SJALUSI: Det er normalt å være litt sjalu, men går det fra å være uskyldig sjalusi til sykelig, mener ekspertene du bør ta dette på alvor.  Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
SJALUSI: Det er normalt å være litt sjalu, men går det fra å være uskyldig sjalusi til sykelig, mener ekspertene du bør ta dette på alvor. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer

Sex Og Samliv

Er kjæresten din sjalu av seg?

Slik bør du takle problemet.

De fleste av oss har én eller flere ganger i løpet av livet fått kjenne på den intense følelsen av å være sjalu i et parforhold, og vet derfor at dette er en faktor som fort kan rokke forholdets trygge grunn.

Er partneren din av den typen som fort blir sjalu?

Merkelig nok er det ofte slik at den ene parten  i et forhold ofte er sjalu og utrygg, mens den andre er avslappet og trygg. Det er sjelden slik at begge to er like utrygge og sjalu på hverandre.

Hva kommer det egentlig av at noen er mer sjalu enn andre, og er det egentlig noe du kan gjøre dersom kjæresten din konstant blir sjalu for små bagateller?

LES OGSÅ: Er du usikker på forholdet ditt?

Kan skyldes dårlige opplevelser

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller til KK.no at sjalusi kan skyldes dårlige opplevelser som kan ha gjort partneren din utrygg på relasjoner.

- Alle kan vel kjenne noe sjalusi. Det handler om at man er usikker og ikke vet helt hvor man har den andre personen. Men dette bør helst gå over ganske fort. Når det ikke går over, eller når det er veldig sterk sjalusi, skyldes dette gjerne dårlige opplevelser som har gjort han utrygg på relasjoner.

Han kan for eksempel ha erfaringer som gjør at han er usikker på om han er elsket eller i det hele tatt er mulig å elske, for eksempel fordi han har vært sviktet, forlatt eller dårlig behandlet som barn.

- Slik voldsom, eller langvarig sjalusi har med mannen selv og hans historie å gjøre, og altså ikke med deg og det du gjør.

Videre forteller han at veldig mange kvinner tror at det er de selv som har skylden for mannens urimelige sjalusi.

- Det er en farlig tanke å begynne å tro at det er en selv som har skylden og at det er du som skal gjøre noe med sjalusien hans.

- Å ringe hjem fra byen, la være å gå ut, alltid si ifra, holde alle avtaler med pinlig nøyaktighet, forsikre ham om og om igjen om at du elsker han – dette er en lite effektiv måte å prøve å trygge en utrygg person på. Ikke gå i den fella. Han må selv ta ansvar for sjalusien sin, sier han.

I BEGYNNELSEN AV FORHOLDET: Er den nye kjæresten din litt ekstra sjalu når du snakker med andre menn eller når du er ute på byen med venninner? Dette er helt normalt, da de fleste er litt ekstra sjalu av seg i starten av forholdet.  Foto: nyul - Fotolia
I BEGYNNELSEN AV FORHOLDET: Er den nye kjæresten din litt ekstra sjalu når du snakker med andre menn eller når du er ute på byen med venninner? Dette er helt normalt, da de fleste er litt ekstra sjalu av seg i starten av forholdet. Foto: nyul - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik snakker dere bedre sammen

Normalt i starten av forholdet

Det er normalt at den ene parten kan være litt sjalu av seg i starten av forholdet, men går det ikke over etter en viss tid kan dette være et faresignal du ikke bør ignorere.

- Det er ganske vanlig å være litt ekstra sjalu av seg i starten av et forhold. Går dere for eksempel gjennom en vanskelig fase mener jeg det kan være både forståelig og rimelig, men dersom det er veldig intenst, langvarig eller grunnløst, er ikke dette er godt tegn, sier Kjøs.

Kate Elin Søyland, som er Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, tror - i likhet med Kjøs, at det er ganske normalt å være sjalu når forholdet fortsatt er nytt.

- Selv den mest selvsikre mann kan kjenne et stikk av sjalusi og utrygghet når parforholdet er i startfasen, og dette er en naturlig del av tilknytningsprosessen – men dersom det vedvarer, er det et tegn på at han har en jobb å gjøre på det mentale plan.

- Da kan det for eksempel handle om tidligere svik, lav selvfølelse eller relasjonsproblemer i barndom eller tidligere parforhold, forteller hun til KK.no.  

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Ta problemet opp med han

Om du er lei av sjalusien til partneren din og ønsker å fortelle ham det, mener Søyland du bør ta det opp på en saklig og ryddig måte hvor du beskriver hvordan sjalusien hans ødelegger for kjærligheten.

- Tar han deg på alvor og er villig til å ta tak i det er det håp. Spør han hvorfor han er usikker og sjalu – og legg merke til svaret.

- Tar han ansvar og erkjenner problemet kan det være begynnelsen på løsningen, men skylder han bare på alle andre – for eksempel at du er altfor flørtete, selv om ingen andre syns det, bør du absolutt ta det som et faresignal.

Videre forteller Søyland at dere må jobbe sammen for å bli kvitt sjalusien, i stedet for at du bare klager på ham – da kan nemlig din kjære fort føle at han er hele problemet, noe som vil gjøre endring vanskelig.

- Får dere ikke merkbar positiv endring innen en måned eller to – oppsøk profesjonell hjelp. Parterapi kan hjelpe dere ut av en destruktiv sjalusispiral, men det forutsetter at i alle fall du innser alvoret i situasjonen og ikke bagatelliserer sjalusiens mørke grep, sier hun.

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

TA OPP PROBLEMET MED HAN: Om du ønsker at partneren din skal slutte å være sjalu bør du ta det opp med han på en saklig og ryddig måte. Om han nekter for at han er sjalu er dette et faresignal du bør ta på alvor.  Foto: apops - Fotolia
TA OPP PROBLEMET MED HAN: Om du ønsker at partneren din skal slutte å være sjalu bør du ta det opp med han på en saklig og ryddig måte. Om han nekter for at han er sjalu er dette et faresignal du bør ta på alvor. Foto: apops - Fotolia Vis mer

På kanten til sykelig sjalusi

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Om sjalusien går over fra å være uskyldig til mer ekstrem, og partneren din vil kontrollere alt du gjør og vite hvem du er med til enhver tid, mener Kjøs du bør vurdere om det kanskje er på tide å gå videre.

- Noen av de utrygge mennene er farlige, og særlig de som ikke tar ansvaret for følelsene sine og som kanskje i tillegg er impulsive og brå. En kontrollerende og kanskje til og med voldelig mann mener jeg det best å forlate.

- Mange vil nok være uenig med meg og mene at man bør være tålmodig, tilgi og prøve parterapi. Og det kan være fint å prøve dette, men bare for en periode. Hvis det ikke blir bedre ganske raskt er det stor sjanse for at det aldri blir bedre, og da er det dessverre ikke så mye du kan gjøre med det, forklarer Kjøs.

- Du kan ikke «redde» en utrygg mann ved å elske ham høyt nok hvis ikke han selv tar ansvar og gjør noe med sine egne følelser. Hvis han mener at du skal gjøre ett eller annet på en annen måte, er det nesten uansett hva et dårlig tegn, for da legger han ansvaret over på deg, og ikke på seg selv.

Har du opplevd ekstrem sjalusi i parforholdet ditt? (Avsluttet)

Søyland forteller at det kan være partneren din vil hevde at han kun er sjalu fordi ha elsker deg så høyt, men at det han sier mest sannsynlig ikke stemmer, da sjalusi er det motsatte av kjærlighet.

- Sjalusien gjør en selvsentrert og kjæresteforholdet blir vanskelig. Dersom han er sykelig sjalu trenger han profesjonell hjelp. Kjærlighet er et trosprosjekt, har man ikke tro og tillit – får kjærligheten svært vanskelige kår uansett hvor kjekk og sjarmerende han er ellers.  

- Velger du likevel å fortsette forholdet er det viktig at du merker positive endringer – alle har vi noe med oss i bagasjen og når vi kommer inn i en intim relasjon har det en tendens til å komme til overflaten – sånn sett vil kjærlighetens kraft kunne lege noen vonde sår og kommer dere gjennom problemene sammen vil det definitivt styrke parforholdet, sier hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: