Hurtigmat

Er Fjordland like bra som hjemmelaget?

Kjøttkaker er vel bare kjøttkaker, eller? Ernæringseksperten gir deg svaret.

HVA ER BEST?: Med tanke på kaloriene, kan du ifølge Åse Andresen fint bytte ut mors kjøttkaker med dem fra Fjordland. Men det er én vesentlig ulempe. Sjekk hvilken lenger ned.
HVA ER BEST?: Med tanke på kaloriene, kan du ifølge Åse Andresen fint bytte ut mors kjøttkaker med dem fra Fjordland. Men det er én vesentlig ulempe. Sjekk hvilken lenger ned. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Blir det mye kjappmat? Det er du i så fall virkelig ikke alene om. Du har sikkert hørt at fast food ikke er bra for helsa.

Samtidig finner mange det vanskelig å spise sunt uten å blakke seg. Å stå i timevis foran komfyren i en travel hverdage er heller ikke alltid så fristende.

Hvor ille kan det være?

Men hvor ille er egentlig ferdigmat sammenlignet med hjemmelaget? Åse Andresen er klinisk ernæringsfysiolog og har jobbet for Lommelegen.no.

I et svar til en bruker av nettstedet gjør hun rede for hva du bør tenke på når det gjelder maten du velger å spise:

Energiinnholdet, altså kaloriinnholdet, i hjemmelaget mat er selvsagt avhengig av for eksempel hva slags kjøtt man bruker, om det er rømme eller fløte i sausen, om det er smør på potetene og ikke minst hvor stor porsjon man lager og spiser, skriver Andresen.

Like mange kalorier, men...

I gjennomsnitt inneholder en Fjordland-middag like mange kalorier som en tilsvarende porsjon med hjemmelaget mat. Med tanke på kaloriene, kan du derfor ifølge Åse Andresen fint bytte ut mors kjøttkaker med dem fra Fjordland.

Les også: Bli en superspiser

Ulempen er jo at det er en begrenset porsjon, slik at du kanskje ender opp med å spise mindre enn du pleier. Da kan du eventuelt fylle på med noe ekstra - som en brødskive ved siden av, eller en yoghurt til dessert eller lignende.

Slik ferdigmat er et mye bedre alternativ enn fast food som frossenpizza, kebab og hamburgere og pommes frites fra gatekjøkken.

Vær oppmerksom på at kaloriinnholdet på pakkene som regel er per 100 gram, og siden porsjonsstørrelsene varierer noe, vil du oppdage at det er til dels store variasjoner i kaloriinnhold.

Vær obs på dette

Hovedforskjellen mellom hjemmelaget og ferdigmat er altså ikke kaloriinnholdet.

Derimot bør du være klar over at saltinnholdet vanligvis er en del høyere. En Fjordland-middag inneholder som regel godt over halvparten av maks anbefalte saltinntak per dag.

Nordmenn spiser for mye salt, og en av hovedkildene er nemlig ferdigmat, spesielt posesupper, gryteretter og annen ferdigmat. Det er derfor viktig at du prøver å ikke salte maten i tillegg.

Les også: Velg sunn hurtigmat

- Det er ingen merker eller typer ferdigmat jeg vil advare deg mot, men jeg vil ikke anbefale at du bruker ferdigmat til middag hver dag, skriver klinisk ernæringsfysiolog Andresen.

Gjør det lettvint - selv

Du kan jo kanskje lage noen enkle og raske middager selv? Det tar ikke så lang tid å koke opp litt poteter, ris eller pasta, steke noen frosne grønnsaker og ha i litt kjøtt, kylling eller fisk.

Det er fullt mulig å finne mat som både er billig og bra.

Eventuelt kan du jo kjøpe en ferdigsaus fra for eksempel Fjordland eller kjøpe en pastasaus. Da blir i alle fall mesteparten av retten hjemmelaget.

Forskjellige varianter av bønner på boks (med eller uten saus) er både lettvint og billig, og kan brukes både varme og kalde til det meste. Smart og sunn hermetikkmat er altså bønner, tomater, laks, sardiner, tunfisk og makrell.

Lommelegen.no eies i likhet med KK.no av Aller Internett.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer