LANG HOLDBARHET: I dag finnes det flere ulike melkevarianter som har ekstra lang holdbarhet. Men er det egentlig så bra for oss? Foto: KK
LANG HOLDBARHET: I dag finnes det flere ulike melkevarianter som har ekstra lang holdbarhet. Men er det egentlig så bra for oss? Foto: KKVis mer

Soyamelk

Er melk med lang holdbarhet skadelig?

Utsettes for svært høy varmebehandling som kan ha en uheldig effekt på kolesterolet.

KK.NO: De fleste av oss har vel på ett eller annet tidspunkt opplevd å måtte kaste sur melk.
Ja, for melk er kanskje ikke det som normalt sett varer lengst av all maten du har i kjøleskapet.

Men noen melkevarianter har likevel svært lang holdbarhet. Dette skyldes at melken er ultrapasteurisert. Det vil si at den er behandlet med ultrahøy temperatur - kalt en UHT-prosess, som dreper alt av bakterier.

Når produktet ikke inneholder bakterier vil den derfor kunne stå svært lenge uten å bli dårlig – til og med i romtemperatur.

Dette er en behandling som utføres på en rekke ulike melkeprodukter, både av vanlig melk, soyamelk og mandelmelk.

Men er det egentlig så bra for oss å drikke melkedrikker som er ultrapasteurisert?

LES OGSÅ: Mandelmelk, soyamelk, rismelk og havremelk - er det sunnere?

Øker risiko for hjerte- og karsykdommer

Ifølge lege og forsker Lars Henrik Høie ved Universitetet i Oslo er det ikke det.

Han forteller til Forskning.no at UHT-behandlingen gir strukturendringer i proteinet i melken, både når det gjelder soyamelk og i vanlig melk som har gått gjennom denne behandlingen.

KOLESTEROL: UHT-behandlingen gir strukturendringer i proteinet i melken, og dette er ikke bra for kolesterolet ditt. Foto: Scanpix Denmark
KOLESTEROL: UHT-behandlingen gir strukturendringer i proteinet i melken, og dette er ikke bra for kolesterolet ditt. Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Hans forskning (les mer her) viser nemlig at denne endringen av proteinene øker nivået av det farlige kolesterolet i blodet.

Etter åtte ukers inntak av omtrent to glass soyadrikk steg kolesterolet i blodet med rundt 20 prosent, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus, Mette Svendsen sier til KK.no hvis denne forskningen viser seg å være riktig kan det være uheldig for enkelte mennesker.

– Om kolesterolet øker med 20 prosent kan dette være uheldig for de som er født med høyt kolesterol, eller for de som har høy risiko for hjerte- og karsykdom, og som ikke når behandlingsmålet sitt med medisiner for å senke kolesterolet, sier hun.

LES OGSÅ: Maten du kan spise etter utgått dato

Vanlig, mager melk er bedre enn soyamelk

Forskning har vist at soya er sunt for kretsløpet og kan i gjennomsnitt senke kolesterolet med rundt 10 prosent. 

Men dersom soyamelken er UHT-behandlet, kan denne effekten reduseres. 

Ifølge Svendsen er det ikke slik at soyamelk nødvendigvis er et bedre valg enn vanlig melk. Hvis man ønsker å spise mer soyaprotein kan for eksempel tofu eller soyayoghurt være alternativer som ikke er UHT-behandlet. 

LES OGSÅ: Trenger du egentlig å drikke melk?

– For noen grupper vil soyamelk være et alternativ fordi de ikke kan, eller vil drikke vanlig melk. Dette kan være at man har melkeproteinallergi eller at man er veganer og ikke spiser animalske matvarer, sier hun og legger til:

SOYA ELLER VANLIG: Det er ikke alle som kan drikke vanlig melk, men det er likevel ikke slik at soyamelk er sunnere enn vanlig mager melk.  Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto
SOYA ELLER VANLIG: Det er ikke alle som kan drikke vanlig melk, men det er likevel ikke slik at soyamelk er sunnere enn vanlig mager melk. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto Vis mer

– Det er likevel ikke slik at soyamelk er anbefalt som et sunnere valg enn vanlig mager melk. Hvorvidt vi virkelig behøver melk som varer i månedsvis er også et spørsmål man kan stille seg, sier hun. 

Det finnes tross alt en rekke melkeprodukter som ikke er ultrapasteurisert å velge mellom, med normal holdbarhetsdato.

– Det kommer jo an på hvilket behov man har. Denne varmebehandlingen øker holdbarheten til melkeproduktet, så dersom du er avhengig av å ha en melk som varer lenge, eller som kan stå i romtemperatur før åpning så er det jo et greit valg.

- Hvis ikke kan man velge melkeprodukter med normal holdbarhet, forteller hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: