BRA FOR SKJELETTET: Ny forskning viser at ett glass vin om dagen kan være gunstig for å styrke skjelettet.  Foto: Getty Images
BRA FOR SKJELETTET: Ny forskning viser at ett glass vin om dagen kan være gunstig for å styrke skjelettet. Foto: Getty Images Vis mer

Vin

Ett glass vin om dagen styrker skjelettet

Et moderat inntak av vin minsker risikoen for beinskjørhet, viser ny forskning.

Publisert
De fleste som drikker vin har nok fått med seg at små mengder av den alkoholholdige drikken kan være gunstig for helsen.

Helsegevinster ved moderat inntak

Tidligere studier har blant annet vist at ett glass rødvin om dagen kan være godt for hjertet, og at vin faktisk kan sette fart på sexlivet ditt.

Som vi i KK.no tidligere har skrevet, viste også en undersøkelse gjennomført av Brigham and Women's hospital ved Harvard School of medical health i 2010 at kvinner som drikker 15 til 30 milliliter alkohol om dagen har 30 prosent lavere risiko for å bli overvektige enn de som ikke drikker alkohol i det hele tatt.

Noen studier hevder også overvektige mennesker minsker risikoen for å utvikle diabetes dersom de er moderate drankere.

LES OGSÅ: Vin kan hjelpe deg ned i vekt

Kan styrke skjelettet

Ja, litt vin hver dag kan se ut til å hjelpe mot ganske mye, og ny forskning viser også at ett glass vin (enten rødvin eller hvitvin) om dagen kan holde skjelettet ditt sterkt, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Forskere fra University of East Anglia og King's College London har sett på relasjonen mellom kosthold og bentetthet, og resultatene av studien viste at moderate mengder vin kan redusere risikoen for beinskjørhet.

Andre alkoholholdige drikker, som øl og sprit, hadde ikke tilsvarende effekt.

LES OGSÅ: Du blir ikke tjukk av vin

Positiv effekt

Over 1000 kvinnelige tvillingpar fra Storbritannia har vært med i undersøkelsen. Alle kvinnene var i midten av 50-årene, da risikoen for å utvikle beinskjørhet blir større etter hvert som kvinner eldes.

Kostholdet til kvinnene, som hadde gått gjennom overgangsalderen, ble studert, for å se om det var en sammenheng mellom mat, drikke og antall brukkne bein.

- Moderat inntak av alkohol gjennom vin hadde sammenheng med høyere bentetthet, mens et vanlig britisk kosthold ble knyttet opp mot lavere bentetthet, sier forskerne bak studien, som er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition (ler mer om studien her - ekstern lenke).

I tillegg til å svare på en rekke spørsmål om kosthold- og drikkevaner, gjennomgikk testpersonene en scan som målte tettheten av beina i hoften, ryggraden, samt lårbenet.

Resultatene viste altså at et moderat vininntak hadde en positiv effekt på beintettheten.

LES OGSÅ: Maten som styrker skjelettet

Druene, ikke alkoholenHvor ofte drikker du vin?
Det er usikkert akkurat hvordan vin kan bygge opp benstyrken, men tidligere forskning tyder på at det kan være på grunn av polyfenolene (en gruppe av kjemiske substanser som finnes i planter) som finnes i skallet på druene, ikke alkoholen.

Den nye forskningen støtter altså opp om tidligere studier som har hevdet at alkohol kan ha en beskyttende effekt, selv om et høyt alkoholinntak er kjent for å ha en svært skadelig effekt på skjelettet.

Verdens helseorganisasjon anbefaler at vi kvinner ikke overskrider 14 alkoholenheter per uke og at menn ikke skal overskride 21 alkoholeneheter per uke. Drikker du mer enn dette øker risikoen for organskader.

Alt med måte, med andre ord.

LES OGSÅ: Derfor bør du slutte etter 3-4 glass

Jeg drikker vin et par ganger i uka
 
(40%)
Jeg drikker litt hver dag
 
(23%)
Jeg drikker vin sjelden
 
(15%)
Jeg drikker vin én gang i uka
 
(11%)
Jeg drikker vin et par ganger i måneden
 
(11%)

Noe du lurer på? Spør KK.no

Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer