Silikon

Er «store pupper»-trenden død?

Flere ønsker sine naturlige bryster tilbake.

<strong>FJERNE SILIKONINNLEGGENE:</strong> De fleste beholder implantatene, men opp mot 10 prosent bestemmer etter noen år seg for å fjerne eller bytte dem.
FJERNE SILIKONINNLEGGENE: De fleste beholder implantatene, men opp mot 10 prosent bestemmer etter noen år seg for å fjerne eller bytte dem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I sommer kunne vi lese at flere kjente norske kvinner, som tidligere har forstørret brystene, nå har fjernet brystinnleggene.

Ifølge Se og Hør skal både Lene Alexandra Øien, Dorthe Skappel og Aylar Lie ha bestemt seg for å gå tilbake til sin naturlige bryststørrelse.

- Jeg tenkte lenge fram og tilbake før jeg bestemte meg for å fjerne innleggene mine, fortalte Lene Alexandra Øien til ukebladet.

<strong>FJERNET SILIKONEN:</strong> Lene Alexandra Øien er blant de norske kjendiskvinnene som har fjernet silikoninnleggene sine.
FJERNET SILIKONEN: Lene Alexandra Øien er blant de norske kjendiskvinnene som har fjernet silikoninnleggene sine. Vis mer

I utlandet har også kjendiskvinner som Victoria Beckham, Kimberly Stewart og Sharon Osbourne fjernet sine silikoninnlegg. 

LES OGSÅ: Disse kvinnene tar silikon

Bytter implantatene

- I min praksis vil jeg anta at det er mellom 0,1-0,2 prosent som ønsker å fjerne innleggene. Som oftest er det etter flere år, forteller plastisk kirurgi Tomm K. Bjærke ved Teres Colosseum.

Han forteller at graviditeter og vektoppgang er vanlige forklaringer.

<strong>NATURLIG BYSTE:</strong> Også designer og tidligere Spice Girl Victoria Beckham har fjernet innleggene sine.  Foto: PacificCoastNews/All Over Press
NATURLIG BYSTE: Også designer og tidligere Spice Girl Victoria Beckham har fjernet innleggene sine. Foto: PacificCoastNews/All Over Press Vis mer

- De ønsker da å fjerne protesene for ikke å få for store bryster, sier han.

Det er også et fåtall som har lagt inn store proteser som unge, som kommer tilbake etter 10-15 år for å få mindre bryst.

For langt vanligere enn å fjerne protesene, er det å bytte størrelse på dem.

Klinikkene KK.no har vært i kontakt med, anslår at mellom 1 og 10 prosent av alle som har brystimplantater etter en tid ønsker å forandre størrelsen. Mens Fornebuklinikken anslår at rundt 1 prosent ønsker å bytte størrelse på implantatene, regner Teres Colosseum og Oslo Plastikkirurgi med at tallet ligger på mellom 5 og 10 prosent.

- Jeg vil anslå at cirka 5 prosent av dem som har fått implantater vil bytte dem etter fem år, cirka 10 prosent vil det når det har gått 10 år og enda flere når det har gått 15 år, forteller overlege og klinikksjef Amin Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi.
 
LES OGSÅ: Ville du operert deg «nedentil»

<strong>NATURLIGE BRYSTER:</strong> En av hovedgrunnene kvinnene oppgir for å ville fjerne eller bytte implantatene, er ønsket om mer naturlige bryster. Foto: NTB Scanpix
NATURLIGE BRYSTER: En av hovedgrunnene kvinnene oppgir for å ville fjerne eller bytte implantatene, er ønsket om mer naturlige bryster. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Graviditet, amming og vektforandring

Overlege Kalaaji forteller at det er tre hovedforklaringer som ofte går igjen hos pasienter som ber om å bytte eller fjerne implantater.

- Det er at graviditet og amming har endret brystene, at de har gått kraftig opp eller ned i vekt eller at de har fått kapseldannelser i implantatene, men det er sjelden, sier han.

I tillegg ser klinikkene at kvinner som ønsker å fjerne eller bytte implantater, også forklarer det med noe annet:

FERDIG MED PROTESENE: - En av de vanligste grunnene er at enkelte føler seg «ferdig» med protesene, og ønsker å bli naturlige igjen, forteller spesialist i plastikkirurg Pål Schistad, Foto: branislavp - Fotolia
FERDIG MED PROTESENE: - En av de vanligste grunnene er at enkelte føler seg «ferdig» med protesene, og ønsker å bli naturlige igjen, forteller spesialist i plastikkirurg Pål Schistad, Foto: branislavp - Fotolia Vis mer

- En av de vanligste grunnene er at enkelte føler seg «ferdig» med protesene, og ønsker å bli naturlige igjen, forteller spesialist i plastikkirurg Pål Schistad, som er klinikksjef ved Fornebuklinikken.

I dag velger de fleste norske kvinner som forstørrer brystene, implantater som veier mellom 200 og 300 gram.

- En del av dem som la store proteser for mange år siden, kommer nå tilbake for å få en mer normal størrelse. Det er flere som ønsker et mer naturlig utseende og trenden går fra runde proteser til mer naturlige, dråpeformede proteser, forteller
Bjærke ved Teres Colosseum.

LES OGSÅ: Stadig flere menn opererer dette

Naturlig trend

Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi har det siste året også sett en annen tendens, nemlig at stadig flere velger å forstørre brystene med eget fett – et inngrep som kan ses på som mer naturlig.

I tillegg velger en del også å erstatte silikoninnleggene de har med eget fett.

- Så langt i år har vi utført dobbelt så mange brystforstørrelser med eget fett som i hele fjor, sier Kalaaji.
 
Han er ikke i tvil om at utviklingen henger sammen med den voksende naturlige trenden.

Plastikkirurgene KK.no har vært i kontakt med, presiserer imidlertid at de fleste som får utført brystforstørrelser, beholder dem, spesielt gjelder det etter at man har kunne tilby teknologi som 3D visualiseringsverktøy og etter at kvaliteten på protesene er blitt forbedret.

LES OGSÅ: Google du etter diagnoser?

<strong>SLAPPERE BRYSTER:</strong> Enkelte velger å gjøre et brystløft når de bestemmer seg for å fjerne implantatene.  Foto: NTB Scanpix
SLAPPERE BRYSTER: Enkelte velger å gjøre et brystløft når de bestemmer seg for å fjerne implantatene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Varierende resultat

Hvor naturlig og flatterende resultatet blir dersom man velger å fjerne eller bytte implantatene, varierer og avhenger av flere ting.

Blant annet kommer det an på hvor store proteser man opprinnelig har hatt, men også hvor elastisk huden er – noe som endrer seg mye med årene.

- I enkelte tilfeller går det helt fint å bytte til en mindre protese eller å ta dem ut, og man får et pent utseende bryst etterpå som kun er litt løsere, sier Bjærke.

Det er imidlertid ikke tilfellet for alle.

En del velger derfor å gå ned i størrelse på implantatene framfor å fjerne dem helt, noen «fyller ut» litt med eget fett, mens andre igjen velger å gjøre et brystløft når de fjerner eller bytter implantatene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer