POPULÆRT, MEN ER DET SKADELIG? Mange gjør som partypiken Paris Hilton, og bruker selvbruningskremer for å bli brunere. Se hva hudlegen sier om fenomenet lenger ned i saken.
POPULÆRT, MEN ER DET SKADELIG? Mange gjør som partypiken Paris Hilton, og bruker selvbruningskremer for å bli brunere. Se hva hudlegen sier om fenomenet lenger ned i saken. Vis mer

Selvbruningskremer

Er selvbruning farlig?

Dermatologen svarer.

Publisert
Sist oppdatert


Stem her!

Bruker du selvbruningskrem eller solarium?Du trenger å legge deg i solsenga og utsette deg for farlige stråler om du vil bli sommergyllen.

Selvbruningskremer kan gjøre det samme - og i disse dager uten det gyselige oransjeskjæret som frøken Hilton demonstrerer til høyre.

KK har testet: Hvilken selvbruner bør du velge?

Men er nå disse kremene - som kan få huden brun i løpet av noen timer - helt ufarlige?

Kun selvbruning
 
234 (37%)
Ja, begge deler
 
180 (29%)
Ingen av delene
 
136 (22%)
Kun solarium
 
80 (13%)

- Trenger jo inn i huden?

Akkurat dette lurer en leser på Videnskab.dk på:

- Selvbrunere legger seg ikke oppå huden, som for eksempel en foundation, men trenger i stedet inn i huden. Det kan da ikke være særlig sunt for kroppen?, spør hun.

«Avfarging» er døde hudceller

Professor og overlege Jørgen Serup ved Dermatologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital svarer.

- Det eneste som kan være skadelig er at de kan gi irritasjoner i huden hvis du går ut i solen. Sammen med lys kan de kjemiske stoffene være allergiframkallende for noen.

- Selvbrunere virker kun i hudens aller ytterste cellelag, som jo hele tiden slites av, og kan bare påvirke selve hudoverflaten, forklarer overlegen.

Og det er nettopp derfor du kan få en brun kant på halslinningen når du bruker selvbrunere. Den brune kanten er fargede, døde hudceller som har falt av.

Kortvarig effekt

Selvbruningskremens effekt på kroppen er altså meget kortvarig.

Cellene som danner pigment, som i sollys gjør huden naturlig brun, ligger nemlig dypere i huden enn kremen rekker. Det er altså ikke kroppen selv, men de kjemiske stoffene i kremen som gjør deg brun.

Men hva med folk som bruker disse kremene ofte? Hva kan det gjøre med dem over tid?

- Mye bedre enn solarium

- Alt i alt vil jeg si at det ikke er noe i veien for at du kan bruke selvbrunere. Det er mye bedre enn å gå i solarium, sier Serup til videnskab.dk.

Det går an å være hvit og vakker: Bare se disse bildene

Han forteller at det hele tiden forskes på stoffer i kosmetikk, men at det ikke er funnet noe i selvbrunere som viser at de kan være spesielt helseskadelige.

Selvbruningskremer inneholder imidlertid - som mye annen kosmetikk - parabener. På lang sikt kan disse muligens ha en hormonforstyrrende effekt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer