Negler

Få bukt med flisete negler

Svært vanlig problem etter vinteren.

TØRRE? Negler trenger fukt og pleie, akkurat som huden. Smør dem jevnlig med olje og fuktighetskrem, eller gi dem et varmt oljebad om de virkelig begynner å flise seg opp.  Foto: A C. Blystad/ T. R. Engen
TØRRE? Negler trenger fukt og pleie, akkurat som huden. Smør dem jevnlig med olje og fuktighetskrem, eller gi dem et varmt oljebad om de virkelig begynner å flise seg opp. Foto: A C. Blystad/ T. R. Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er mange faktorer som kan være grunn til at neglene fliser seg, forklarer Tine Bostrøm Jørgensen hos Phika BeatuyCompany, som blant annet fører neglelakkmerket Zoya

– Det kan ligge i genene og derfor være arvelig, eller så kan neglene ha vært utsatt for ulike kjemikaler, som for eksempel vaskemidler, eller ha vært mye i vann.

Alder, medisiner, endring i kostvaner, slanking, blodsirkulasjon og psykisk helse kan også påvirke neglene dine. 

Bostrøm Jørgensen forteller blant annet at det er viktig å få i seg nok B-vitaminer og kalsium fra for eksempel melk og ost for å unngå at neglene fliser seg opp. 

Om du opplever oppflising, kan det også være så enkelt som at du filer neglene med feil fil, sier hun. 

LES OGSÅ: Dette sier neglene om helsa di

Verre når temperaturene svinger

Bostrøm Jørgensen forteller videre at mange opplever at problemet med flisete negler blir verre på høsten og om vinteren. 
 
– Dette er fordi hendene og neglene da utsettes for lave temperaturer og mer temperatursvingninger. Det gjør dem tørrere, på samme måte som huden blir tørrere. Da fliser de seg også lettere.
 
LES OGSÅ: Neglene avslører deg
BESKYTTER: Bruk votter, vanter eller hansker når det er kaldt ute, så beskytter du neglene fra å tørke ut.  Foto: Colourbox
BESKYTTER: Bruk votter, vanter eller hansker når det er kaldt ute, så beskytter du neglene fra å tørke ut. Foto: Colourbox Vis mer

Vitaminer og vanter

For å unngå at neglene fliser seg opp, er det flere ting du kan gjøre. Forebygging er som alltid enklere enn å rette opp skaden når den først har skjedd, så prøv å fang opp og fiks problemet før det blir for stort. 

– Først og fremst er det viktig at du passer på å få i deg vitaminer som B-vitamin og kalsium, gjentar Bostrøm Jørgensen. 

Hun anbefaler videre at du bruker hansker eller vanter om høsten og vinteren. Slik beskytter du deg best mot lavere temparturer.

LES OGSÅ: Visste du dette om neglene dine?

Neglelakk beskytter

– Bruk en neglelakk med lite industrielle kjemikalier som et beskyttende lag på neglen, sier hun. 

Dette med å bruke neglelakk for å beskytte tørre negler har du kanskje lest om på KK.no tidligere. Tone Lise Forbergskog Bull-Nielsen, daglig leder av Tone Lise Akademiet og skaperen av Tone Lise-lakkene, anbefalte nylig akkurat det samme for deg med tørre negler.

– For å forsterke den naturlige neglen, anbefaler jeg å alltid ha lakkede negler, siden det beskytter neglene, sa Bull-Nielsen.
 

Negleeksperten presiserer at du alltid bør bruke en god underlakk, da denne beskytter neglen ekstra godt.

LES OGSÅ: Begår du denne negletabben?

VELG SKÅNSOM FJERNER: Da får du både sunnere negler og neglelakk som sitter penere lenger.  Foto: Thinkstock
VELG SKÅNSOM FJERNER: Da får du både sunnere negler og neglelakk som sitter penere lenger. Foto: Thinkstock Vis mer

Forsiktig med fjerneren

Neglelakkfjerneren din bør du dog være litt forsiktig med. Bruk en mild fjerner uten aceton, og velg gjerne en som pleier, fukter og forsterker neglen.
 
Da holder neglene seg sunnere, samtidig som lakken din vil sitte lenger når neglen er sunnere.
 
Dette vil igjen føre til at du må bruke neglelakkfjerner sjeldnere, og dette vil da gjøre neglene dine enda sunnere. Vinn-vinn, med andre ord. 
 
LES OGSÅ: Denne neglelakkfjerneren er genial
 
GENIALT: Olivenolje er supert for neglene, så hvorfor ikke ha litt i en liten flaske på nattbordet, så kan du smøre neglene og neglebåndene før du legger deg. Mandelolje er et annet godt alternativ.  Foto: gosphotodesign - Fotolia
GENIALT: Olivenolje er supert for neglene, så hvorfor ikke ha litt i en liten flaske på nattbordet, så kan du smøre neglene og neglebåndene før du legger deg. Mandelolje er et annet godt alternativ. Foto: gosphotodesign - Fotolia Vis mer

Bruk olje

En god negleolje vil fukte og pleie neglen, og Bull-Nielsen anbefaler at du smører inn neglene og neglebåndene med olje minst annenhver dag, gjerne hver eneste dag.
 
Aller best er det om du gjør dette rett før du legger deg. Da får oljen jobbe uforstyrret av håndvask og annet i omtrent åtte timer. 
 

Det finnes egne neglebåndsoljer som du påfører enten med pensel eller med en pipette (dråpeteller), men du trenger ikke engang å investere i en egen olje.

Olivenolje eller mandelolje funker ypperlig også for neglene, så ikke la det stoppe deg om du ikke har en olje beregnet på nettopp neglene, forklarer Tone Lise.

LES OGSÅ: Neglelakktriksene du bør kunne

OLJEBAD: Å la neglene få noen minutter i et varmt oljebad kan være redningen når du opplever at neglene fliser seg opp og er tørre. Foto: Monika Wisniewska - Fotolia
OLJEBAD: Å la neglene få noen minutter i et varmt oljebad kan være redningen når du opplever at neglene fliser seg opp og er tørre. Foto: Monika Wisniewska - Fotolia Vis mer

Prøv et oljebad

Linn Dahlman Doherty er såkalt Master artist educator i negleteknikk og har et godt tips til deg som sliter med tørre negler.

– Hvis neglene har blitt veldig tørre og sprø i kulden, må man ofte gå litt hardere til verks for å bedre det, sier hun.

– En bolle med oppvarmet olje som du dypper fingrene i i for eksempel ti minutter av gangen, altså som en kur, gir god effekt.

Du kan også prøve å påføre raust med olje på neglene og sove med bomullshansker. Da får oljen virke godt hele natta, noe som gir et bedre resultat.

– For å forhindre videre oppflising, bør du bruke håndkrem og olje regelmessig, gode neglelakker som ikke tørker ut neglen og bare file i én retning, ikke «sagefile».

Hun forklarer at å file neglen i flere retninger, det hun kaller «sagefile» fører til vibrasjoner i neglen, noe som kan føre til at lagene i neglen løfter seg fra hverandre og neglen fliser seg opp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer