HVORDAN DRIKKER DU? Holder du drikken lenge i munnen vil tennene dine utsettes for angrep i lengre tid. Det beste er altså å svelge den rett ned.  Foto: Scanpix
HVORDAN DRIKKER DU? Holder du drikken lenge i munnen vil tennene dine utsettes for angrep i lengre tid. Det beste er altså å svelge den rett ned. Foto: ScanpixVis mer

Syreskader På Tennene

Er vann med kullsyre ille for tennene?

Disse drikkene gir lettest syreskader.

KK.NO: Nå for tiden har det blitt superhot å ha bobler i vannet. For hva er vel bedre enn et glass iskaldt vann med kullsyre i solsteken? 

Er du en av dem som har gått til anskaffelse av en kullsyremaskin, bør du likevel huske på at det er syre i kullsyre. 

Det skal imidlertid ganske mye til før dette er nok til å skade tennene våre, ifølge tannpleier Malin Hansen ved Dentales Tannklinikk på Lysaker. 

ØKER: Forekomsten av dental erosjon øker blant annet i takt med at vi drikker mer og mer sur drikke.  Foto: Scanpix
ØKER: Forekomsten av dental erosjon øker blant annet i takt med at vi drikker mer og mer sur drikke. Foto: Scanpix Vis mer

- Det blir feil å si at det ikke skader tennene, fordi det er litt surere, men ikke mye. 

Vanlig vann er nøytralt og har en PH på 7. Ifølge Drikkeglede.no, som driftes av Bryggeri- og drikkevareforeningen, har farris uten tilsatt smak en PH på 6. 

- Det er ikke nok til å bryte opp tannemaljen, men vi er forskjellige, og derav reagerer vi forskjellig på mat og drikke vi inntar. 

Det er først når du har smak i kullsyrevannet, at det kan bli skadelig for tennene dine. 

LES OGSÅ: Brus er like skadelig for tennene dine som narkotika

Gjør skade med en PH under 5,5

Forekomsten av syreskader på tennene, eller dental erosjon som det heter på fagspråket, har økt i takt med endringer i livsstilen våre de siste årene, ifølge en artikkel skrevet av Ann-Katrin Johansson, førsteamanuensis ved dontologisk institutt ved Universitetet i Bergen, i Den Norske Tannlegeforenings Tannlege Tidende.

En av hovedårsakene til dette er at vi drikker mer sur drikke enn tidligere. 

For sur drikke er ikke bare Cola og appelsinjuice. 

- Allerede ved en PH på under 5,5 kan emaljen begynne å løse seg opp. Den mykner altså og er lettere å pusse bort, forteller tannlege ved Oscarsborr tannklinikk Oslo, Inger Lise Mathiesen til KK. no.

- Kullsyreholdige tilsetninger i vann med smak varierer fra 3,3 til 2,7 i henhold til en engelsk undersøkelse. 

RENT VANN ER BEST: Rent vann er nøytralt og det beste valget av tørstedrikk om du vil ta vare på tennene dine.  Foto: Scanpix
RENT VANN ER BEST: Rent vann er nøytralt og det beste valget av tørstedrikk om du vil ta vare på tennene dine. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

Smakstilsatt vann kan bli versting

Smakstilsatt vann kan altså bli ganske surt, og drikker du dette ofte vil det fort kunne ha konsekvenser for tennene dine. 

- Rent vann er nøytralt, sier Mathiesen, og oppfordrer til å velge vann fra springen som tørstedrikk. 

Dessuten påpeker Malin Hansen at det er viktig å huske på at drikke med smak kan inneholde sukker selv om det står «ikke tilsatt sukker» på flasken.

Fruktsukker fra smakstilsetningen gir like mye skade på tennene dine som tilsatt sukker gjør, og «TV 2 Hjelper Deg» avdekket nylig at «sukkerfri» drikke kan inneholde opptil 92 gram sukker per liter.

En Cola inneholder til sammenligning 106.

Både sukkerfri tyggis og sukkerfri saft kan også skade tennene dine. 

LES OGSÅ: Derfor bør du begrense inntaket av sukkerfri saft

Pass på hvordan du drikker

Tilsetter du smak i vannet ditt risikerer du altså at tørstedrikken gjør ganske mye skade på tennene. Spesielt om du ikke drikker på en spesiell måte. 

For har du tenkt på at det faktisk spiller en rolle hvordan du drikker?

Hansen peker på det å holde drikken i munnen en stund kontra det å svelge den rett ned, og dette har faktisk ganske mye å si.

Ifølge artikkelen i Tannlege Tidende viser studier at en retinerende drikketeknikk, som altså vil si at du holder drikken i munnen lenger, er vanligere hos erosjonspasienter. 

Et tips er ifølge Hansen å bruke sugerør når du drikker. Da kan du unngå at drikker kommer noe særlig i kontakt med tennene dine. 

- Men det aller beste er å forholde seg til vann som tørstedrikke!

Delta i konkurranse:

Saker spesielt utvalgt for deg:

Flere populære saker: