Hygiene

Er leppestiften din en bakterie-bombe?

Gammel sminke kan gjøre deg syk.

Når leppestiften er for gammel får den en harsk lukt. Foto: RETNAUK All Over Press
Når leppestiften er for gammel får den en harsk lukt. Foto: RETNAUK All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kosmetikk som er utgått på dato kan være rene bakteriemagneten, men kvinner flest har ikke peiling på hvor lang levetid de enkelte produktene har.Den viser en undersøkelse gjennomført av den britiske motekjeden Debenhams.

Øynene mest utsatt

Tusen kvinner deltok i undersøkelsen. Her er de mest oppsiktsvekkende resultatene:
 • 9 av 10 kvinner ante ikke at kosmetikk har en holdbarhetsdato.
 • 69 prosent av kvinnene sa at de bare byttet sminke og kosmetikk når de gikk tomme - uansett hvor lang tid det tok.
 • Bruker du sminke og kremer som florerer av bakterier kan du risikere å få kviser og hudplager. Øynene er den mest utsatte delen av ansiktet. Infeksjoner her kan være både smertefulle og langvarige.

  Så lang holdbarhet har sminken din:

  Kajal: To årBruker du eyeliner sjelden, er dette et produkt du kan ha glede av lenge. Den er designet for å ikke tørke ut og ikke slippe til bakterier. Men når den begynner å bli tørt og drysser, er det på tide å stede eyelineren til hvile. Hvis du er nøye på at den delen som har vært i kontakt med huden er tørr før du putter den tilbake i hylsen vil du holde eyelineren fri for bakterier.Flytende eyeliner: 6 månederNår konsistensen endrer seg og lukten blir svakt kjemisk, er dette et tegn på at eyelineren er på vei til å bli dårlig. Får du en infeksjon på øyet, bør du kaste alle produkter som har vært i kontakt med det betente øyet.Les også: Ønskeliste til baderomshyllaMaskara: 3-6 månederMaskaraen bør kastes når den begynner å bli tørr. Det første tegnet på at den begynner å bli tørr er at det er vanskelig å få så fine og lange vipper som før. Når den tørker endrer kvaliteten seg, og den vil lett drysse av.Leppestift: 12 månederLeppestifter blir ikke fulle av mikrober og annet, men over tid vil oljen i leppestiften oksidere. Og det vil skje selv om du er nøye på oppbevaringen. Du kan enkelt lukte deg fram til om holdbarheten har gått ut. Når den har begynt å eldes vil den ha en lett harsk lukt som minner om fargestifter.Foundation: 6 månederFoundations endrer ofte duft og tekstur når de går ut på dato. De kan lukte lett som maling eller karamell når de blir for gamle, og du kan også oppleve at foundationen skiller seg i beholderen. Unngå å lagre produkter på badet. Her kan varmen stimulere bakterievekst.Øyeskygger: 9-12 månederHar du øyeskygger du ikke bruker, bør du oppbevare dem på et mørkt, rent og kjølig sted.Bruk alltid en ren og tørr applikator når du legger øyeskygge, så kan du få produktet til å leve lenger.Makeupbørster: Flere årBruker du børster av god kvalitet og er nøye på å rengjøre og tørke dem godt, kan du ha børstene dine lenge. Bruk sjampo eller ansiktsvask og vask børstene godt. Bare vask dem og lufttørk dem godt.

  Pass på:

 • Badet er et lite egnet sted for oppbevaring, for der er det fuktig og varmt. Bakterier elsker slike forhold.
 • Overhold holdbarhetsdatoen som står på produktet.
 • Kast produktet om det lukter rart, får annen farge eller annen konsistens.
 • Vask hendene før du stikker en finger ned i en kremkrukke. Slik minsker du sjansen for å forurense produktet med bakterier.
 • Skru korken tett på for å minske tilførsel av vann og luft.
 • Ikke del kosmetikk med andre.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer