Vann

Et vannglass skjerper hjernen

Sørg for at du er hydrert før du starter på krevende oppgaver.

PÅ TOPP: Å holde kroppen hydrert er det enkleste og beste helsetiltaket du kan gjøre. Foto: Getty Images/Pixland
PÅ TOPP: Å holde kroppen hydrert er det enkleste og beste helsetiltaket du kan gjøre. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du en litt vrien jobb foran deg? Skal du skrive referat fra en innviklet rapport, ta en eksamen eller klare å få til bordplasseringen under slektstreffet uten at verken sure grandtanter eller dameglade onkler lager dårlig stemning?

Uansett hva slags krevende oppgave du har foran deg, gjør du lurt i å sørge for å være hydrert når du setter i gang.

Da vil det gå mye bedre, skal vi tro en ny studie fra Storbritannia.

LES OGSÅ: Er du sulten, eller egentlig tørst?

Dehydrering sløver oss

Forskere ved University of East London fant nemlig at vi klarer mentale tester mye bedre om vi er utørste, for da kan hjernen konsentrere seg fullt og helt om oppgaven, skriver Medical News Today.

I studien ble 34 personer bedt om å gjøre mentale tester etter at de ikke hadde spist eller drukket noe etter klokka 21 kvelden før.

I første eksperiment fikk deltakerne en müslibar og vann før testen, i andre eksperiment fikk de bare en müslibar. Begge ganger ble de spurt om hvor tørste de var før testene startet.

Det viste seg at alle gjorde det bedre på testene den dagen de hadde fått drikke vann først.

Testpersonene fikk drikke så mye vann de ville, og det viste seg at de som rapporterte at de var veldig tørste, og som drakk tre vannglass (rundt 775 ml), gjorde det 14 prosent bedre på testene enn de som ikke hadde fått drikke noe vann først.

Forskerne testet ikke bare hvor mange riktige svar testpersonene klarte og hvor tørste de var, men målte også humøret. Jo tørstere testpersoner følte seg, jo dårligere var humøret, og de følte seg også mer forvirrede og anspente.

Lei av vann? Te gjør samme nytten

Det skal riktignok nevnes at når det gjaldt en test der personene måtte lære seg en rekke kompliserte regler, ble resultatet faktisk bedre når testpersonene var tørste.

Forskerne kunne ikke forklare hvorfor de fikk et slik resultat, og understreker at mer forskning og større studier må til.

Les mer om studien hos Frontiers in Human Neuroscience.

LES OGSÅ: De tre viktigste vannreglene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer