AFTER ELLER HERPES?: Både utbrudd av herpes og after er veldig vanlig å få rundt og i munnen.  Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press
AFTER ELLER HERPES?: Både utbrudd av herpes og after er veldig vanlig å få rundt og i munnen. Foto: BSIP SA / Alamy/All Over Press Vis mer

Herpes

Er munnsår alltid herpes?

Det er den vanligste formen, men ikke den eneste.

Publisert

KK.NO: Munnsår er ikke akkurat synonymt med kysseklare lepper. Snarere tvert i mot. Og av en eller annen grunn har de en tendens til å dukke opp når det passer minst.

Rett før en date du har gledet deg til, eller akkurat i tide til årets julebord. Er det ikke typisk?

De aller fleste munnsår skyldes herpes simplex type 1, som gir små blemmer på rød hud, og etter hvert et sviende og ubehagelig sår.

PÅ INNSIDEN: After er gulhvite blemmer eller sår som oppstår i munnen. Slike munnsår  forekommer hyppigere hos kvinner, og oftere hos personer under 30 år.
PÅ INNSIDEN: After er gulhvite blemmer eller sår som oppstår i munnen. Slike munnsår forekommer hyppigere hos kvinner, og oftere hos personer under 30 år. Vis mer

De aller fleste av oss har vært utsatt for herpesviruset i løpet av våre første leveår, men det er likevel ikke alle som utvikler munnsår. Men herpes er heller ikke den eneste typen munnsår du kan få.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt munnsår

Flere typer munnsår

– Det folk flest kaller munnsår er ofte herpes. Men man kan også oppleve å få en sprekk eller et sår på leppene uten at det er herpes som står bak, sier allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no - Brynjulf Barexstein, til KK.no.

Dette kan rett og slett skyldes at du har tørre lepper – noe som er vanlig å oppleve i løpet av en kald vinter. Men det finnes også en annen form for munnsår som kan oppstå, dette kalles after, som er gulhvite blemmer eller sår som oppstår i munnen.

– After er også svært vanlig, men igjen noe helt annet enn herpes. Mens munnsår fra herpes ofte oppstår på leppene, er after noe som kommer på slimhinnene. Altså på innsiden av kinn, lepper eller på tannkjøtt, forklarer han.

HERPES: Herpes simplex 1 ser slik ut - bittesmå blemmer samlet på ett sted, som også kan bli åpne sår på leppene.  Foto: Scott Camazine / Alamy/All Over Press
HERPES: Herpes simplex 1 ser slik ut - bittesmå blemmer samlet på ett sted, som også kan bli åpne sår på leppene. Foto: Scott Camazine / Alamy/All Over Press Vis mer

Ifølge Norsk Helseinformatikk plages rundt 15 til 20 prosent av befolkningen med after i perioder av livet, og vanligvis opplever man det første gangen som barn eller ungdom. Og som regel avtar slike munnsår i fra 30-års alderen.

LES OGSÅ: Få bukt med sprukne og såre lepper

Trigges av forkjølelser

Det ser ut til at kvinner oftere er plaget med after enn menn, men nettopp hvorfor de oppstår er fortsatt uvisst.

– Nei, man vet ikke sikkert hva som er grunnen til at de oppstår. Det er en teori at også dette skyldes et virus, men det er ikke bevist. Det er i hvert fall ikke uvanlig at det oppstår i forbindelse med infeksjoner og forkjølelse, men after er ikke påvist å være smittsomme.

Det er derimot herpes.

Og et herpesutbrudd på leppene kan ofte oppstå når immunforsvaret svekkes ved for eksempel en forkjølelse – som er grunnen til at munnsåret også kalles for forkjølelsessår.

Men utbrudd kan også utløses av sol, varme, kulde, stress, og menstruasjon.

Nesten alle har herpes

Har du plagsomme after i munnen kan du altså kysse og drikke fra samme glass, uten å være redd for å smitte andre. Når det gjelder herpes derimot, har vi alle hørt at vi bør unngå slike ting.

Men er det egentlig slik?

LES OGSÅ: Det lønner seg å kysse

KYSS? Hvis du kysser noen med et herpesutbrudd kan du smittes, men bare dersom du aldri har hatt herpes tidligere.  Foto: (c) John Rensten/Corbis/All Over Press
KYSS? Hvis du kysser noen med et herpesutbrudd kan du smittes, men bare dersom du aldri har hatt herpes tidligere. Foto: (c) John Rensten/Corbis/All Over Press Vis mer

– Ja, hvis du kysser noen med et herpesutbrudd kan du smittes, men bare dersom du aldri har hatt herpes tidligere. Så skal det sies at rundt 95 prosent av befolkningen allerede har herpesviruset i kroppen, forteller Barexstein.

Dette betyr altså at dersom du vet at både du og din kjære har herpes er det ingenting å frykte, det er bare å kysse i vei. For du kan ikke smittes med noe du allerede har.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer