Skjønnhet

Er sminken din en bakteriebombe?

Kosmetikk varer ikke evig og går, i likhet med matvarer, ut på dato.

SJEKK HOLDBARHETEN FØR DU HANDLER MYE: Står det 12M på åpen krukke-symbolet, betyr det at produktet varer i seks måneder, etc.  Foto: Per Ervland
SJEKK HOLDBARHETEN FØR DU HANDLER MYE: Står det 12M på åpen krukke-symbolet, betyr det at produktet varer i seks måneder, etc. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Usikker på om sminken din har gått ut på dato? Produktet trenger ikke skifte lukt og konsistens før du finner ut av det.

Med dagens teknologi kan du enkelt finne ut om mascaraen du holder i hendene bør kastes!

– Sminke og kremer som har ligget åpnet i mange år trenger ikke lukte vondt. Disse produktene inneholder som regel masse konserveringsmidler som skal gjøre at de «holder seg» lenge. Men det er likevel ikke er bra for huden vår, sier Tonje Krokeide, hudterapeut ved Sismed Klinikken.LES OGSÅ: Ikke del mascara!

Slik holder du tellingen uten datostempling

All kosmetikk har en slags datostempling. Snur du oppbevaringsboksen, finner du høyst sannsynlig et tall bundet sammen med en M. Står det 12M betyr det at merket garanterer tolv måneders holdbarhet fra produktet er åpnet.

Er datomerkingen uleselig, kan du sjekke holdbarhetstiden hos Checkcosmetic.net.

Nettsiden sjekker merkevaren og finner ut hvor lenge produktet ditt varer. På baksiden eller undersiden av produktet finner du en kode. Denne kan du taste inn i programmets unike makeup-kalkulator.

LES OGSÅ: Gammel sminke kan være helsefarlig

USIKKER?: Sjekk kosmetikk-kalkulatoren til Checkcosmetics.net Foto: All Over Press
USIKKER?: Sjekk kosmetikk-kalkulatoren til Checkcosmetics.net Foto: All Over Press Vis mer

Gammel sminke gjør deg syk!

I kosmetikk finner vi både vann og fett. Når sminken går ut på dato, skiller disse to lag og fettstoffene kan harskne. Bakteriene kan ikke bare gi deg kviser og ander urenheter, men du kan faktisk bli syk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


– Sminke, kremer og salver kan på mange måter sammenlignes med mat - de bør behandles som ferskvare. Slurver du med oppbevaringen kan de representere en helsefare, sier forsker Colin Charnock ved Høgskolen i Oslo til Forskning.no

Pudder og øyenskygger i fast form er produkter som kan holde seg lengre, i opp til tre år etter at de er tatt i bruk, har KK.no skrevet tidligere.

Har du kosmetikken oppbevart på badet?

– Tilførsel av luft etter åpning og oppbevaring i varme og fuktige omgivelser, som for eksempel på badet, kan sette fart på bakterieveksten, sier Charnock.

– Dessuten er det viktig å følge anbefalinger om oppbevaring og å kaste produktet etter angitt tid, sier han.

Når produktet har gått ut på dato, vil nemlig konserveringsmidlene som beskytter mot bakterievekst få redusert virkning.

LES OGSÅ: Slik holder du sminken bakteriefri

SJEKK HOLDBARHETEN FØR DU HANDLER MYE: Står det 12M på åpen krukke-symbolet, betyr det at produktet varer i seks måneder, etc.  Foto: All Over Press
SJEKK HOLDBARHETEN FØR DU HANDLER MYE: Står det 12M på åpen krukke-symbolet, betyr det at produktet varer i seks måneder, etc. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer