Utroskap

Er kvinner mer utro i dag?

Likestilling og sosiale medier har gjort det lettere å bedra.

UTRO: Det er ikke bare menn som har sidesprang. Og kvinner er mer utro i dag enn før i tiden. Foto: Scanpix/NTB
UTRO: Det er ikke bare menn som har sidesprang. Og kvinner er mer utro i dag enn før i tiden. Foto: Scanpix/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det forekommer riktignok i det skjulte, men utroskap er noe de fleste av oss er klar over at skjer. Ja, kanskje har du selv noe som gnager på samvittigheten. 

Og det er slett ikke bare menn som skal ta på seg skylden for å bedra sin kjære partner. Vi kvinner er minst like ille, hvert fall kvinner i dagens samfunn.

– Det stemmer nok at kvinner er mer utro i dag enn vi var før, men dette er samtidig et tema det er vanskelig å føre statistikk på, sier sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt til KK.no. 

For å kunne finne ut hvor mange som er utro må man jo også stille spørsmålet; hva er utroskap? 

– Er det kyssing, flørting på sosiale medier, eller bare sex? Hva som er lov, og hva som er å gå for langt kan være ganske ulikt for ulike mennesker. Derfor er det ikke så lett å finne nøyaktige tall på utroskap, forklarer hun.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om utroskap

BEDRAG: Reising, et aktivt yrkesliv og internett er alle faktorer som gjør det lettere for kvinner å være utro i dag, enn det var før i tiden. Foto: Scanpix/NTB
BEDRAG: Reising, et aktivt yrkesliv og internett er alle faktorer som gjør det lettere for kvinner å være utro i dag, enn det var før i tiden. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

I dag finnes det også nettsteder som oppfordrer til utroskap. En form for nettdating for de som allerede er gift eller i et forhold, men ønsker seg litt spenning ved siden av.

Dette kan ofte handle om flørting, nettsex og telefonsex, men for andre kan det også bety fysiske møter. Og det er slett ikke bare menn som er å finne på disse sidene.

– Slike nettsteder har ofte gjort interne undersøkelser der det har vist seg at det ofte er kvinner som er mest tilbøyelig til å møtes i virkeligheten. Dette er egentlig ikke så rart, for kvinner ønsker gjerne å kjenne nærhet og følelsen av å bli sett, forklarer Schmidt.

LES OGSÅ: Må det bli brudd etter utroskap?

Fra husfruer til aktive karrierekvinner 

I bunn og grunn handler utroskap om at man bryter tilliten til partneren, og dette er noe både kvinner og menn gjør. Men mye tyder på at kvinner er mer utro i dag enn de var før i tiden.

– Det er jo egentlig ikke så rart. Før var kvinnen oftere hjemmeværende, men i dag har vi beveget oss ut av hjemmet og i arbeid. Og jo flere potensielle fristelser som er tilgjengelige, jo lettere er det å falle for fristelsen, forteller sexologen.

SEXOLOG: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat
SEXOLOG: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn. Foto: Privat Vis mer

Også Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, tror at kvinners deltakelse i yrkeslivet kan være en medvirkende årsak til at kvinner har lettere for å være utro i dag, men dette er ikke den eneste grunnen.

– Globalisering, internett og tilgjengelighet er andre viktige faktorer. Vi beveger oss over landegrenser både med jobb og i forbindelse med ferier, og kan lett oppnå og opprettholde kontakt med andre takket være internett og teknologiske hjelpemidler, sier hun til KK.no.

Skillet mellom menn og kvinner har også endret seg med tiden.

Det er ikke lenger bare menn som er ansett som seksuelle vesener, og kvinner er i dag langt mer bevisste på sin egen seksualitet og lyster. 

– Vi har perspektivet på likestilling som gjør at mange kvinner kanskje velger annerledes nå enn tidligere, i forhold til det å være utro, forteller Aasland. 

LES OGSÅ: Derfor er vi oftere utro på ferie

Jobbrelasjoner blir til romanser

Men hva er det egentlig som får oss til å krysse den moralske grensen? Dette kan det være flere ulike grunner til, og her kan det være noen små forskjeller mellom kjønnene mener Schmidt. 

– De fleste ønsker jo ikke å være utro, og vi holder igjen helt til noe treffer oss der og da og vi ender med å bryte med det vi står for. Og her er det en forskjell på tenningsmønsteret mellom menn og kvinner, sier hun og forklarer:

– Menn har ofte et mer forutsigbart tenningsmønster. Det som tente dem i går vil gjerne tenne dem i morgen også. De er ofte også mer visuelle, og tenningen kan komme fort. Kvinner kan være mer uforutsigbare i tenningsmønsteret. Ofte er det ønskelig at faktorer som følelser, stemning og tid er på plass før tenningen kommer. 

Dette er grunnen til at det ikke er uvanlig at det oppstår romanser på arbeidsplassen. Her tilbringer vi mye tid med våre kolleger og vi rekker å bli godt kjent med hverandre.

KOLLEGA: Det ikke er uvanlig at det oppstår romanser på arbeidsplassen. Både i form av lange affærer og spontane sidesprang der alkohol er involvert.  Foto: Scanpix/NTB
KOLLEGA: Det ikke er uvanlig at det oppstår romanser på arbeidsplassen. Både i form av lange affærer og spontane sidesprang der alkohol er involvert. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Så drar man på konferansereiser eller har en fest i jobbsammenheng, og når alkohol er involvert senkes, ofte dømmekraften. Og utroskapen er derfor noe som skjer i øyeblikket, forteller Schmidt.

I andre tilfeller kan det utvikle seg til å bli dype følelser og en langvarig affære med en kollega. Ifølge Aasland kan dette være fordi man kanskje savner noe i det forholdet man er i, eller generelt sett ikke føler seg lykkelig.

– Noen oppgir at de føler seg alene, og hverken sett eller hørt i det forholdet de er i, og oppgir dette som en grunn til å være utro. Følelsen av ensomhet, mangel på kommunikasjon, nærhet og intimitet kan gjøre at man oppsøker en annen person enn den man er i et forhold til, for å tilfredsstille behovene man føler mangler, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer