Tannhelse

Er visdomstennene på vei ut?

Slik lindrer du smerten.

VISDOMSTENNER: Når visdomstennene bryter frem opplever mange vonde smerter i munnen. Da er det godt å vite at de kan lindres med noen hjelpemidler.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
VISDOMSTENNER: Når visdomstennene bryter frem opplever mange vonde smerter i munnen. Da er det godt å vite at de kan lindres med noen hjelpemidler. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ømt tannkjøtt, ilende ising og bankende tannverk – nesten ingenting er så smertefullt som å ha vondt i tennene.

Og som om vi ikke har det grusomt nok med disse plagene, må de fleste som er i 20-årene også lide seg gjennom de beryktede visdomstennene.

Er dine på vei opp? Her får du tips til hvordan du kan lindre smerten.

LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

Noen slipper billig unna

Visdomstenner, eller tredje molarer som det også heter, er de tennene som sitter lengst bak i munnen, og disse bryter vanligvis frem når vi er mellom 18 og 25 år.

Hos noen kommer visdomstennene frem uten problemer, mens hos andre kan de være tilbaketrukne, noe som innebærer at de er inneklemt i kjeven og ikke kan komme ordentlig frem.

Dette trenger heldigvis ikke bety så mye, for tilbaketrukne visdomstenner er ofte symptomfrie, og kan bli liggende i kjeven uten problemer hele livet.

LES OGSÅ: Tørket frukt kan gi skade på tennene

Ikke plass på tannbuen

Men ikke alle er like heldige, og iblant kan visdomstennene forårsake store problemer. Ifølge Kristin Haugstoga, som er tannlege ved Grefsen Tannlegepraksis, må de da fjernes for å unngå komplikasjoner.

– Grunnen til at vi fjerner visdomstennene er fordi det hos enkelte ikke er ordentlig plass til dem på tannbuen, og dette fører til at tennene ikke bryter frem på vanlig vis og kommer kun halvveis opp.

– Beliggenheten til visdomstennene gjør at det blir vanskelig å holde dem rene, noe som kan gi betennelse i tannkjøttet rundt tennene og smertefulle hevelser. Så dersom du får infeksjoner og store smerter pleier vi rutinemessig å fjerne dem, forklarer hun.

IKKE RENE NOK: Visdomstennene er ofte vanskelig å holde rene på grunn av beliggenheten deres.  Foto: Warren Goldswain - Fotolia
IKKE RENE NOK: Visdomstennene er ofte vanskelig å holde rene på grunn av beliggenheten deres. Foto: Warren Goldswain - Fotolia Vis mer

Troy Hammer, som er farmasøyt hos Vitusapotek, forteller til KK.no at det i tillegg til infeksjoner i tannkjøttet også er andre komplikasjoner som kan gjøre det nødvendig å fjerne visdomstennene.

– Dersom det er skade på nabotennene, tannråte som ikke lar seg reparere fordi det er håpløst å komme til eller brudd i tannen, vil det være nødvendig å fjerne dem.

– Det er også en del av oss som får visdomstenner fjernet av forebyggende grunner, for å unngå problemer senere i livet, sier han.

LES OGSÅ: Ikke skyll munnen etter tannpussen
 

Rens tennene godt

Når visdomstennene begynner å bryte frem opplever de fleste ganske store smerter i munnen og tannkjøttet rundt tennene.

Ifølge Haugstoga kan smertene lindres dersom du bruker at bakteriedrepende middel.

– Hvis du får infeksjon i tannkjøttet og tannen ikke kommer ordentlig opp, kan du dempe smertene ved å skylle munnen med bakteriedrepende middel.

– Problemstillingen er jo den at man ikke får gjort ordentlig rent bakerst der tennene kommer opp, og siden det er vanskelig å komme til der kan det også være lurt å pusse rundt tennene med bakteriedrepende middel, sier hun.

Hammer forteller at hans beste råd er å gjøre en så god jobb som mulig med å holde tenne friske.

Bruk tanntråd før tannpussen så du får fjernet alle matrester også mellom tennene. Børst tennene to ganger om dagen med fluortannkrem og avslutt med munnskyll. Bruk gjerne en «solobørste», som er mindre enn vanlig tannbørste, til å rengjøre lengst bak i kjeven der visdomstennene sitter.

SMERTESTILLENDE: Dersom smerten er skikkelig ille kan du ty til smertestillende medisiner.  Foto: Alliance - Fotolia
SMERTESTILLENDE: Dersom smerten er skikkelig ille kan du ty til smertestillende medisiner. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Smertestillende

Dersom du er plaget med mye smerte kan du ifølge Hammer for en kort periode bruke smertestillende medisin.

– Smertestillende som inneholder ibuprofen, som for eksempel Burana, Ibuprox, Ibumetin og Ibux, blir ofte regnet for å være den som gir best lindring av smerter og betennelse i tann og munn.

– Det er imidlertid en del grupper som skal være forsiktige med å bruke ibuprofen. Dette gjelder personer med astma og allergi, høyt blodtrykk, hjertesykdom eller blødningstendens. Ibuprofen skal heller ikke brukes av gravide. Paracetamol, som finnes i Pamol, Panodil, Paracet, Paracetamol og Pinex, kan være et egnet alternativ for disse gruppene.

Dersom du opplever vedvarende eller tilbakevendende smerter eller andre plager på grunn av visdomstennene, mener Hammer du bør oppsøke tannlegen.

– Hvis du får komplikasjoner med visdomstennene, skal du oppsøke tannlegen for å få en vurdering om hvordan problemet skal behandles og om visdomstannen bør trekkes.

LES OGSÅ: Bruker du smertestillende riktig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer