Avhengighet

F-faktoren som øker risikoen for å bli avhengig

Din mor og fars forhold til rus og spill kan bety mye for om du selv utvikler en avhengighet av alkohol, samt mat, gambling eller trening.

KAN ARVES: Du kan være predisponert for å utvikle alkoholavhengighet fra fødselen av.  Foto: Scanpix
KAN ARVES: Du kan være predisponert for å utvikle alkoholavhengighet fra fødselen av. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Medfødt sensasjonssøkende personlighet eller impulsivitet er med på å bestemme hvor disponerte vi er for å utvikle en avhengighet. 

Forsker og spesialist i klinisk misbrukspsykologi og fil.dr, ved Universitetet i Gøteborg, Elizabeth Punzi forsker på klinisk psykologi og avhengighet, og forteller at mye tyder på at avhengighet er arvelig. 

LES OGSÅ: Alvorlige sykdommer du kan arve

Vanskelig forskningsområde

- Vi pleier å snakke om avhengighet som et psykososialt fenomen. Det vil si at det finnes biologiske delforklaringer, som for eksempel genetisk sårbarhet.

- Vi kan også medfødt ha en ulik grad av sensasjonssøkning eller aktivitetsnivå, og dette kan også spille inn i på hvorvidt vi dras til avhengighet, forteller hun til KK.no. 

I tillegg finnes det det psykologiske delforklaringer som for eksempel personlighetsstrekk, negativt selvbilde og dårlige erfaringer som gjør at man har vanskelig for å håndtere følelser og døver vanskeligheter med substanser eller oppførsel. 

Det er dermed et vanskelig område å forske på, da så mange variasjoner spiller inn.  

Det er imidlertid gjort forskning som tyder på en ekstra risiko for å utvikle avhengighet er medfødt.  

- Det virker som at man kan arve en sårbarhet for å kunne utvikle avhengighet av spill, mat, eller om foreldrene har problemer med substanser, forteller hun. 

LES OGSÅ: Jeg drikker et glass vin hver eneste dag

GAMBLING: Du kan være mer disponert for å utvikle spillavhengighet på grunn av gener.  Foto: Scanpix
GAMBLING: Du kan være mer disponert for å utvikle spillavhengighet på grunn av gener. Foto: Scanpix Vis mer

Mange har flere avhengigheter 

Hvor vidt de forskjellige typene avhengighet går under samme kategori, er forskerne uenige om. 

- Det er forskere som mener det er det samme underliggende problemet, og at det er mer en tilfeldighet om du blir avhengig av spill, sex, substanser eller noe annet, forteller hun. 

TRENINGSAVHENGIGHET: Det er, ifølge Elizabeth Punzi uenigheter rundt hvorvidt avhengighet av substanser og avhengighet uten substanser, som trenings- spill og matavhengighet kan sammenlignes.  Foto: Scanpix
TRENINGSAVHENGIGHET: Det er, ifølge Elizabeth Punzi uenigheter rundt hvorvidt avhengighet av substanser og avhengighet uten substanser, som trenings- spill og matavhengighet kan sammenlignes. Foto: Scanpix Vis mer

Mange mener også at flere som er avhengige kan bytte avhengighet. Andre igjen mener ulikhetene er store og at forskjellige avhengigheter må ses på forskjellig, og ikke som erstattere av hverandre. 

- Vi trenger imidlertid å være oppmerksomme på at mennesker kan ha flere problemer, eller at ett problem kan byttes ut med et annet.

- Altså er ikke behandlingen nødvendigvis vellykket om en person har sluttet med alkohol, men begynt å spille.  

En studie gjort av norske og amerikanske forskere ved Yale university i 2012 kan tyde på at det er likheter mellom de som er avhengige av alkohol og spill. 

Forskerne sammenlignet seretoninnivået, som finnes i nervesystemet vårt, hos spillavhengige, alkoholavhengige og en kontrollgruppe. De fant at nivået av signalstoffet er høyere hos både alkoholavhengige og spillavhengige. 

Selv gjorde Punzi en studie i 2014, der hun spurte mennesker med store avhengighetsproblemer med alkohol og dop om de også hadde andre avhengigheter, som av mat, sex, spill eller trening.

To av tre svarte da at de hadde det. Av dem igjen hadde to av tre problemer med flere enn én slik avhengighet i tillegg. 

LES OGSÅ: Dette skjer når du drikker

Biologisk predisponerte

Det er også gjort en del forskning på hvorvidt alkoholavhengighet kan bestemmes av arv.

I 2011 gjorde Folkehelseinstituttet en studie der 4000 tvillinger var med. Konklusjonen av studien var at arv har så mye som 71 prosent å si for hvorvidt du er disponert til å utvikle alkoholavhengighet. De resterende 29 prosentene er miljøfaktorer. 

Jacob Linnet er professor ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Aarhus, og leder av Forskningsklinikken for Ludomani (spillavhengighet) i Århus.

Han forteller at det også er sett en sammenheng mellom spillavhengighet og arv. 

- Det er undersøkt genetiske variasjoner som gjør at man er mer disponert for impulsive handlinger. Når vi karakteriserer spillavhengige kan vi si at de er impulsive, og dette gir en indikasjon på at spillavhengighet kan være arvelig, sier han til KK.no. 

Det er imidlertid mye som spiller inn på hvor vidt du utvikler en avhengighet, og arv alene gjør deg selvsagt ikke avhengig. 

- Vi kan si at om du har disse biologiske variasjonene som gjør deg predisponert, og du utsettes for spill, er sammen med andre som spiller, eller lignende, så er risikoen større enn hos andre. 

- Man ser en tilsvarende genetisk predisponering når det gjelder stoffavhengighet også. 

Her får du hjelp 

WHO (Verdens Helseorganisasjon) definerer avhengighet av kjemiske substanser som «en tilstand av psykisk, og ofte også fysisk natur som gjør at du igjen og igjen inntar et preparat for å opp­leve de psykiske innvirkningene det gir, og iblant for å unngå ubehaget som opp­står når du ikke tar preparatet».

Ellers er definisjonen av avhengighet vanskelig og med vage skillelinjer. Tidligere har man for eksempel definert spillavhengige utifra hvor mye penger du taper, men i dag må for eksempel også dataspill der penger ikke er del av spillet medregnes i begrepet.

Norsk Helseinformatikk beskriver treningsavhengighet som overdreven og ukontrollert treningsadferd, som gir en form for abstinens om man ikke får trent.

Sliter du med en avhengighet kan fastlegen hjelpe deg videre. Stiftelsen Bergensklinikkene tilbyr behandling av avhengighet av alle typer rusmidler og av spill. 

Ellers finnes det en rekke ressurssteder der du kan snakke med likesinnede, få råd til selvhjelp, eller råd til hvor du kan henvende deg videre:  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer