Melk

Et glass melk er alt som skal til

Reduserer risikoen for å utvikle alvorlig livsstilssykdom.

MELK: Litt melk hver dag skal kunne redusere sjansen for å få diabetes type 2. Foto: All Over Press
MELK: Litt melk hver dag skal kunne redusere sjansen for å få diabetes type 2. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At melk, som er rik på kalsium, er sunt for barn som vokser, er de fleste enige om. Om melk er sunt for voksne, kan det derimot virke som om fagfolk aldri blir helt enige om.

Nå mener britiske forskere de har funnet bevis for at vi med fordel kan drikke litt melk hver dag.

LES OGSÅ: Den sunneste melken

Reduserer risiko for diabetes type 2

Forskere ved University of Cambridge har i elleve år studert kostholdet til flere enn 4000 briter.

Den omfattende studien antyder at testpersonene som drakk lett eller skummet melk, hadde 19 prosent mindre risiko for å utvikle diabetes type 2.

Dette er diabetesformen som også kalles livsstildiabetes, og som stadig flere får.

Ifølge Norsk Helseinformatikk har diabetes type 2 ofte sammenheng med et høyt inntak av kaloririk og fet mat, kombinert med lite fysisk aktivitet.

Det er i dag tre ganger så mange som får livsstildiabetes, som det var for 30 år siden.

Melken de britiske testpersonene drakk hadde 3,9 gram fett eller mindre per desiliter melk.

I Norge er det generelt mindre fett i melken enn i England, og all lett- og skummetmelk inneholder langt mindre fett enn dette ifølge Tine og Q-Meieriene.

LES OGSÅ: Denne melken kan du droppe

FOREBYGGENDE: Husk at melk også inneholder en rekke nyttige vitaminer og mineraler, blant annet kalsium og magnesium.  Foto: All Over Press
FOREBYGGENDE: Husk at melk også inneholder en rekke nyttige vitaminer og mineraler, blant annet kalsium og magnesium. Foto: All Over Press Vis mer

Yoghurt enda bedre

Studien, som er publisert i tidsskriftet Diabetologia, viste at også yoghurt så ut til å kunne redusere sjansen for å utvikle diabetes type 2.

Et daglig inntak av 80 gram yoghurt uten tilsatt sukker, viste seg å redusere sjansene for å utvikle livsstildiabetes med 28 prosent.

- Denne studien viser at visse typer mat kan spille en stor rolle i forebyggingen av diabetes type 2, sier forskningsleder Nita Forouhi ifølge University of Cambridge.

- Dette er en spennende studie som viser at folk som er utsatt for å utvikle diabetes type 2 kan redusere sjansen bare ved å få i seg litt melk og yoghurt, sier lektor Kjeld Hermansen, ved Aarhus Universitet til det vitenskapelige nettstedet Videnskab.dk.

Studien gir imidlertid ikke svar på hvorfor melk og yoghurt ser ut til å kunne redusere sjansen for å få diabetes type 2, og forskerne påpeker at det må forskes mer for å finne ut dette.

LES OGSÅ: Slik hjelper mørk sjokolade

Ikke drikk for mye melk

Det er viktig å påpeke at testpersonene i studien ikke drakk store mengder melk, så det er effekten av litt melk og yoghurt som er målt.

Vær klar over melk inneholder mettet fett, noe som isolert sett kan bidra til å øke faren for diabetes type 2.

Rådfør deg derfor alltid med lege før du gjør større endringer i kostholdet ditt.

Selv om et kosthold bestående av for mye mettet fett kan bidra til å gi deg livsstildiabetes, så har flere studier vist at genene dine også spiller en rolle.

Nylig publiserte tidsskriftet Nature Genetics nyheten om at en gruppe danske og islandske forskere har oppdaget fire nye varianter av gener som påvirker risikoen for å utvikle diabetes type 2.

LES OGSÅ: God effekt med frukt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer