Har du først blitt gyllen, er det kjedelig å gå tilbake til den blåhvite fargen med en gang.  Foto: All Over PressAll Over Press
Har du først blitt gyllen, er det kjedelig å gå tilbake til den blåhvite fargen med en gang. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer

Brun

Få brunfargen til å vare

Har du først gått fra melkehvit til gyllenbrun er det hyggelig å bevare fargen.

Publisert
Sist oppdatert
Du har kommet i form til sommeren. Leggene er glatte. Ferien har kommet. Og den sexy bikinien er på plass. Vinterens triste, skummetmelkfargede hud er borte, du føler deg lysegyllen og lekker.

Men hvordan få det til å vare?

Her er rådene som får brunfargen til å vare - enten den er ekte eller jukset fram.

Styr unna stekefettet

Ikke tenk på sololje som stekefett, altså noe som gjør at du blir raskere brunsvidd over hele legemet. Sjokksoling fører nemlig bare til solbrenthet og solskader.

Legg merke til at solkremer med faktor 2, 3 og 4 nesten har forsvunnet fra markedet. Det er et bevis på at vi har blitt mer bevisste.

Her er den optimale smørestilen.

Velg alkoholfritt

Produkter som inneholder alkohol kan gi pigmentflekker. Unngå derfor parfyme, ansiktsvann og kremer som inneholder alkohol når du skal ut i sola. Husk at også p-piller kan gi deg brune skjolder og flekker i huden, kalt melasma.
- En sannsynlig årsak til pigmentflekkene dine kan være melasma. Vi ser ofte slike forandringer under en graviditet, og da kalles tilstanden chloasma. P-piller er også en viktig medvirkende faktor, skriver hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no.

Nettstedet eies i likhet med KK.no av Aller Internett.

Sløs med faktor og krem

Bruk alltid solkrem med høy faktor når du er i sola. Du blir brun likevel. Vær ekstra påpasselig med nese, skuldre, ører og halspartiet. Er du ikke forsiktig, kan det nemlig bli seende slik ut. - Huden på brystet er spesielt tynn og ekstra utsatt for solens stråler. Halsen og nakken er også godt eksponert for solen, forteller Joakim Nikolai Nilsen, PR-ansvarlig for Vichy, til KK.no

Les også: Små og sexy bikinier

Sol deg med måte

Blir du brent, er konsekvensen hard. Da bør du holde deg i skyggen, helst påkledd. I stedet for å se frisk og gyllenbrun ut, får du karmosinrød hud som raser av i store, hvite flak. Lekkert? Nei. I tillegg kan det øke faren for hudkreft.

Les også: Dette er forsvarlig soling.

Kreftforeningen anbefaler følgende solvettregler:

1. Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokka 12 og 15.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.

3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud.

4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.

Les også: Hva slags solkrem bør du bruke? Sjekk her

Peeling

Vil du ha en lekker og jevn brunfarge, enten du skal sole deg brun eller smøre deg brun, bør du være nøye med peelingen. Da fjerner du døde hudceller. Huden blir glattere, mykere, og det er lettere å fordele solkrem helt jevnt. Hopp i dusjen, og bruk en god peeling eller skrubbvott, og gni med sirkulære bevegelser. Huden blir mykere av peeling året rundt, men aldri på kvelden etter at du har vært på stranda hele dagen.

Se hvilket peeling-produkt som vant KKs test:
Husk mye fukt

Smør deg inn med en god fuktighetskrem etter solingen. Det gjør at huden blir holdt myk, og dermed mer elastisk. Har du fått litt mye sol, er det ekstra viktig med en ren og fuktende krem.

Ikke bli brent

Huden har en enestående evne til å reparere seg selv, men denne evnen svekkes - selv ved den minste antydning til forbrenning. Så noe av det viktigste av alt er å passe på aldri å bli solbrent.

Selvbruning

Litt sol er sunt og booster D-vitaminproduksjonen. Men å steke seg selv som en liten biff er ikke helt av det gode. Vil du likevel ha gylne sommerarmer, er selvbruning tingen. Hvitt er avslørende, men brunt har en magisk effekt - det får både utrente armer og bein til å se både strammere, slankere og fastere ut. Vær grundig i påføringen, slik at det ikke blir skjoldete. Særlig albuer og håndledd er risikosoner.

Hvilken selvbruner er den beste? Klikk på bildene og se hvem som vant.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer