Vin

Ett glass kan hjelpe deg ned i vekt

Vin er ikke så ille for midjen som mange tror, viser forskning.

KOS DEG: Du kan trygt unne deg et glass vin i ny og ne. Ja, det kan faktisk hjelpe deg ned i vekt, viser ny forskning.  Foto: All Over PressAll Over Press
KOS DEG: Du kan trygt unne deg et glass vin i ny og ne. Ja, det kan faktisk hjelpe deg ned i vekt, viser ny forskning. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dersom du er en vinelsker, har du helt sikkert fått med deg at et glass rødvin om dagen kan være godt for hjertet, eller at vin sette fart på sexlivet.

Tidligere forskning har også vist at det å drikke moderate mengder vin, og ikke bare rødvin, også har flere positive helsegevinster.

LES OGSÅ: Drikk vin - husk bedre

Lavere risiko for overvekt

Som vi i KK.no tidligere har skrevet, viste en undersøkelse gjennomført av Brigham and Women's hospital ved Harvard School of medical health i 2010 at kvinner som drikker 15 til 30 gram alkohol om dagen har 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt.

Forskerne tror grunnen til at de som tar et glass eller to daglig holder seg slanke, kan være at leveren deres utvikler et separat stoffskiftesystem.

Når alkoholen brytes ned omdannes den til varme heller enn fett.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken type alkohol du velger. Resultatene viste nemlig at kvinnene som drakk rødvin la på seg mindre enn de som heller drakk øl eller sprit.

LES OGSÅ: Så mye kan du legge på deg av alkohol

Mer bevis

En fersk forskningsstudie gjennomført ved Navarro universitetet i Spania tyder også på at de tidligere funnene stemmer, og at ett til to glass vin om dagen faktisk kan hjelpe deg ned i vekt.

- Det er mer sannsynlig at et lett til moderat alkoholinntak, særlig av vin, vil beskytte mot, enn å promotere, vektøkning, sier en talsperson for forskningsteamet:

- De fleste undersøkelser der man har funnet at alkohol fører til vektøkning har dreid seg om inntak av store mengder alkohol. Dermed kan det være mulig at vektøkningen kun blir et resultat dersom du er en som drikke mye.

Ifølge de spanske forskerne spiller også typen alkohol du drikker en stor rolle i forhold til vektøkning, og i likhet med tidligere funn er det altså vin som er «best» dersom du vil unngå dette.

The International Scientific Forum on Alcohol Research har sett gjennom de nye funnene, og sier seg enig i mesteparten av konklusjonene, spesielt dette med at moderat alkoholinntak ikke fører til vektøkning.

LES OGSÅ: Derfor er champagne sunt

Kan forebygge sykdommer som diabetes

Ifølge dr. Harvey Finkel ved Boston University er det fortsatt mye forvirring rundt de biologiske mekanismene relatert til alkohol og vektendring.

Hans forskningsteam har også funnet ut at moderat drikking kan redusere risikoen for sykdommer som diabetes, som er knyttet opp mot overvekt.

Noen studier hevder til og med at overvektige mennesker minsker risikoen for å utvikle diabetes dersom de er moderate drankere.

Ifølge Finkel er årsaken til dette at alkohol inneholder kalorier som raskt absorberes i kroppen og ikke blir lagret som fett, noe som også kan forklare forskjellen på måten alkohol og andre matvarer tas opp og forbrennes av kroppen.

I fremtiden ønsker forskerne å se nærmere på hvordan ulike alkoholtyper kan påvirke vekt. De ønsker også å knytte denne forskningen opp mot personers drikkevaner og tidligere historie når det gjelder vekt og vektøkning.

PS. Er du en rødvinselsker? Her er noen tips for å unngå «rødvinstenner»

LES OGSÅ: To glass vin daglig = bedre sex


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer