen, siden stoffskiftehormonene trengs for at så å si alle kroppens celler skal fungere bra.

– Det er store individuelle variasjoner i hvilke av alle disse andre symptomer som oppstår, noen pasienter har veldige lange lister med symptomer med seg til legen, andre har mer begrenset med symptomer, opplyser Omdal.

LES OGSÅ: Hold deg unna stoffskiftedietten

Flere tegn på lavt stoffskifte

Det er også andre symptomer på lavt stoffskifte, ifølge Omdal.

FRYSEPINN? Har du en indre kulde? Det kan også være et av flere tegn på at du har lavt stoffskifte.  Foto: Fotolia
FRYSEPINN? Har du en indre kulde? Det kan også være et av flere tegn på at du har lavt stoffskifte. Foto: Fotolia Vis mer

Generelt:

 
Hals:

  • Heshet
  • Opplevelse av ubehag nederst på halsen, svelgevansker
  • Struma hos et mindretall

 
Hud – hår:

 
Hjerte - muskler:

LITEN SEXLYST? Nedsatt sexlyst og mensforstyrrelser kan være noen symptomer på lavt stoffskifte. Foto: Fotolia
LITEN SEXLYST? Nedsatt sexlyst og mensforstyrrelser kan være noen symptomer på lavt stoffskifte. Foto: Fotolia Vis mer

 
Reproduksjon:


LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Forskjellen på høy og lavt stoffskifte

Nå lurer du kanskje på hva som skiller lavt stoffskifte, fra høyt stoffskifte. 

Og ifølge eksperten er det flere ting: 

– Ved høyt stoffskifte går ting for fort, mens ved lavt går ting for tregt. Det gir en del forskjeller i symptomprofil, selv om de mer uspesifikke symptomene går igjen, sier Omdal.

En del av symptomene er «motsatte»:

  • vektnedgang – vektøkning
  • rask puls – langsom puls
  • varm – frossen


– Ved høyt stoffskifte er ofte trettheten mer av typen utslitt, indre uro, rastløshet, mens ved lavt stoffskifte er trettheten ofte mer av typen tung, treg, søvnig. Ved høyt stoffskifte tenderer psykiske symptomer mer mot angst, ved lavt stoffskifte mer mot depresjon og tunghet, forklarer legen.

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på høyt stoffskifte

Dette kan du gjøre

Lavt stoffskifte betyr at det ikke er nok stoffskiftehormoner, T4 og T3,  i kroppen.

– Lavt stoffskifte må behandles med å tilføre stoffskiftehormoner daglig til kroppen, vanligvis kun T4, siden det omdannes videre til T3 i kroppen. Den mest brukte T4-medisinen i Norge heter Levaxin. Behandlingen må følges regelmessig opp av lege, med jevnlige blodprøver som er nødvendige for å regulere medisindosen riktig, forteller Omdal i Balderklinikken.

Har du lavt stoffskifte har du det sannsynligvis for resten av livet. Det betyr at du må ta stoffskiftemedisin daglig livet ut.

– Hvis skjoldbruskkjertelen ikke lenger virker som den skal, er det vanskelig å få den til å gjøre jobben sin igjen med å lage T4 og T3, sier Omdal.

LES OGSÅ: Slik kutter du risikoen for livstilsdiabetes

Forskning på stoffskifte

Den vanligste årsaken til lavt stoffskifte er en autoimmun betennelse i skjoldbruskkjertelen som heter Hashimoto’s tyreoiditt. Immunsystemet «feilkobler» og begynner å angripe sin egen kjertel.

– Det er fortsatt mye vi ikke forstår om hvorfor immunsystemet «klikker» på denne måten, og hvorfor det er opp mot 10 ganger så vanlig hos kvinner. Kanskje vil forskning etter hvert gi oss kunnskap om hvordan vi kan få immunsystemet til å stoppe angrepet på skjoldbruskkjertelen, sier Omdal og legger til:

– En kan tenke seg at ved å komme tidlig til, før immunsystemet har gjort for stor skade allerede i skjoldbruskkjertelen, kan en hindre utviklingen mot lavt stoffskifte, og gjenopprette i hvert fall deler av tapt funksjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer