– Jeg er godt fornøyd med samlivet hjemme, men fristes av tanken på det andre. Og denne fristelsen gjør at jeg føler meg skamfull og illojal, sier 34 år gamle «Siv» til KK. «Det andre» er forhenne andre kvinner. En attraktiv kvinne kan sette 34-åringen helt ut av spill. Ifølge KKs sex- og samlivsekspert - Peder Kjøs, er ikke «Siv» alene om å ha slike «forbudte» følelser. – Seksualiteten vår er i flyt og forandrer seg flere ganger i livet, sier Kjøs. LES OGSÅ: Else Kåss Furuseth om å være bifil.
Holder legningen skjult
«Siv» lever i et velfungerende ekteskap med sin mann og et barn. Mannen vet ikke noe om hennes dragning mot kvinner. Ifølge Kjøs kan akkurat dette bli en ekstra byrde. Hans første råd til bifile er å akseptere legningen sin.– Det er mye vanligere enn du tror, og det å akseptere legningen kan ha mye å si for identitetsopplevelsen. Dersom du i virkeligheten er bifil, og lever i et hetroseksuelt forhold, er det synd å skjule legningen din. Det er nemlig helt udramatisk å være bifil, sier Kjøs.Han skiller forøvrig klart mellom å akseptere og være åpen om legningen, og det å leve den ut.– Jeg tror ikke en mann ville ha sett mildere på det, selv om kona var utro med en kvinne. Utroskap er utroskap, uansett kjønn og legning.LES OGSÅ: Dette sier kroppsspråket dittViktig å avdramatisere
Er du usikker på legningen din?
Det å være usikker på legningen sin, kan for mange være ganske skummelt, forvirrende og vanskelig å snakke om.Dersom du ikke helt har funnet ut hvilket kjønn du tiltrekkes av, eller tror du kan være bifil eller homofil, har Kjøs følgende råd til deg: – Når det gjelder råd i denne situasjonen tenker jeg mest at det er greit å avdramatisere det hele litt. Litt sånn: hva så? Hvis du er i et parforhold er det jo bare naturlig at du av og til blir tent på, eller til og med forelsket i, en annen. Hvilket kjønn vedkommende er gjør egentlig ikke så stor forskjell, sier han til KK.no: – Men det er klart at det å tenne på en av samme kjønn kan føles forvirrende og overraskende. Da tenker jeg det gjelder å akseptere seg selv sånn man er. Har man denne siden, så er vel det greit? LES OGSÅ: Slik avslører du nettdaten dinDu er ikke «unormal»
Ifølge sex- og samlivseksperten vil antagelig noen ønske å prøve/teste ut denne «nye» siden ved seg selv. Da har han følgende råd:– For noen vil det føles veldig viktig og kanskje forlokkende å leve ut denne siden av seg selv, og da gjelder jo det samme som ved andre «ulovlige» lyster og drifter: kjenn etter hvor viktig det er, om det er verdt konsekvensene. Noen ganger er det helt nødvendig å følge lysten – andre ganger blir kostnaden for stor, sier han.Kjøs tror mange som er i denne situasjonen sliter mest med at de føler seg «unormale». Noe man virkelig ikke er!– Jeg tror noen av problemene og bekymringene folk får når de oppdager at de er bifile går ut på at de føler seg «unormale» og lurer på om de er på helt feil spor her i livet, men slik trenger det ikke å være, forklarer Kjøs:– For det første er det veldig vanlig; veldig mange blir tiltrukket av noen av samme kjønn; og for det andre er ikke seksualitet enten-eller. Om du er gift med en mann og blir tiltrukket av en kvinne, er det ikke så enkelt som at du «egentlig» er lesbisk. Det er veldig vanlig å ligge et sted på en slags akse mellom hetero og homo. Hele saken om «Siv» leser du i KK nummer 19, som er i salg fra fredag 10. mai.Husk også at Peder Kjøs har nettmøte på KK.no fredag 24. mai fra kl. 13-15.00!LES OGSÅ: Dette betyr sexdrømmene dine.Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger