STRESSET OG DÅRLIG MAGE? Når hverdagen blir hektisk og fylt med stress kan det oppstå ubalanse i bakteriefloraen i tarmen (illustrasjonsfoto).  Foto: Thinkstock.com
STRESSET OG DÅRLIG MAGE? Når hverdagen blir hektisk og fylt med stress kan det oppstå ubalanse i bakteriefloraen i tarmen (illustrasjonsfoto). Foto: Thinkstock.com Vis mer

Melkesyrebakterier

Et must med melkesyrebakterier?

Reklamen lover en tilfreds tarm. Men kan du klare deg uten dem?

Publisert
Sist oppdatert
Det finnes mange produkter på markedet som skal inneholde såkalte probiotiske melkesyrebakterier, som er helsefremmende mikroorganismer som skal gjøre miljøet i tarmen bedre.

Blant disse har vi blant annet Biola, Actimel, Activia, BioQ og Cultura. I tillegg finnes probiotika som kosttilskudd.

Ifølge Opplysningskontoret for Melk- og meieriprodukter (ekstern lenke) er probiotiske bakterier gode hjelpere.

Men må vi få i oss dette hver dag? Se svaret lenger ned.

LES OGSÅ: Probiotika gir dessuten fine tenner

Hindrer skadelige bakterier

- De probiotiske bakteriene bosetter seg midlertidig i tarmen. De bidrar til å stabilisere en sunn bakterieflora i tarmen, og beskytter mot de skadelige bakteriene, står det på nettsidene Melk.no.

I tillegg hindrer disse bakteriene at de skadelige bakteriene kommer i kontakt med tarmveggen og produserer substanser som svekker veksten.

Probiotiske bakterier kan dessuten drepe de skadelige bakteriene. I tillegg bedrer de tarmens bevegelser og forkorter tiden det tar å normalisere tarmfloraen etter en antibiotikakur eller tarminfeksjoner.

LES OGSÅ: Spis deg til et friskt underliv

Dårlig mage på ferien

Når hverdagen blir hektisk og fylt med stress kan det oppstå ubalanse i bakteriefloraen i tarmen. Dette kan også skje på reise når man spiser mye uvant mat og lever under andre hygieneforhold.

Magen kan da slå seg vrang og spolere hele ferien, i form av fordøyelsesplager, diaré og reisesyke. Probiotiske bakterier har gode helsefremmende egenskaper ved situasjoner som dette, ifølge Melk.no.

LES OGSÅ: Hvordan er magen din?

- Forskning de siste 15 årene viser at matvarer med utvalgte probiotiske melkesyrebakterier kan, som en del av det vanlige kostholdet, ha helsefremmende funksjon hos mennesker, har Tidsskriftet for Den norske legeforening tidligere meldt (ekstern lenke).

Men må vi spise probiotiske bakterier hver dag?

Sunne har ikke behov

Det finnes ingen offisielle anbefalinger for inntak av probiotiske bakterier, ifølge ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen. Og friske mennesker med en sunn og variert kost har trolig ikke behov for ekstra tilskudd.

Olympiatoppen presiserer samtidig at tilskudd av probiotiske bakterier virker normaliserende på de som har en forstyrret tarmbakterieflora ved for eksempel stress, tarminfeksjon, reisediaré og antibiotikabruk. Deres generelle anbefaling i slike tilfeller er ett glass Biola, Cultura eller tilsvarende.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen og KK.no ekspert Ina Garthe utdyper:

- Men det skader ikke, og kan være med på å forebygge en forstyrret bakterieflora. Hvis det skal bli en offisiell anbefaling, må dette dokumenteres gjennom forskning – foreløpig er det ikke grunnlag for anbefaling.

LES OGSÅ: Nordmenn er livredde for magesykdom i ferien

- Bør tas ved utenlandsreiser

Klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef hos Nycomed Åse Andresen, må vi få i oss probiotiske bakterier daglig?

-Probiotika bør tas ved utenlandsreiser, ved treg mage, i forbindelse med antibiotikakurer og ved urolig mage eller luftplager. De som ikke har spesifikke plager kan også ha nytte av probiotika for å styrke immunforsvaret og opprettholde en sunn tarmflora. Det er viktig at tilstrekkelige doser med de riktige probiotikastammene tas for å oppnå ønsket effekt.

Nycomed står bak kosttilskudd med probiotika.

LES OGSÅ: Advarer mot multivitaminer

Siden bakteriene har relativ kort levetid, og holder seg i kroppen i 1-2 uker, anbefales det å bruke probiotiske bakterier regelmessig for å oppnå effekt. I alle fall ifølge Melk.no, som sier at produktene kan brukes av personer i alle aldre. Et glass om dagen er tilstrekkelig for å oppnå full effekt (det finnes egne anbefalinger for barn under tre år).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer