Partnervalg

Er kjæresten skummelt lik faren din?

- Det er helt naturlig å velge partnere som ligner en av foreldrene våre, sier ekspertene.

PARTNERVALG: Visste du at det er vanlig å velge en partner som ligner en av foreldrene sine? Det skyldes at vi søker tilbake til det som ga oss trygghet og velvære i barndommen. Foto: auremar - Fotolia
PARTNERVALG: Visste du at det er vanlig å velge en partner som ligner en av foreldrene sine? Det skyldes at vi søker tilbake til det som ga oss trygghet og velvære i barndommen. Foto: auremar - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang lagt merke til at partneren din av og til kan være skremmende lik faren din? 

Det er ikke tilfeldig, og ifølge ekspertene har du mest sannsynlig sett etter dette da du søkte etter en partner.

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Foreldrene er vår første «forelskelse»

Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og Samfunn i Oslo, forteller til KK.no at det er helt naturlig å velge en partner som ligner en av foreldrene.

- Når det kommer til det å ligne, så kan en enten ligne utseendemessig eller personlighetsmessig, og i dette tilfellet tror jeg det for de fleste er snakk om å velge en partner som har en personlighet som er veldig tett opp mot en av foreldrene.

En teori som er lagt frem i forhold til dette er ifølge Gamnes at en av foreldrene ofte er den første «forelskelsen» en har her i livet

- Den første forelskelsen er ofte en dyp og altoppslukende forelskelse som sitter godt i en, og det er nok derfor mange unge jenter vil «gifte seg med» pappa. Dersom en har hatt en positiv opplevelse av den første «forelskelsen» og en fin barndom hvor en har hatt et ekstra godt forhold til en av foreldrene, er det helt naturlig at en begynner å søke etter en partner som kan gjenskape dette.

- Jeg synes egentlig ikke dette er merkelig i det hele tatt, men heller naturlig. Foreldrene våre er de første vi blir kjent med på godt og vondt, og etter hvert som livet går videre og vi ikke ser dem like ofte, er det vanlig at vi søker tilbake til det som ga oss trygghet og velvære, sier hun.

GODT FORHOLD: Dersom du har hatt en fin oppvekst og et ekstra godt forhold til en av foreldrene dine, er sjansen stor for at du vil velge en partner som har de samme egenskapene.  Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia
GODT FORHOLD: Dersom du har hatt en fin oppvekst og et ekstra godt forhold til en av foreldrene dine, er sjansen stor for at du vil velge en partner som har de samme egenskapene. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

Velger ikke etter kjønn, men egenskaper

En skulle kanskje tro at det er slik at kvinner velger partnere som ligner på fedrene sine, mens menn velger partnere som ligner på mødrene sine, men slik er det nødvendigvis ikke, forteller Gamnes.

- Det er absolutt mulig at en kvinne finner en partner som har de samme trekkene som moren sin eller omvendt, da dette går mer på personlige egenskaper enn kjønnsegenskaper. Det er jo klart at hvis en har fått mest trygghet av eller hatt det best sammen med moren sin i barndommen, så vil man naturlig søke etter en som har disse egenskapene.

- Når det er sagt er det jo ofte slik at døtre ønsker å «gifte seg» med pappa, og ikke mamma. Dette kan ha noe med at man får en slags attraksjon mot de mannlige egenskapene som pappa har, forklarer hun.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at det også er vanlig å velge en partner som ligner en selv.

- Vi pleier å like det vi kjenner fra før. Mange av oss sier gjerne at vi liker utfordringer, overraskelser og det fremmede, men når det kommer til stykket velger vi det trygge og velkjente. Også tilsynelatende «fremmede» kan dypere sett ligne ganske mye på det velkjente, for eksempel ha verdier og temperament som vi kjenner igjen.

- En grunn er nok også at vi helst velger en som ligner ganske mye på oss selv, og vi ligner gjerne foreldrene våre mer enn vi tror og kanskje liker å tenke på.

KAN LIGNE BÅDE MOR OG FAR: Partneren din trenger nødvendigvis ikke ligne faren din. Det er helt mulig at kvinner velger partnere som ligner mødrene sine, da dette går mer på personlighet enn kjønn.  Foto: Antonioguillem - Fotolia
KAN LIGNE BÅDE MOR OG FAR: Partneren din trenger nødvendigvis ikke ligne faren din. Det er helt mulig at kvinner velger partnere som ligner mødrene sine, da dette går mer på personlighet enn kjønn. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er du innadvendt eller utadvendt?

Ikke et bevisst valg 

Videre forteller Gamnes at de fleste av oss velger partnere som ligner en av foreldrene uten at vi er klar over det.

EKSPERTEN: Peder Kjøs.  Foto: All Over Press Norway
EKSPERTEN: Peder Kjøs. Foto: All Over Press Norway Vis mer

- Jeg tror de fleste gjør dette ubevisst, og det tror jeg går på at man har fått noen preferanser på attraksjoner. Man har på en måte bestemt seg for hva man liker ut i fra hva en har lært og erfart tidligere i livet.

- Og da tror jeg at man ubevisst trekkes mot de egenskapene en da liker og setter mest pris på hos foreldrene, forklarer hun.

Kjøs forteller at det er noen som går bevisst inn for å velge en som er mest mulig ulik foreldrene, men ender likevel opp med en som er ganske lik en av dem.

- Men igjen så er det også noen som går bevisst inn for å finne kvaliteter de liker godt hos foreldrene sine, eller seg selv.

- De som har hatt en rimelig god barndom vil gjerne reprodusere sin egen kjernefamilie og det parforholdet de har sett på nært hold gjennom hele livet. Dette kan lykkes ganske godt, for vi trives som sagt best med noen som ligner oss selv og det vi kjenner til, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer