Alkohol

Ett glass alkoholholdig drikke om dagen er bra for hjertet

Minsker også risikoen for å dø i tiden etter et hjerteinfarkt.

ETT GLASS: Ny forskning tyder på at ett glass alkoholholdig drikke om dagen kan være bra for hjertet.  Foto: Getty Images/BananaStock RF
ETT GLASS: Ny forskning tyder på at ett glass alkoholholdig drikke om dagen kan være bra for hjertet. Foto: Getty Images/BananaStock RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste vet at det å drikke mye alkohol ikke er spesielt gunstig for helsen. Det å drikke moderate mengder med vin, øl eller drinker er imidlertid en helt annen sak.

Litt er gunstig for helsen

I en tidligere spørreundersøkelse her på KK.no svarte 38 prosent av dere lesere at dere drikker alkohol/vin et par ganger i uken, mens 20 prosent svarte at dere drikker litt hver dag.

Fersk forskning tyder også på at dette er bra for helsen, og ikke negativt, så fremt man holder seg til ett eller to glass.

Tidligere studier KK.no har omtalt har nemlig vist at ett glass rødvin om dagen kan være godt for hjertet (på grunn av det høye innholdet av antioksidanter, samt at det har god funksjon for små blodårer) og at vin faktisk kan sette fart på sexlivet ditt.

Ny forskning fra Storbritannia har også vist at det å drikke et glass vin om dagen kan holde skjelettet ditt sterkt og forhindre utviklingen av beinskjørhet.

Som om ikke det var nok, har en annen undersøkelse gjennomført ved Brigham and Women's hospital ved Harvard School of medical health i 2010 vist at kvinner som drikker 15 til 30 milliliter alkohol om dagen har 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt.

Noen studier hevder også overvektige mennesker minsker risikoen for å utvikle diabetes dersom de er moderate drankere.

LES OGSÅ: Derfor er dette bra for skjelettet

Bra for hjertet

For å gå tilbake til dette med alkoholens innvirkning på hjertet, så har en fersk studie, også gjennomført ved Harvard School of Medical Health, funnet ut at kvinner som drikker cirka én alkoholholdig drink (om det så er vin eller en rom og cola) om dagen kan redusere risikoen for hjerteinfarkt, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Resultatene av studien, som er publisert i the American Journal of Cardiology (mer info om studien finner du her – ekstern lenke), viste at kvinner som drakk alt fra et par-tre alkoholholdige drikker i måneden, til cirka tre i uken, levde lenger enn kvinner som ikke drakk.

Funnene, som er basert på studier av mer enn 1000 kvinner, støtter altså opp om tidligere forskning som har vist at alkohol kan være gunstig for hjertet.

LES OGSÅ: Ett glass kan hjelpe deg ned i vekt

Har ikke sammenheng med type alkohol

- En ting som var interessant var at vi ikke så noen forskjell mellom virkningen til de ulike alkoholholdige drikkene, sier studieleder Joshua Rosenbloom:

- De ferskeste bevisene tyder på at det faktisk er alkoholen selv som er fordelaktig.

Forskningsteamet fant også ut av kvinnene hadde samme minsket risiko for å dø i oppfølgingsperiode, uavhengig av om de drakk vin, øl eller sprit.

- Én drink om dagen er et godt mål, så fremt personer kan være disiplinerte nok til å holde seg til det, sier dr. James O’Keefe, kardiolog ved St. Luke's Health System i Kansas, Missouri.

LES OGSÅ: Derfor bør du slutte etter 3-4 glass

Redusert risiko for å dø etter hjerteinfarkt

Forskerne har studert mer enn 1200 kvinner som har blitt innlagt for hjerteinfarkt. De stilte spørsmål i forhold til hvor mange alkoholholdige drikker de pleide å drikke, samt andre relevante helse og livsstilsspørsmål.

Etter ti år med oppfølging, fant forskningsteamet at 44 av hver 100. kvinne som hadde avstått fra å drikke alkohol hadde dødd. Dette sammenlignet med 25 av hver 100. kvinne som hadde drukket litt, og 18 av hver 100. kvinne som hadde drukket mye.

Dette betyr altså at kvinnene som drakk hadde 35 prosent mindre sjanse for å dø i tiden etter et hjerteinfarkt, enn de som ikke rørte alkohol.

LES OGSÅ: Du blir ikke tjukk av vin

Bedre helse med alkohol

I tidligere studier, som også inkluderte menn, fant dr. O’Keefe ut at personer som fortsatte å drikke alkohol i moderate mengder etter et hjerteinfarkt hadde bedre helse enn de som lot være å drikke alkohol.

- Det er ingen forutsetning at personer må slutte å drikke så fort de utvikler en hjertesykdom, sier han:

- Problemet er at alkohol er et vanskelig tema. Vi vet at litt er bra for oss, men mye av det er virkelig ille.

LES OGSÅ: Hvor mye drikker du, egentlig?

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer