Burde aldri Jennifer Aniston ha stolt på Brad Pitt på grunn av ansiktsformen? Og er hans medskuespeillere Will Smith, George Clooney og Jim Carrey mer troverdige? Foto: All Over Press
Burde aldri Jennifer Aniston ha stolt på Brad Pitt på grunn av ansiktsformen? Og er hans medskuespeillere Will Smith, George Clooney og Jim Carrey mer troverdige? Foto: All Over Press Vis mer

Samliv

Er menn som dette til å stole på?

Han kan skjule tankene sine, men ansiktet røper ham likevel.

Publisert
Er du i tvil om han er til å stole på? Nå er problemet ditt løst. En undersøkelse publisert i Psychological Science viser nemlig at du kan avsløre om han er til å stole på ut i fra bredden på ansiktet hans.

Det forskes stadig mer på sammenhengen mellom ansiktstrekk og personlighet. Det gjelder alt fra plasseringen av øynene til bredden på kinnben. Hvordan ansiktet ditt er satt sammen kan fortelle mye om sannsynligheten for at du er utadvendt eller samvittighetsfull, og nå viser det seg også at det kan fortelle oss noe om troverdigheten din.

LES OGSÅ: 8 tegn på utroskap

Hissige i dataspill

Deltakerne i undersøkelsen fikk i oppgave å spille et dataspill.

- Det viste det seg at mennene med de bredeste ansiktene var de som oftest utnyttet de andre på laget sitt for personlig økonomisk gevinst, forklarer forskningsleder Michael Stirra ved University of St. Andrews i Skottland til LiveScience.com.

I studien fikk alle i spillets startfase se et uttrykksløst bilde av en medspiller. Deretter måtte hver deltaker avgjøre om han skulle stikke av med pengene selv, eller samarbeide med personen på bildet. Personen på bildet måtte deretter ta samme avgjørelse i retur hvis han ble tilbudt å samarbeide.

LES OGSÅ: - «Det bare skjedde» er tull

Stolte på de med smalt ansikt

Forskerne målte avstanden fra overleppen og til øyelokket på deltakerne, deretter analyserte de ansiktene deres etter at de hadde spilt sammen. Det viste seg at forskerne kunne se en sammenheng mellom deltakerne med smale ansikter og en troverdig oppførsel.

I et annet eksperiment manipulerte forskerne et bilde av samme person, slik at deltakerne i studien kunne velge mellom den brede eller smale versjonen av samme ansikt. Det smale ansiktet ble valgt hele 165 ganger av 285 tilfeller.

- Resultatet vi har oppdaget er ikke enormt, men det viser at deltakerne har lettere for å stole på mennesker med smale ansiker, sier forskningsleder Michael Stirrat.

Kan skyldes testosteron

Forskningsteamet mener sammenhengen mellom et bredt ansikt og troverdighet kan komme av økningen av testosteron i ungdomsårene. Økningen påvirker ikke bare ryggraden og kroppen, men også ansiktet. Et bredt ansikt indikerer som oftest en stor og kraftig mann, men kan også være et tegn på at han kan være mer aggeresiv, og mindre samarbeidsvillig. En mindre mann, derimot, vil være mindre aggressiv og ha større troverdighet.

LES OGSÅ: Slik avslører du en løgner

Dette har blant annet vist seg innen ishockey, hvor spillerne som oftest er store. De viser seg å være mer dominante enn andre, og de med bredere ansikt ser ut til å tilbringe mer tid i straffeboksen enn medspillerne som har smale ansikter.

Stirrat forteller at vi også har lettere for å stole på andre hvis vi synes de er attraktive, ligner oss selv, har et barnslig utseende eller ser veldig sunne ut. Det faller naturlig for oss å stole på familien, eller de med likheter til oss selv.

- I de fleste tilfeller lønner det seg å være troverdig, for mennesker som føler at andre stoler på dem har større sannsynlighet for å oppføre seg troverdig, sier Stirrat.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer