Vennskap

Er vennskapet ødelagt?

Her er de vanligste årsakene til at venninner ender med å «slå opp».

FRA VENNER TIL UVENNER: Et vennskap skal tåle mye, men noen ganger må vi gå hver vår vei ...  Foto: All Over Press
FRA VENNER TIL UVENNER: Et vennskap skal tåle mye, men noen ganger må vi gå hver vår vei ... Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Venninnene betyr mye. Det er dem vi betror oss til, gråter sammen med,og forteller alle detaljer som mannen ikke orker å høre på.

– Venninnene våre er våre livsvitner, sier coach Susie Christensen som driver Alfa Coaching.

– I vår tid, med hyppige bytter av jobb, flytting og skilsmisser, erstatter venninnene ofte familien når det handler om hvem vi er sammen med i helgene. De er vår trygghet og vårt fellesskap. Og alle trenger å være en del av et solid fellesskap.

LES OGSÅ: Er du konfliktsky overfor venninner?

Konflikter

Men det betyr ikke at venninnerelasjonen er uten friksjon.

Psykolog Rebecca Philipp Burr har ofte venninner i gruppeterapi for å løse konflikter – og det er venninner i alle aldre og fra alle deler av samfunnet.

– Både menn og kvinner er flokkdyr som trives best i grupper, og slik har det vært siden mennene var på jakt, mens kvinnene passet bål og barn og sanket bær og alt mulig annet. For kvinnene er limet i vennskapet derfor også nærvær og kommunikasjon, sier Burr.

Hun mener det er fem typiske grunner til at det blir konflikt mellom venninner.

LES OGSÅ: Når vennene ikke liker "ham"

VENNINNEKRANGEL: Å krangle med en venninne kan faktisk være sunt. Men det finnes mange grunner til å unngå det også. Foto: All Over Press
VENNINNEKRANGEL: Å krangle med en venninne kan faktisk være sunt. Men det finnes mange grunner til å unngå det også. Foto: All Over Press Vis mer

1. Ulike behov

Én har behov for å møtes oftere eller «lesse av seg problemer», mens den andre ønsker seg lett og underholdende samvær.

Venninnene er på forskjellige steder i livet: Én er blitt mor og vil helst lage avtaler som inkluderer barn, mens den andre er singel og vil ut på byen og ha det gøy.

LES OGSÅ: Slankepresset er verst blant venner

2. Forskjellige verdier

Én synes det er viktig å være presis, mens den andre synes det er ok å komme 20 minutter for sent.

Én oppdrar barna til å hilse pent og sitte stille ved bordet, mens den andre synes barn skal være friere.

Ulike verdier er ofte en kilde til irritasjon og konflikt, fordi begge synes sine egne er de riktige. Risikoen er at de får fordommer mot hverandre.

LES OGSÅ: Må du prestere for å føle deg verdifull?

3. Ulike personligheter

Den ene er støyende og dominerende, mens den andre er mer stille og ikke får sagt fra.

4. Forskjellige forventninger

Én har behov for at vennskapet skal være dypt, at dere alltid er der for hverandre og gir plass til hverandres følelser.

Den andre ønsker et mindre forpliktende og mer overflatisk forhold.

LES OGSÅ: Er du dårlig til å ta imot komplimenter?

5. En gir mer enn den andre

Når den ene venninnen har overskudd til å gi mer enn den andre, som å lage trerettersmiddag, hjelpe til med flytting og barnepass, og den andre ikke har energi til å gi det samme tilbake, oppstår det en skjevhet når det gjelder hva man føler at man investerer, og det oppstår en forventning om at det er den andres tur til å gi.

LES OGSÅ: Venneguide for voksne

Konflikt kan være bra

Både Burr og Christensen er enige om at en konflikt mellom venninner ikke nødvendigvis er av det onde.

Tvert imot gir en konflikt oss mulighet til å vokse som mennesker, og den kan skape dybde i vennskapet. Vennskapet er nemlig et fellesskap som handler om både følelser og verdier.

Og her vil to venninner alltid være uenige om noe, men de vil også alltid kunne berike hverandre hvis de tør være åpne og ærlige om hvem de er, og hva de mener.

Ekspertene råder deg derfor til å være ærlig mot venninnen din. Mange er redde for å si ifra og går altfor lenge rundt med frustrasjonene. I mellomtiden begynner man å oppføre seg merkelig og dikte opp historier i hodet. Konflikten blir større, og enda mer uoversiktlig.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i KK 46.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer