STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på innholdet av både fett, karbohydrater og salt i de forskjellige frossenpizzaene, og det er derfor noen ting det er lurt å sjekke før du velger.  Foto: Scanpix
STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på innholdet av både fett, karbohydrater og salt i de forskjellige frossenpizzaene, og det er derfor noen ting det er lurt å sjekke før du velger. Foto: Scanpix Vis mer

Frossenpizza

Er First Price-pizza mindre sunn enn for eksempel Grandiosa?

Ikke nødvendigvis pris som har mest å si for næringsinnholdet i frossenpizza, ifølge ekspert.

Publisert

KK.NO: Få ting er så digg som en nystekt Grandisskive med litt ekstra ketsjup og ost en kveld du ikke har rukket å lage deg ordentlig middag. 

«Så lenge det ikke skjer hver dag... » tenker du, og trøster deg litt med det. For det er jo ikke til å legge under en stol at ferdigpizza/frossenpizza ikke akkurat er megasunt. 

Ifølge ernæringsfaglig rådgiver og personlig trener, Beate Rosvoll, er det imidlertid ikke verdens undergang å nyte et pizzastykke i blant.

- Grandiosa er jo ikke nødvendigvis det beste du kan spise, næringsmessig, men heller ikke den verste formen for ferdigmat - dersom det kun er en gang i blant. Et stykke Grandiosa inneholder rundt 160 kalorier, og om kalorier er det man bryr seg mest om, så er det jo ikke så mye, sier hun, men legger til at lite kalorier ikke er synonymt med sunn. 

- Men så kan man jo spørre seg hvor mye næring stykket egentlig inneholder når man ser på vitaminer og mineraler. Du vil garantert få en både bedre og sunnere pizza om du lager selv. 

GREIT EN GANG I BLANT: Frossenpizza er faktisk ikke den aller verste ferdigmaten du kan velge. Har du salat til vil du bli mettere på mindre pizza, og i tillegg få i deg langt flere næringsstoffer.  Foto: Scanpix
GREIT EN GANG I BLANT: Frossenpizza er faktisk ikke den aller verste ferdigmaten du kan velge. Har du salat til vil du bli mettere på mindre pizza, og i tillegg få i deg langt flere næringsstoffer. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Junk food kan gjøre deg deppa

Er de billigere merkene noe dårligere valg?

Kanskje litt på automatikk, tenker nok mange av oss at jo dyrere jo bedre, og dermed at det kan være lurt å styre unna billigmerkene, om vil vil unngå den aller minst sunne pizzaen.

Slik er det nok ikke, ifølge Rosvoll. 

- Mange har kanskje den oppfatningen at for eksempel First Price-varer er dårligere enn andre merker, men hvem lager egentlig First Price? Det er jo faktisk kjente produsenter som gjør det. Det man kan merke er at de sparer mer på både ost, kjøtt og pizzasaus, sier Rosvoll. 

Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede, er enig. 

- Det tryggeste og beste er nok å lese bakpå i hvert tilfelle. Man trenger nok ikke å utelukke de billigere variantene fordi man tror de er mindre sunne, mener Steenbuch Lied. 

- First Price pizza, med skinke, ost og paprika, inneholder for eksempel mindre fett enn Dr. Oetkers kyllingvariant, og mindre fett, salt og kalorier enn Dr. Oetkers Ristorante pizza Special.

- Sammenliknet med vanlig Grandiosa inneholder First Price-varianten omtrent like mange kalorier, men mindre fett og omtrent like mye salt, fortsetter hun. 

IKKE NOE DÅRLIGERE: Det er ikke slik at billigpizzaen er noe mer usunn enn de dyrere.  Foto: Trine Solberg
IKKE NOE DÅRLIGERE: Det er ikke slik at billigpizzaen er noe mer usunn enn de dyrere. Foto: Trine Solberg Vis mer

LES OGSÅ: Billigshampo vasker like bra

Sjekk bunnen, osten og saltinnholdet

Løsningen er altså å vurdere i hvert tilfelle.

Men hva skal du da egentlig se etter?

- Jeg tenker det er tre ting man bør se etter når man skal velge frossenpizza.

- Det ene er å sjekke bunnen - hva den er laget av, og hvor tykk den er. Det beste er å velge en pizza med grov bunn, så du får i deg noe fiber, men det finnes det dessverre få av. Da er alternativet å lage pizzaen selv med grov bunn. Om du bare finner pizzaer med fin bunn, så velg gjerne en pizza med tynn bunn.

- Minst like viktig er det å sjekke hvor mye ost og hva slags type kjøtt det er på pizzaen. Er det mye salami og ost får du i deg mange kalorier og mye mettet fett. Er det renere kjøtt og litt mindre ost, er det mer gunstig.

Hun råder til å velge en pizza med kyllingkjøtt heller enn for eksempel pepperoni. Det kan også være lurt å se etter nøkkelhullsmerket, som kan fungere som en pekepinn på at denne pizzaen er litt sunnere enn de andre. 

- Også ville jeg ha lesset på med masse grønnsaker siden et pizzamåltid i utgangpunktet ikke inneholder så mange grønnsaker.

I tillegg kan det være lurt å sjekke saltinnholdet, som ifølge ernæringsekspertene kan variere en god del.  

SJEKK BÅDE BUNNEN OG FYLLET: En tynn bunn med lite ost og magert kjøtt er det du bør se etter om du vil ha en sunnere pizza. Det er ikke slik at de billigere variantene er noe mer usunne enn de dyrere, så her gjelder det å sjekke næringsinnholdet bakpå pakken.  Foto: Scanpix
SJEKK BÅDE BUNNEN OG FYLLET: En tynn bunn med lite ost og magert kjøtt er det du bør se etter om du vil ha en sunnere pizza. Det er ikke slik at de billigere variantene er noe mer usunne enn de dyrere, så her gjelder det å sjekke næringsinnholdet bakpå pakken. Foto: Scanpix Vis mer

- Som i all annen ferdigmat er det nok rimelig høyt saltinnhold i frossenpizza. Nå kjenner jeg ikke til nøyaktig gram, men vi vet at all ferdigmat har høyere innhold enn dersom man lager maten selv, sier Rosvoll.

LES OGSÅ: Velger du «riktig» salt?

Oversikt over næringsinnholdet i pizzaene nevnt i denne saken: 

Stabburet Pizza Grandiosa: Energi: 964 kJ/230 kcal, fett: 8,6 g hvorav mettede fettsyrer: 4,7 g, karbohydrater: 26 g hvorav sukkerarter: 2,3 g, protein: 12 g, salt: 0,90 g.

Dr.Oetker Ristorante Pizza Pollo: Energi: 892 kj/213 kcal, fett: 9 g hvorav mettede fettsyrer: 3 g, karbohydrater: 23 g hvorav sukkerarter: 3,1 g, protein: 8,6 g, salt: 1,1 g. 

First Price pizza m/skinke, ost og paprika: Energi: 940 kj/224 kcal, Fett: 7,2 g hvorav mettede fettsyrer: 2,6 g, karbohydrater: 27,3 g hvorav sukkerarter 2 g, kostfiber: 2,2 g, protein: 11,5 g, salt: 1,2 g. 

Dr.Oetker Pizza Speciale: Energi: 1063 kj/254 kcal, Fett: 13 g, hvorav mettede fettsyrer: 4,8 g, karbohydrater: 23 g, hvorav sukkerarter: 2,6 g, protein: 10 g, salt: 1,6 g. 

LES OGSÅ: Jo mer søtt og salt du spiser, jo mer vil kroppen ha

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer