Bad

Er han alt for deg?

Da bør du få med deg dette.

Foto: RETNA UK All Over Press
Foto: RETNA UK All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvilke mennesker er viktige for deg? Det var det sentrale spørsmålet i en større britisk psykologisk studie, omtalt i tidsskriftet Psychology Today.Disse menneskene kan finnes i mange ulike kategorier, fra familie og venner, partner, kolleger og naboer.Du kan rangere hvilke mennesker som er mest viktige ved å se for deg mange lag med sirkler, der du selv befinner deg på den innerste, sammen med de personene du mener er viktigst i livet ditt. Andre mennesker befinner seg på sirklene som ligger lenger ut.
 • Ta testen: Er du lykkelig?
 • Partnere er alene

  Psykologene Liz Spencer og Ray Pahl utførte overnevnte studie, der de dybdeintervjuet 60 personer i deres egne hjem. Personene var mellom 18 og 75 år, og av ulik rase, kjønn, sivil og sosial status.Psykologene bad intervjuobjektene om å rangere hvilke mennesker som var viktigst for dem. De fant ut at personene som plasserte partneren/ektefellen i den innerste sirkelen sammen med seg selv, med få unntak ikke hadde andre mennesker så nær seg. Øvrige mennesker i livene deres ble plassert utover i andre og fjernere sirkler.Disse personene hadde med andre ord en partnerbasert tilværelse. Partneren var det sosiale midtpunktet, den man betrodde seg til og søkte til for å få emosjonell og praktisk støtte, samt selskap.
 • Ta testen: Er han noe å samle på?
 • Dårlig psykisk helse

  Testpersonene som ikke levde i forhold kunne plassere for eksempel venner, familie eller kolleger i den innerste sirkelen sammen med seg selv.Forskerne gransket så den psykiske helsen til personene som deltok i studien. Det viste seg at to grupper skilte seg ut når det gjaldt dårlig psykisk helse.
 • Slik unngår du at det rabler for deg
 • Den første gruppen var de som plasserte kollegene i sin innerste sosiale sirkel. Det overrasket ikke forskerne særlig, siden forhold som oppstår i profesjonell sammenheng ofte er skjørere enn andre.Den andre gruppen med dårlig psykisk helse var imidlertid de som plasserte partneren sin i den innerste sirkelen. Disse personene hadde oftere konsentrasjonsproblemer og søvnvansker, var oftere deprimerte og opplevde oftere å kjenne seg lite verdt, sammenlignet med de som plasserte for eksempel familie eller venner i sin innerste sirkel.
 • Slik blir du glad igjen
 • Mer sårbare

  Forskerne trakk den slutningen at folk som hadde en partnerbasert tilværelse var mer sårbare enn andre.
 • Er du klar for å finne hverdagslykken?
 • De manglet et bredt støtteapparat rundt seg. Når de belaget seg på partnerens støtte i ett og alt hadde de ingen back-up dersom denne sviktet eller ikke levde opp til forventningene.
 • Digg deg selv
 • En partnerbasert tilværelse kan være topp i perioder der livet er problemfritt, men tøffere perioder kan bli ekstra tøffe, dersom den ene personen du baserer alt på ikke er der på den måten du har behov for. Ifølge psykologene Liz Spencer og Ray Pahl kan det å satse alt på én person på mange måter være det samme som å gamble med sin psykiske helse.Du setter deg selv i en skjør og sårbar posisjon.
 • Slik bevarer du kjærligheten
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer