Hud

Få brunfargen til å vare

Nyt sola, og bli brun med god samvittighet.

Få brunfargen til å vare
Publisert
Sist oppdatert


Sollys må du ha. Du kan til og med sole deg med verdens beste samvittighet denne sommeren. Det gjelder bare å gjøre det på den riktige måten:

Er du godt forberedt, kommer fargen raskere. Peeling og solmassasje av både ansiktet og kroppen gir deg en suveren start på ferien. Hvis du synes det er i dyreste laget å gå til en hudpleiesalong, kan du gjøre det hjemme med en ansiktspeeling og en god kroppsskrubb. Ha også som en vane at du dusjer i ferskvann etter å ha badet, enten det er i saltvann eller klor.

Nye solvaner
Glem idealet fra 80-tallet med mørkebrun hud uansett utgangspunkt. Tenk heller at du skal ha den brunfargen som passer til deg og din hud. Da får du et friskt utseende, og en farge som varer lenger. Alle de gode selvbruningsproduktene gjør at du ikke er avhengig av sola for å få en fin brunfarge. Aller finest blir det om du kombinerer sol på tube med den ekte varen. Da kommer den fine brunfargen superraskt, og du trenger ikke ligge å presse på stranda.

Riktig utstyr
Har du med deg kjølebag på stranda er det kjempefint å oppbevare solkremene der. Ikke
bare blir de kalde og gode å smøre på huden, de holder seg også ekstra lenge. En parasoll
er også genialt å ha med. Da kan du krype inn i skyggen når du trenger en pause i solingen. Kanskje blir det litt baksing når du, kjølebagen din og den nye strandparasollen tar bussen til stranda sammen med 400 andre solhungrige likesinnede, men det er verdt
det når du kommer fram. Pakk også bestandig ned en sarong, et stort sjal eller noe annet du kan dekke huden med. Gode solbriller er også et must. Og ikke minst et hodeplagg som beskytter hår og hodebunn.

Sløs med solkremen
Ikke vær gjerrig på solkremen. En tube med solkrem til ansiktet på 50 ml skal ikke vare
hele sommeren. Heller ikke skal 100 ml til kroppen holde i ukevis. Smør på rause mengder – det er til sjuende og sist en billig investering i egen hud. Kjøp store tuber og
flasker, det er alltid mest økonomisk. Og smør alltid på mer enn du først hadde tenkt. Det kan aldri bli for mye.

Opp og hopp
Pass også på å bevege deg litt mens du er på stranda, og trekk inn i skyggen av og til.
Særlig mellom klokka elleve og tre, mens sola er på sitt mest intense.

Tenk faktor
Ha respekt for sola, og det den gjør med huden din. Det er for dumt å blåse i solkrem,
og steke seg i faktorløs olje. Vi vet bedre i 2005. Legg merke til at solkremer med faktor 2, 3 og 4 nesten har forsvunnet fra markedet. Det er et bevis på at vi har blitt mer bevisste. Velg faktor 8–10 og oppover, og bruk høyere faktor i Syden enn her hjemme. Velg ekstra høy faktor til sensitive områder i ansiktet, som lepper, nese og ører. Husk at du blir like brun med høy faktor. I tillegg blir fargen penere og varer lenger, og du soler deg på en mye sunnere måte.

Ta vare på fargen
Alle vil at brunfargen skal vare så lenge som mulig. Avslutt en dag på stranda med en dusj og en raus runde med after-sun-krem med mykgjørende oljer. Fargen på huden din framheves av en fet krem. Fett og fuktighet gjør også at fargen varer lenger. Tørrbørst eller peel huden innimellom, også i solsesongen, men aldri på kvelden etter at du har vært på stranda hele dagen. Mange tror de skrubber bort fargen og vegrer seg for
å peele om sommeren, men det er ikke tilfelle. Det er bare de døde hudcellene som forsvinner, og det gjør at fargen kommer enda bedre til sin rett.

Juks er lov
Synes du at fargen er blitt ujevn, skal du aldri falle for fristelsen til å droppe faktor på lyse områder som du vil ha brune raskt. Juks heller med en selvbruner. Du får til og med selvbrunere med faktor, så det er ingen grunn til å slurve med vedlikeholdet.

Pass på
Huden har en enestående evne til å reparere seg selv, men denne evnen svekkes drastisk, selv ved den minste antydning til forbrenning. Så noe av det viktigste av alt er å passe på aldri å bli solbrent.

Les også:
 • Alt du trenger å vite om solkrem
 • Selvbruningsguiden
 • 50 uimotståelige solbriller
 • Henne.no: Optikerens sjekkliste for solbrillekjøpere
 • Femina.no: Soleklare favoritter
 • UV-indeksIntensitetSolingsråd
  1-2LavDu kan trygt være ute uten solbeskyttelse.
  3-5ModeratKlær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse - husk solkrem.
  6-7HøyTa pauser fra solen mellom 12.00 og 15.00. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Bruk solkrem med høy faktor (15) og UVA-beskyttelse.
  8-10Svært høyUnngå solen mellom 12.00 og 15.00, og søk skygge. Bruk klær, solhatt og solbriller.
  Over 11EkstremUnngå solen mellom 12.00 og 15.00, og søk skygge. Klær, solhatt og solbriller er absolutt nødvendig.

  Få brunfargen til å vare
  Få brunfargen til å vare
  Få brunfargen til å vare
  Få brunfargen til å vare
  Få brunfargen til å vare
  Få brunfargen til å vare
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer