UT PÅ TUR - SAMMEN: Å gjøre ting sammen skaper samhold og tilhørighet - og det gir en gladere familie, ifølge eksperten. Foto: Corbis/All Over Press
UT PÅ TUR - SAMMEN: Å gjøre ting sammen skaper samhold og tilhørighet - og det gir en gladere familie, ifølge eksperten. Foto: Corbis/All Over Press Vis mer

Familie

Få bedre flyt i hverdagen

Søvnmangel, tidspress, småkrangling, syke barn og rot. Høres det kjent ut?

Familien dreier seg ofte om mine barn, dine barn, våre barn. Det dreier seg om parforholdet.

I en familie blir alle berørt av det som skjer på godt og vondt. Et problem angår derfor alle til en viss grad. Ulikt syn på hva vi skal gjøre alle ettermiddager, kvelder, helger og ferier er en vanlig konfliktkatalysator.

Ting må planlegges, men når den ene er allergisk mot planlegging blir det problemer.

Beste løsning er derfor å finne en mellomting, med rom for improvisasjon, råder Toril Hepsø ved familievernkontoret i Akersgata 2 i Oslo.

Ved å ta høyde for hverandres forskjeller, kan vi være bedre forberedt på hvilke konflikter som typisk oppstår, og forsøke å unngå dem.

Når vi skal få fram hva alle vil, høres noens stemmer bedre enn andres.

Familieterapeuten råder oss til å avklare forventningene vi har til familielivet.

LES OGSÅ: Det er lov å rømme familien!

HVERDAGSSTRESS?: Snakk sammen, planlegg, prioriter - og ikke la den andres bekymringer bli dine. Foto: Wavebreak Media Ltd/Veer/Cor / All Over Press Norway
HVERDAGSSTRESS?: Snakk sammen, planlegg, prioriter - og ikke la den andres bekymringer bli dine. Foto: Wavebreak Media Ltd/Veer/Cor / All Over Press Norway Vis mer


– Foreldre bør snakke om hva som er på topp av prioriteringslista og hva som befinner seg lenger ned. Når dere ikke er i konflikt, er det riktig tid for å snakke om ønskene deres.

Bruk tid på å finne ut hvordan dere kan møtes. Mange har lett for å si ja til alle tilbudene som dukker opp i en travel hverdag. Men det er viktig at vi sier ja i tråd med de underliggende verdiene og prioriteringene.

- Finn balansen

Å avklare forventninger gjelder også barna.

– Det er greit å fortelle barna: «jeg hører at du vil det. Men det får vi ikke til i dag. Pappa og jeg har allerede lagt andre planer». Begrunn avgjørelsen, og stå ved valget.

De voksne får da følelsen av å administrere hverdagen, få den til å gå rundt. De kjenner at familien fungerer som en helhet.

Bonusen er at barna lærer at noen ganger får vi det slik vi håper og ønsker, noen ganger ikke, og at det i begge tilfeller går greit. Slike barn vil vokse opp i en familiekultur der vi lytter til hverandre og prøver å få til gode løsninger for alle.

KAOS: Unngå hverdagskaoset - som fort kan stjele mye av energien din.  Foto: Brocreative - Fotolia
KAOS: Unngå hverdagskaoset - som fort kan stjele mye av energien din. Foto: Brocreative - Fotolia Vis mer

Ifølge Frode Thuen, professor i psykologi ved Senter for kunnskapsbasert praksis ved Høgskolen i Bergen, bør vi etterstrebe å finne en balanse mellom det å være en totalt sammensmeltet familie, der grensen mellom meg og oss er utvisket, og en fragmentert familiestruktur, hvor man lever sammen, men mangler fellesskap.

- Vi kan trene på å være fleksible, slik at vi er støttende når det trengs og gir andre plass når det behøves.

LES OGSÅ: Linda og Dan har syv barn

Skap samhold og tilhørighet

– Det er viktig å ta vare på, og vedlikeholde, enkle fellesaktiviteter som vi gjør hver dag, hver uke, hvert år. Det kan være å spise middag eller kveldsmat sammen, besøke andre, feriere sammen, feire sammen.

- Familieritualer føles forutsigbart og trygt, og skaper en felles identitet. Det gir oss en opplevelse av å gjenkjenne og forstå hva som er typisk for vår familie. En følelse av at det er sånn vi gjør det hos oss, sier Frode Thuen.

TRINN FOR TRINN-RÅDENE:

 

VERDIER
Vær bevisst de felles ­verdiene. Snakk om hva som er viktig for dere og hva dere står for som familie. Det gir ­samhold og tilhørighet. Konflikter er vanlig, men må håndteres på en god måte for å fastholde samholdet.  [[{"fid":"130250","view_mode":"article_right_align","fields":{"format":"article_right_align","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_file_image_photographer[und][0][value]":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"alt":"KK 12, i salg fredag 21.mars","class":"media-element file-article-right-align","style":"height: 266px; width: 200px; float: right;","title":"KK 12, i salg fredag 21.mars"}}]]

PRIORITERINGER
Lag en prioriteringsliste over hvordan dere ønsker å leve sammen. Jo flere i familien som er enig i prioriteringslisten, jo enklere blir det å gjøre valg i hverdagen.  

RITUALER
Vern om de faste familie­ritualene i hverdagen, helger og ferier. Gjør enkle, ­hyggelige eller morsomme ting sammen som ikke skaper stress eller press.

KOMMUNIKASJON
Jo mer kompleks en ­familie er, jo viktigere er det å kommunisere og håndtere motstridende interesser og behov. Noen er samkjørte uten at de trenger å snakke så mye om det. De er innforstått med at det er slik de gjør det i sin familie.

ROBUSTHET
Styrk robustheten ved å være til stede i det som skjer her og nå. Aksepter uventede endringer i tidsplanen og bevar roen. Ha innstillingen «dette går bra, dette får vi til!»

Kilder: Psykologiprofessor Frode Thuen og familieterapeut Toril Hepsø

 

Denne saken ble publisert i KK 12, som kom i salg fredag 21. mars.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: