Noen mener kanskje at havsalt smaker bedre enn vanlig husholdningssalt, men noen helsegevinst får du ikke ved å velge havsalt. Foto: Panther Media
Noen mener kanskje at havsalt smaker bedre enn vanlig husholdningssalt, men noen helsegevinst får du ikke ved å velge havsalt. Foto: Panther Media Vis mer

Salt

Er havsalt egentlig sunnere?

Eller kan du like gjerne bruke vanlig salt? Svaret får du her.

Vi spiser altfor mye salt. Nordmenns saltinntak er ifølge Helsedirektoratet omtrent 10 gram om dagen i gjennomsnitt. Det er dobbelt så høyt som anbefalt.

Les også: Her får du saltsjokk av sandwichen

Høyt saltinntak kan øke blodtrykket og risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Ikke rart vi prøver å finne sunnere alternativer til husholdningssaltet. Mange er av den oppfatning at havsalt er et slikt alternativ.

Men er det egentlig sunnere?

Helsedirektoratets ernæringseksperter svarer krystallklart på dette spørsmålet.

Sorry, folkens

Havsalt er ikke sunnere enn husholdningssalt.

Natriuminnholdet er omtrent det samme i havsalt som i husholdningssalt, og det har ingen kjente helseeffekter, ifølge Helsedirektoratet.

Så hva kan du da gjøre for at maten du spiser ikke skal smake tamt?

Ikke følg oppskriften

Erstatt salt i matoppskrifter med noe annet. Salt brukes ofte kun som smakssetter.

Det finnes mange andre alternativer: Krydder og urter som for eksempel hvitløk, rosmarin, pepper, muskat, ingefær, oregano, sennep, chili og dill gjør gjerne susen.

Ferdigmat er saltverstingen

Den største saltkilden er ferdigmat, som bidrar med 60-75 prosent av saltinntaket.

Fra rene råvarer får vi mindre enn 10 prosent. Direkte salting av maten under tilbereding og spising bidrar med resten av saltet i kosten.

Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?

Velg ekte vare

Ferdigmat er som nevnt kilden til mye av saltet vi får i oss. Grunnen til at ferdigmat inneholder så mye salt er at det har en evne til å bevare mat lenger.

Dersom du klarer å lage flere av måltidene fra bunnen av vil saltinntaket ditt reduseres betraktelig. Spør i bokhandelen etter en kokebok med kjappe og sunne oppskrifter, eller søk etter oppskrifter på nettet.

Du kan godt bruke tunfisk, bønner og annen mat fra boks, men skyll gjerne maten med vann før du bruker den for å få bort noe av saltet.

Les også: Maten du kan trøstespise

Les etiketten

All mat med emballasje skal ha en liste over ingredienser og næringsinnhold.

Prioriter produkter som ikke er tilsatt salt, eller som har lavt saltinnhold. Dersom saltinnholdet oppgis å være 35 milligram eller lavere per porsjon er det bra.

Deler av denne artikkelen er tidligere publisert på KK.no.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: