Sjalusi

Få bukt med sjalusien

Blir du fort sjalu og usikker på partneren din?

SJALU: Blir du lett sjalu når partneren din snakker med andre kvinner? Ifølge eksperten kan dette blant annet skyldes dårlige opplevelser i tidligere forhold.  Foto: auremar - Fotolia
SJALU: Blir du lett sjalu når partneren din snakker med andre kvinner? Ifølge eksperten kan dette blant annet skyldes dårlige opplevelser i tidligere forhold. Foto: auremar - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du og partneren din vært sammen en stund nå, og føler at det egentlig ikke kunne gått bedre med forholdet deres.

Det er bare ett problem – du blir veldig lett sjalu, og du er ikke helt sikker på hvorfor.  

- Selv de mest selvsikre personer kan kjenne et stikk av sjalusi og utrygghet når parforholdet er i startfasen, og dette er en naturlig del av tilknytningsprosessen – men dersom det vedvarer, er det et tegn på at du har en jobb å gjøre på det mentale plan, forklarer Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.

LES OGSÅ: - Alle har godt av å gå til parterapi

Kan skyldes dårlige opplevelser

Videre forteller Søyland at sjalusi ofte kan skyldes dårlige opplevelser som har gjort deg utrygg på relasjoner.

- Det kan for eksempel tidligere svik, lav selvfølelse, mistillit til partner, relasjonsproblemer eller utrygghet i tidligere parforhold eller barndommen. I terapirommet ser jeg ofte at barndom og tidligere erfaringer kan skape samlivsproblemer.

- Derfor er det utrolig viktig at du tar sjalusien på alvor og lytter til hva følelsene dine prøver å fortelle deg.  Gjør du dette kan du reparere gamle sår, og gripe kjærligheten på ny, sier hun.

KAN SKYLDES DÅRLIGE OPPLVELSER: Skalusi kan ifølge eksperten skyldes tidligere svik, lav selvfølelse, mistillit til partner, relasjonsproblemer eller utrygghet i tidligere parforhold eller barndommen.  Foto: NTB Scanpix
KAN SKYLDES DÅRLIGE OPPLVELSER: Skalusi kan ifølge eksperten skyldes tidligere svik, lav selvfølelse, mistillit til partner, relasjonsproblemer eller utrygghet i tidligere parforhold eller barndommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

Sjalusien kan være ødeleggende for forholdet

Hva kan skje hvis man ignorere disse følelsene?

- Da kan sjalusien ende opp med å ødelegge forholdet deres og faren er stor for at det vil bli en selvoppfyllende profeti: «Ja, jeg visste at han ville forlate meg – at han ikke er til å stole på».

- Dermed eskalerer problemet og du kan utvikle frykt for nærhet – og frykt for å bli forlatt. Da er det veldig viktig at du søker profesjonell hjelp slik at du kan komme deg ut av det destruktive mønsteret, sier eksperten.

SNAKK ÅPENT OM SJALUSIEN: Det viktig at du tar opp følelsene dine med partneren din før han opplever det som et problem. Foto: Fotolia
SNAKK ÅPENT OM SJALUSIEN: Det viktig at du tar opp følelsene dine med partneren din før han opplever det som et problem. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik kommer dere ut av kompisfella

Vær åpen om følelsene dine

Dersom du ønsker å lære å håndtere sjalusien, mener Søyland det kan være en god idé å være åpen med andre om problemet.

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer

- Prat gjerne med noen gode venninner om problemet. Det å dele erfaringer kan gi deg nye perspektiver i stedet for å låse deg fast i et negativt spor.

- Prøv å gjøre konkrete tiltak for å bli tryggere i relasjoner. Nøkkelen her er å ikke kjøpe dine egne billige argumenter som «jeg er jo bare sjalu fordi jeg elsker han sånn!». Sjalusi er ikke kjærlighet, det er det motsatte av kjærlighet – nemlig frykt.

Bør man snakke med partneren sin om sjalusien?

- Dersom du ikke klarer å mestre de vanskelige følelsene, er det viktig at du tar det opp med partneren din før han opplever det som et problem. Da er sjansen større for at du får hans fulle støtte i motgangen.

Dersom han skulle reagere negativt, anbefaler Søyland deg å ta kontakt med en samlivsterapeut slik at dere er sikret en sunn prosess.

- Husk at det ikke finnes problemfrie parforhold, alle møter på vanskeligheter gjennom livet. Kunsten er å ta tak i det vanskelige på et tidlig tidspunkt slik at dere kan vokse på erfaringene i stedet for å bli forlatt, sier eksperten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer