Antioksidanter I Popcorn

Er popcorn en antioksidantbombe?

Amerikanske forskere hevder at svaret er et soleklart ja.

POPCORN: Vi vet at popcorn er sunnere enn potetgull, men kan det stemme at det er nesten like sunt som grønnsaker? Det har ekspertene gitt oss svaret på.  Foto: Shutterstock / Oxana Denezhkina
POPCORN: Vi vet at popcorn er sunnere enn potetgull, men kan det stemme at det er nesten like sunt som grønnsaker? Det har ekspertene gitt oss svaret på. Foto: Shutterstock / Oxana Denezhkina Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Popcorn er absolutt ikke den dummeste snacksen du kan velge. Faktisk inneholder det en del fiber, og popper du popcorn selv, kan du også sørge for å få i deg litt sunt fett i samme slengen. 

Du har kanskje også hørt at popcorn inneholder en del antioksidanter

Popcorn er laget av hele maiskorn, som jo inneholder både antioksidanter og fiber. Likevel er det nok ingen god idé å bytte ut grønnsakene med popcorn.  

- Det er antioksidanter i korn, og popcorn er jo helkorn av mais, sier Birger Svihus, som er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han vil likevel ikke sette popcorn i samme klasse som maisen når det gjelder antioksidantinnholdet. 

- Popcorn er nok ikke den verste snacksen man kan spise, men jeg vil ikke tro at det er så veldig antioksidantsrikt. Popcorn behandles på sterk varme, og jeg vil tro at mye forsvinner i poppeprosessen, sier han. 

ANTIOKSIDANTER I POPCORN: Eksperten vil ikke sette popcorn i samme klasse som maisen når det gjelder antioksidantinnholdet.  Foto: Shutterstock / Antonova Anna
ANTIOKSIDANTER I POPCORN: Eksperten vil ikke sette popcorn i samme klasse som maisen når det gjelder antioksidantinnholdet. Foto: Shutterstock / Antonova Anna Vis mer

LES OGSÅ: Popcorntrikset du bør prøve

Kan ikke erstatte grønnsaker

I 2012 presenterte amerikanske forskere en studie der de fant at antioksidantinnholdet i popcorn er så høyt at det faktisk kan sammenlignes med det vi finner i grønnsaker. (Du kan lese mer om studien her!)

I deres forskningsrapport blir popcorn også omtalt som fullkorn, og med det bør jo popcorn kunne klassifisere til å være litt av en sunnhetsbombe. 

Eirik Arnesen er master i samfunnsernæring og driver bloggen Sunn Skepsis der han tar opp ernæringsrelaterte problemstillinger. 

Han forteller at antioksidantinnholdet i popcorn kan være like høyt som studien hevder, men stiller seg kritisk til at popcorn er så sunt. 

- Det finnes antioksidanter av typen polyfenoler i popcorn som i andre kornprodukter.

Det kan til og med stemme at det er mer polyfenoler i popcorn enn i frukt og grønt, men da regner vi ikke med hvor mye fett og kalorier du må spise for å få i deg den samme mengden antioksidanter. 

- Konsentrasjonen kan være høyere enn i frukt og grønt, siden det så lite vann i popcorn. Men bær og nøtter har generelt mye mer polyfenoler, sier Arnesen. 

Den typen antioksidant man finner mest av i popcorn er ferulinsyre, og Arnesen forteller dessuten at det er usikkert hvor flink kroppen vår er til å ta opp nettopp denne antioksidanten.

- Det er vanskelig å si om popcorn egentlig er så antioksidantrikt, ettersom den antioksidanttypen man har funnet mest av i popcorn, ferulinsyre, ser ut til å bli tatt opp i kroppen i svært liten grad. 

MEST FOR KALORIENE: Disse skålene inneholder 300 kalorier hver, og du får altså langt mer popcorn enn godteri for samme kalorimengde.  Foto: Trine Solberg
MEST FOR KALORIENE: Disse skålene inneholder 300 kalorier hver, og du får altså langt mer popcorn enn godteri for samme kalorimengde. Foto: Trine Solberg Vis mer

LES OGSÅ: Hvilken mørk sjokolade bør du velge? 

Inneholder en del fiber

Det går med andre ord an å bruke antioksidantene som en liten unnskyldning når popcorn-cravingsen er på sitt verste. Svaret på hvor mye antioksidanter du får i deg ved å spise popcorn står imidlertid litt ubesvart, men popcorn er en ganske okay snack til fredagskvelden. 

- Skal vi si noe positivt med popcorn er det at det som regel inneholder mindre fett enn for eksempel chips, sier Svihus. 

Du får også langt mer popcorn per kalori enn du får av annen snacks, har KK.no tidligere har skrevet om. 

Popper du popcornet selv har du kontroll over hvor mye og hva slags fett du får i deg. Vil du unngå at popcornet blir for usunt, er det lurt å velge sunt fett som fra oliven- eller rapsolje, og også å være litt sparsom med saltet. 

Dessuten Inneholder popcorn faktisk en del fiber, dog igjen kan det selvsagt ikke være en erstatter for frukt, grønt og korn. 

- Det inneholder også en del fiber, og amerikanerne anser det faktisk som en kilde til fullkorn. Man bør likevel ikke spise popcorn i håp om å bli sunnere av det, men for å kose seg, sier Arnesen. 

LES OGSÅ: 11 myter om mat

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer