Trening

Få fart på formen

Elendig kondis og liten fremgang å spore? Her er Jill Jahrmanns beste tips for å få fart på formkurven.

Få fart på formen
Publisert
Sist oppdatert
Uansett om du er utrent eller stamgjest på treningsstudioet, kan du oppleve at formen står stille og framgangen lar vente på seg. Sørger du for å trene riktig, vil resultatene likevel komme. Er du nybegynner, er det viktig at du ikke går for hardt ut.

- Som nybegynner er det viktigste å balansere slik at det blir akkurat passe trening, ikke for mye, men nok til å få fremgang. For mye trening fører lett til skader, så det lønner seg å være litt måteholden, sier KKs treningsekspert Jill Jahrmann i nettmøte med kk.nos lesere.

Hun anbefaler et treningsopplegg som kombinerer kondisjons- og styrketrening. Vil du ned i vekt, bør du legge spesiell vekt på kondisjonstreningen. Utålmodige sjeler som skal i gang med trening, kan trøste seg med at resultatene kommer fort i begynnelsen hvis du gjør det riktig.

- Fremgangen kommer veldig raskt de første månedene. Etter bare to-tre uker med kondisjonstrening et par ganger i uka vil du merke at formen er betraktelig bedre, sier Jill, som anbefaler gruppetrening for alle nybegynnere.

- Det er godt å bli dratt med og at man kan ha det gøy samtidig. Velg spinning, step, aerobic eller hva du måtte like, men pass på at det er en time med ganske mye kondisjonstrening, sier hun.

Trener du jevnlig, men føler at formkurven har stagnert? Da er det på tide å legge om treningsopplegget litt. Vær obs på at det kan hende at formen din øker selv om du ikke merker det selv.

- Om du ikke kjenner noen formforbedring er det enten fordi di selv ikke legger merke til det, eller fordi du trener i for bedagelig tempo. Jeg vil anbefale en blanding av langvarig, jevn kondisjonstrening og intervalltrening, sier Jill.

Kondisjonstreningen bør få deg opp i et tempo hvor du kjenner at du jobber og puster tungt, men ikke så voldsomt at du ikke kan snakke. Du skal kunne snakke i korte setninger. Hold tempoet i kondisjonstreningen i 30-40 minutter.

Når du skal trene intervaller, anbefaler Jill denne metoden:
 • Varm opp i ti minutter med gradvis økning. Deretter:

 • 1 minutt full guffe. Det skal være så hardt at du slappe av litt etter det ene minuttet.

 • 1 minutt rolig jogg/sykling for å ta deg litt inn


 • - Gjenta disse to annehver gang fra 6-12 ganger - da skal jeg love deg at formen stiger, sier Jill.


  LES OGSÅ:
 • Klikk deg sprek
 • Trendy trening
 • Alle treningsøvelsene på kk.no
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer