Kalorier

Et grillmåltid kan inneholde 1300 kcal

Før du vet ordet av det har du dekket over halve dagsbehovet - på bare ett måltid.

GRILLMATEN KAN RASKT INNEHOLDE MYE KALORIER: Masse god mat og lengre tid rundt spisebordet gjør at kaloriene raskt stiger.  Foto: Thinkstock.com
GRILLMATEN KAN RASKT INNEHOLDE MYE KALORIER: Masse god mat og lengre tid rundt spisebordet gjør at kaloriene raskt stiger. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange er opptatt av å holde vekten i sommermånedene - eller passer generelt på at kroppen skal få næringsstoffene den trenger. Men svært ofte kan vi bli lurt.

Før du vet ordet av det kan du for eksempel få i deg mer enn 200 kalorier bare ved å spise en håndfull nøtter, eller opp til 80 gram sukker med en sommerfrisk smoothie.

I sommermånedene er grillmat et sunt og godt alternativ, men selv uten ventepølser kan grillmåltidet inneholde like mye kilokalorier som halve dagsbehovet ditt, skriver helsenettsiden FitSugar.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Sommerens kalorifattige frokostnytelse

IKKE OVERSPIS DEG PÅ NØTTER: Det er ingen tvil om at nøtter er bra for deg, og pistasjenøtter er faktisk den som er det beste alternativet for slankere, men kaloriene sniker seg raskt på.  Foto: Thinkstock.com
IKKE OVERSPIS DEG PÅ NØTTER: Det er ingen tvil om at nøtter er bra for deg, og pistasjenøtter er faktisk den som er det beste alternativet for slankere, men kaloriene sniker seg raskt på. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Ventemat: 100 kcal

Som kjent kan ventepølsene inneholde masse kalorier, uten at du spiser mindre når maten blir servert. Men det kan fort bli lenge å vente på at grillen blir varm.

Derfor må det ofte til noe snacks før maten. Et vanlig alternativ er noe salt og godt, men bare bare 25 pistasjenøtter vil inneholde rundt 100 kalorier. Et godt alternativ kan være å kutte opp frukt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Drikke: min. 200 kcal

Selv om du kanskje sverger til vann til vanlig, vil det være mye mer fristende å ta med seg noen øl i parken når det er varmt i luften og solen skinner.

Men selv om øl smaker godt sammen med grillmaten, skal du passe på mengden. Øl er blant de alkoholholdige drikkene som inneholder mest kalorier, og bare én halvliter inneholder nemlig 200 kilokalorier.

Cheeseburger: 550 kcal

Hvis du først er i parken er hamburgere et greit alternativ. Det smaker selvfølgelig veldig godt, men er også enkelt å frakte med seg, og tilberede.

Men dessverre er ikke hamburgeren din spesielt sunn, uansett hvor mye salat du legger på. Som vi har skrevet tidligere, kan en stor burger fra Burger King inneholde opp mot 1000 kilokalorier alene. Den du lager selv er heldigvis bedre, men vil fortsatt inneholde opp mot 550 kalorier.

LES OGSÅ: Nå spiser vi for lite karbohydrater

INNEHOLDER MYE KALORIER: Et godt tips for å kutte ned på kaloriene er å lage potetsalaten selv og begrense mengden av majones og rømme. Den smaker mye bedre når den er hjemmelaget  Foto: Thinkstock.com
INNEHOLDER MYE KALORIER: Et godt tips for å kutte ned på kaloriene er å lage potetsalaten selv og begrense mengden av majones og rømme. Den smaker mye bedre når den er hjemmelaget Foto: Thinkstock.com Vis mer

Potetsalat: 180 kcal

Et must til grillmaten er naturligvis potetsalat, og svært mange tar den med uansett om de har planer om å slenge på pølser, hamburgere eller kjøtt på grillen.

Selv om poteter slett ikke er roten til alt vondt, vil likevel potetsalaten inneholde store mengder majones og rømme, som også bidrar til mye kalorier. En liten porsjon potetsalat kan derfor raskt komme opp i 180 kalorier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Maiskolber: 80 kcal

Enkelte har vanskeligheter med å inkluder nok grønnsaker i den daglige kosten. Heldigvis finnes det flere metoder for å inkludere mer grønt, og til grillmaten kan en maiskolbe være helt perfekt.

En maiskolbe i seg selv inneholder ikke mer enn 60 kalorier, men du må regne med ekstra 20 kalorier hvis du smører på smør.

En lett dessert: 80 kcal

Ingenting er bedre i sommermånedene enn litt saftig vannmelon, men overraskende nok kan bare én skive inneholde 80 kalorier.

VELG RIKTIG KAFFE: Visste du at en kaffe mocca kan inneholde opp mot 270 kalorier? Hold sjokoladen og velg lettmelk! Foto: Thinkstock.com
VELG RIKTIG KAFFE: Visste du at en kaffe mocca kan inneholde opp mot 270 kalorier? Hold sjokoladen og velg lettmelk! Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kaffe? 120 kcal

Etter et godt måltid smaker det godt med en kaffekopp. Hvis du stikker innom en kiosk og tar med en dobbel latte med lettmelk vil du legge til ytterlige 120 kilokalorier til kveldens måltid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


LES OGSÅ: To kopper er bra, fem er skadelig

Totalt: 1310 kilokalorier

Overrasket? Ettersom mange matvarer lurer deg når det gjelder inneholdet av kalorier, er det ikke så rart at du mister oversikten over hvor mye du får i deg totalt.

En stor forskjell når du skal grille i forhold til når du skal spise middag hjemme, er at du som oftest vil bli sittende å spise lenger, og det er enda vanskelige å miste oversikten.

Det er selvfølgelig lov til å kose seg litt ekstra i sommervarmen og ute i parken, men hvis du ønsker å passe vekten gjelder den samme regelen som med alt annet: Alt med måte!

LES OGSÅ: Unngå å legge på deg i ferien

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer