Lesbisk

Er jeg egentlig lesbisk?

Hva gjør du hvis du begynner å tvile på din seksuelle legning?

LESBISK? Guri har begynt å tro at det er kvinner hun tenner på og ikke menn. Se hva eksperten svarer. Foto: NTBScanpix
LESBISK? Guri har begynt å tro at det er kvinner hun tenner på og ikke menn. Se hva eksperten svarer. Foto: NTBScanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «I det siste har brukt mye tid og energi på dette med legning. Jeg har alltid vært tiltrukket av menn, så homoseksualitet har vært noe fremmed, noe jeg har tenkt ikke angår meg», skriver «Guri» til KKs sex- og samlivsekspert Peder Kjøs i ukens KK.

Hun forteller at hun de siste årene har slitt med angst. At det begynte med at hun trodde hun hadde kreft i magen.

Og at hun senere fikk det for seg at hun var hjertesyk.

PEDER KJØS: Er KKs sex- og samlivsekspert.  Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
PEDER KJØS: Er KKs sex- og samlivsekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

«Det neste var at jeg ble redd for å være psykisk syk. Jeg kunne få tanker om grufulle ting som jeg ble livredd for at jeg kom til å gjøre. Jeg gikk til psykolog, og det hjalp etter hvert. Og nå lurer jeg altså på om jeg er heterofil, bifil, eller homofil», skriver hun.

Hun forteller at hun i det siste har følt at jenter tiltrekker henne.

«Jeg tenner også på menn, men noe i meg sier at dette bare er tull, at det er kvinner jeg tenner på, at jeg må komme meg ut av skapet. Det er vanskelig å vite om dette er reelle følelser, eller om det er angsten som styrer showet igjen. Dette plager meg enormt hver eneste dag», sier Guri som ber om ekspertens hjelp til å finne ut av det.

LES OGSÅ: Hvor vill skal man egentlig være i senga?

Ikke uvanlig

– Det er ikke uvanlig å lure på legningen sin i perioder opp gjennom livet. Mange opplever også at legningen endrer seg, eller at de av og til blir tiltrukket av noen på tvers av den vanlige preferansen de har, sier Peder Kjøs.

Han sier at det som gjør Guris historie spesiell, er dette med helseangsten. At det ser ut til at hun har en angst for at noe skal være galt, og at den flytter seg rundt og skifter tema.

– Jeg vil ikke bagatellisere bekymringen din, men jeg lurer på om det går an å tenke tanken helt ut og kjenne etter om det du er redd for, egentlig trenger å være så fælt. Hvis man møter det man engster seg for ansikt til ansikt, er det ofte ikke så ille som man tror, sier han.

Er jeg egentlig lesbisk?

LES OGSÅ: - Jeg liker både menn og kvinner

- Aksepter tankene

Peder Kjøs sier at hvis hun kjenner ordentlig etter når tanken kommer, tror han at den kommer til å dukke opp sjeldnere enn hvis hun aktivt arbeider med å holde den ute av bevisstheten.

– Tankene er jo der uansett. Aksepterer du dem, trenger du ikke bruke energi på dem. Men så kan det jo være at det dukker opp nye bekymringer, slik det har gjort før. Hvis du har en underliggende angst som stadig dukker opp i nye former, tror jeg det er lurt å jobbe med denne, for eksempel hos en psykolog.

- Da kan det være smart ikke å bli for opptatt av det konkrete, av hjertet, galskap eller homofili, men av angsten i seg selv. Hva er det den bunner i? Dette er et dypt og vanskelig spørsmål som jeg tror du trenger å bruke tid på, avslutter Peder Kjøs.

Denne saken er opprinnelig publisert i KK 18. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer