Hygiene

Få bukt med fotsoppen

Unngå fuktig hud og skitne sokker.

VANLIG PROBLEM: Fotsopp er svært vanlig, men noen er mer plaget enn andre. Heldigvis kan du enkelt bli kvitt soppen ved hjelp av en krembehandling.
VANLIG PROBLEM: Fotsopp er svært vanlig, men noen er mer plaget enn andre. Heldigvis kan du enkelt bli kvitt soppen ved hjelp av en krembehandling. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plages du med fotsopp? Eller har du kanskje aldri hatt det før?

Fotsopp er svært vanlig, og av en eller annen grunn er det i gjennomsnitt menn som får det oftest. Når det er sagt betyr det derimot ikke at vi kvinner er immune.

Her får du noen gode råd til hvordan du kan kvitte deg med fotsoppen, og hvordan du best kan sørge for å ikke få det igjen.

LES OGSÅ: Ugg’s kan gi fotsoppangrep

Enkel å behandle

I likhet med bakterier og virus finnes det sopp både i miljøet og på huden vår. Og du kan bli smittet direkte fra en annen person eller via miljøet, som for eksempel fra gulvet i en fellesgarderobe. Og når soppen invaderer huden vår blir det fotsopp.

– Soppen sitter gjerne mellom, eller under tærne våre, og den vil ofte gjøre at huden ser bløt og hvit ut. Noen kan også oppleve at det klør eller flasser, og enkelte ganger kan huden bli fortykket i det området soppen er, forklarer hudlege ved Volvat Medisinske Senter i Oslo, Xiaotong Li, til KK.no.

TÆR: Fotsoppen trives best under eller mellom tærne, så ofte er det her den vil sette seg. Soppen kan få huden til å se bløt ut, og gi en hvitlig farge. Foto: Fotolia
TÆR: Fotsoppen trives best under eller mellom tærne, så ofte er det her den vil sette seg. Soppen kan få huden til å se bløt ut, og gi en hvitlig farge. Foto: Fotolia Vis mer

Det er altså ikke så voldsomme symptomer det er snakk om, men det kan likevel være ubehagelig eller sjenerende.

Li kan også fortelle at det ikke er alle som opplever symptomer, og mange kan derfor gå rundt med fotsopp uten å være klar over det. Heldigvis kan du lett bli kvitt det med en enkel behandling.

– Det finnes flere midler mot fotsopp som du kan få både med og uten resept. Selv synes jeg det er best å ty til kremer. Den smøres på det aktuelle området to ganger om dagen, og dersom du er frisk og rask ellers vil soppen ofte være borte etter en til to ukers behandling, forklarer han.

LES OGSÅ: Husker du å vaske føttene?

Slik kan du unngå fotsopp

Selv om dette ikke er verdens verste plage og behandlingen i tillegg er så enkel, er jo ikke sopp noe man ønsker å ha. Derfor kan det være greit å vite hva du kan gjøre for å unngå å få det.

HVITE NELGER: Her er en tånegl med tydelig fotsopp. Ikke så digg... Foto: sergojpg - Fotolia
HVITE NELGER: Her er en tånegl med tydelig fotsopp. Ikke så digg... Foto: sergojpg - Fotolia Vis mer

– Det aller viktigste forebyggende tiltaket er å holde huden ren og tørr. Soppen trives godt på varm og fuktig hud, derfor er det lurt å være nøye med å tørke føtter og tær godt etter en dusj. Spesielt før du tar på deg sokker og sko, sier han.

I tillegg bør du også være nøye med å bytte til rene sokker hver dag, og vaske sokkene på 60 grader. Og gamle og godt brukte joggesko er heller ikke noe å spare på. Likevel er det jo alltids en fare for smitte, og her er det særlig snakk om områder der mange mennesker samles, våt og barbeint.

– I felles badeanlegg, dusjer og garderober, eller på hotellrom er man særlig utsatt. Selv om et gulv er vasket er det ikke lett å fjerne alle soppsporer, og de kan derfor sitte igjen på gulvet. Når du da tråkker barfot over gulvet med våte føtter får soppsporene lettere tilgang, forklarer hudlegen.

SURE SOKKER? Hvis du vil unngå fotsopp er det lurt å være nøye med fothygienen. Bytt til rene sokker hver dag, og husk at sokkene bør vaskes på 60 grader. Foto: 6PA/MAXPPP
SURE SOKKER? Hvis du vil unngå fotsopp er det lurt å være nøye med fothygienen. Bytt til rene sokker hver dag, og husk at sokkene bør vaskes på 60 grader. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer

Ta hensyn til andre

Du har sikkert vært i mange garderober og svømmehaller i ditt liv, gått med bare føtter i dusjen og gjennom store badeanlegg, men likevel aldri opplevd å få fotsopp. Da er du kanskje heldig. Noen mennesker er nemlig ikke så plaget av dette, mens andre kan oppleve at fotsoppen stadig kommer tilbake.

Slik er det dessverre. Og har du først fått fotsopp er det bare rett og rimelig at du tar ansvar for å ikke utsette andre for det.

– Noen opplever kanskje ikke noen symptomer, og vet derfor ikke at de har det. Mens andre vet om det, men synes ikke det er plagsomt nok til at de orker å gjøre noe med det, forteller Li og legger til at dette ikke er noen unnskyldning.

– På samme måte som et barn med vannkopper bør holde seg hjemme fra barnehagen, bør mennesker med fotsopp sørge for å ta litt hensyn til andre. Dette betyr ikke at du må holde deg hjemme, men du bør skaffe deg en krem for å behandle soppen, og samtidig bruke slippers på steder der man går barbeint, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer