Lepper

Få bukt med sprukne og såre lepper

Slik blir du kvitt vonde vinterlepper.

SÅRE LEPPER: Tørre, såre og sprukne lepper er et typisk vinterfenomen for mange av oss. Heldigvis kan du forhindre at det skjer eller reparere skaden når den først har skjedd, sier ekspertene.  Foto: Eric Fahrner - Fotolia
SÅRE LEPPER: Tørre, såre og sprukne lepper er et typisk vinterfenomen for mange av oss. Heldigvis kan du forhindre at det skjer eller reparere skaden når den først har skjedd, sier ekspertene. Foto: Eric Fahrner - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er like sikkert som at kuldegradene og de mørke kveldene kommer. Tørre lepper er et svært vanlig problem for mange av oss, og det forverres gjerne om vinteren.

Lufta er tørrere nå, både ute og inne, og dette bidrar til at leppene tørker ut og blir såre, vonde og kanskje til og med sprekker.

VANLIG PROBLEM: Tørre lepper er noe de fleste av oss opplever i løpet av en lang vinter.  Foto: Astrid Waller
VANLIG PROBLEM: Tørre lepper er noe de fleste av oss opplever i løpet av en lang vinter. Foto: Astrid Waller Vis mer

Utsatt for uttørking

– Huden på og rundt leppene er ekstra utsatt for uttørking, spesielt på vinteren når luften er tørr, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

Du kan også bli solbrent på leppene, selv om vinteren, og da blir de tørre og flasser.

– Huden på leppene er fem ganger tynnere enn i resten av ansiktet og har nesten en ikke-eksisterende «hydrolipidic film» (et beskyttende lag bestående av fett og vann, journ.anm.), forklarer Kellie Persson, trener hos Clarins.


– Leppene blir også utsatt for pust og fukt, som gjør at de får en større påkjenning. På vinteren er det vekselsvis kaldt og varmt og ofte et veldig tørt inneklima, noe som også øker dehydreringen, sier Persson.

LES OGSÅ: Unngå tørre vinterlepper

ENKELT: Sukker og olivenolje er alt du trenger.  Foto: Aina Kristiansen
ENKELT: Sukker og olivenolje er alt du trenger. Foto: Aina Kristiansen Vis mer
ENKELT: Bland godt og bruk pasten som en leppeskrubb for å eksfoliere leppene. Foto: Aina Kristiansen
ENKELT: Bland godt og bruk pasten som en leppeskrubb for å eksfoliere leppene. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

Slikking gjør det verre

I tillegg til påkjenningen vi ikke kan unngå, er det også noen ting vi selv gjør for å gjøre problemet større.

– Går du med uvanen å slikke deg ofte på leppene, vil leppene tørkes ut fortere, sier Johansen.

Jo tørrere leppene er, jo vanligere er det å slikke dem for å fukte dem. Dette har dog stikk motsatt effekt enn det du ønsker når du har fått eller begynner å få tørre lepper.

– Ved å slikke leppene for mye, fjerner du fettstoffer fra leppene og gjør problemet verre. Dette kan være grunnen til at leppene tørker ut.

LES OGSÅ: Brystvortekrem redder tørre lepper

SKRUBB GODT: Lag en enkel, men effektiv leppeskrubb av litt sukker og olivenolje, så får du vekk døde hudceller og gjør leppene klare til å motta fuktighet og pleie. Foto: Astrid Waller
SKRUBB GODT: Lag en enkel, men effektiv leppeskrubb av litt sukker og olivenolje, så får du vekk døde hudceller og gjør leppene klare til å motta fuktighet og pleie. Foto: Astrid Waller Vis mer

Prøv en leppeskrubb

Mens mange menn barberer seg og dermed får en gratis eksfoliering, er det viktig at kvinner eksfolierer leppene, sier Persson.

Hun anbefaler at du eksfolierer munn/lepper minst én til to ganger i uka.

– Dette forebygger linjer og tillater fuktighetskremen/leppebalmen å trekke seg fortere inn. Da vil også leppestiften sitte mye bedre, ikke sive inn i rynkene rundt munnen, sier Persson.

For å bli kvitt problemet, bør du starte med å skrubbe leppene for å fjerne døde hudceller og tørre partier.

Det finnes en rekke gode leppeskrubber på markedet, men du kan også lage din egen med ting du allerede har på kjøkkenet.

Bland en teskje sukker med noen dråper matolje. Bruk nok olje til å få en passe tykk pasta. Dersom du ønsker en litt ekstra forfriskende følelse, kan du også ha i et par dråper sitron.

Så er det bare å bruke en finger til å skrubbe leppene godt.

Du kan også bruke en Q-tips eller en ren, myk tannbørste påført litt fet leppepomade, vaselin eller matolje til å skrubbe leppene lett.

Avslutt alltid med en god leppepomade for å gi leppene fukt og pleie.

(Saken fortsetter under bildet.)LES OGSÅ: Livredning for vintergusten hud

Fukt og beskyttelse

For å redde de vintertørre leppene, gjelder det å tilføre fukt og pleie.

– Du må tilføre fettstoffer som demper fordampingen av vann fra leppene. Her er det mye som virker, både naturlige og syntetiske fettstoff/mineraloljer, sier Johansen.

Hun forklarer at de naturlige fettstoffene, som sheasmør, gir en dypere og mer langvarig effekt enn mineraloljer. Går du for de naturlige fettstoffene, kan du derfor bruke leppeproduktet sjeldnere etterhvert.

– Slutt også å slikke for mye på leppene! Er de tørre, bør du heller påfre en leppepomade eller lipbalm.

Se noen kjøpetips her:LES OGSÅ: Fem grunner til å ha Vaselin i veska

Kan du bruke lipgloss?

Det viktigste når du skal lindre såre lepper, er altså de pleiende fettstoffene – ikke ingrediensene som bare gir glans.

Likevel finnes det en del lipglosser som har såpass rikt med pleiende ingredienser at de kan gi en positiv effekt på tørre lepper.


– Noen lipglosser er nærende nok til å bedre tørre lepper. Kvaliteten på lip gloss varierer veldig, så ikke regn med forbedring av alle typer, sier Johansen.

Også Persson understreker at det varierer veldig fra merke til merke.

– Om en lipgloss kan fungere som en balm varierer fra merke til merke og innehold. Clarins sine leppeprodukter har alle hudpleie i seg, så de er også fuktighetsgivende. For oss er det ikke fy-fy, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du lukte på lipglossen din


GI FUKT: Gode, nærende, pleiende fettstoffer kan redde deg fra tørre, sprukne vinterlepper. Foto: All Over Press
GI FUKT: Gode, nærende, pleiende fettstoffer kan redde deg fra tørre, sprukne vinterlepper. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer