Soling

Få gyllen glød - uten risiko

Tipsene som får brunfargen til å se finere ut og vare lenger.

VÆR FORSIKTIG: Passer du på å smøre deg med en spiseskje solkrem per gang - og ikke steker deg lenge når solen er på det høyeste, kan du nyte fin, trygg brunfarge.
VÆR FORSIKTIG: Passer du på å smøre deg med en spiseskje solkrem per gang - og ikke steker deg lenge når solen er på det høyeste, kan du nyte fin, trygg brunfarge. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Om sommeren ønsker vi oss en fin gyllen brunfarge. Men hva med faren for hudkreft, aldring og pigmentflekker?

Nei, tankeløs soling er ikke tingen - det gjelder å tenke smart. Gjør du det, kan du fint opparbeide deg en brunfarge som ikke er skadelig. Det krever bare at du bruker god tid på det, oppfører deg riktig i sola, og ikke slurver med solkremen.HUSK! Noen av oss blir bare ikke brune. Er du en av dem som er blek som Nicole Kidman eller Kristen Stewart? Ikke utsett deg selv for skade. Vær stolt av din vakre porselenshud - og juks gjerne med selvbruningskremer og solpudder. Slik blir du perfekt brun uten sol, og slik bruker du solpudder riktig.

For de av oss som faktisk blir brune er det viktig å passe på følgende:

Bruk faktor 15 - minst

Solkrem er alfa og omega. Soler du deg i Nord-Europa, holder det med faktor 15. Er du på ferie ved Middelhavet eller andre varme steder, trenger du høyere faktor. Pass på at solkremen ikke er gammel, og at den har filter både for UVA- og UVB-stråler.

En håndfull krem må til

Du skal bruke en hel håndfull når du smører inn kroppen. Smør deg nøye, og pass på å dekke alle områder. Det er typisk at vi ikke er nøye nok langs bikinibuksekanten, og ved armhulene. Du trenger ikke smøre deg før du går ut i sola, for 10-20 minutter soling uten solkrem sikrer d-vitaminproduksjonen.

Smør deg hver 2. til 3. time

Glem solkremer som lover at én påføring holder hele dagen, eller at den er vannfast og svettefast. Det kan ikke garanteres, særlig fordi du i løpet av dagen på stranden tørker deg med håndkledet, eller gnir av en god del solkrem når du ligger på solsengen. Det eneste sikre er å smøre deg hver 2. eller 3. time.

LES OGSÅ: Får huden hvite flekker i sola? Slik blir du kvitt dem

Ta pause fra sola

Den optimale brunfargen kommer ikke på et blunk. Den dype og fine fargen kommer når huden får tid på seg til å produsere melanin. Å rushe det og risikere å bli rød og solbrent er bare dumt. En hel dag i solsteiken er ikke bra, selv ikke for deg som aldri blir brent. Ta pauser, og særlig når sola er på sitt sterkeste (mellom 11 og 15).

Rødhet = vekk fra sola

Ved den minste antydning til rødhet i huden bør du komme deg i skyggen. Da er det allerede skjedd en viss skade, så ikke vær dum og la skaden bli enda verre!

LES OGSÅ: Slik sminker du vekk rødhet

Skrubb huden jevnlig

For å få en fin og jevn brunfarge, bør du skubbe huden jevnlig. Da fjerner du døde hudceller, og får en finere glød i huden. Dessuten har kroppsskrubbing en annen hyggelig effekt. Og slapp av, du kan ikke skrubbe bort brunfargen - den sitter dypere i huden. Er huden din sår etter soling, venter du med skrubbingen til det er gått over (og holder deg unna sola til sårheten er borte).

Kjør på med fuktighet

Å utsette huden for solens stråler tørker den ut. Derfor kan du oppleve å flasse selv om du ikke er blitt solbrent. Unngå dette ved å være nøye med å smøre kroppen med en god fuktighetskrem daglig, og helst mens huden fortsatt er litt fuktig etter dusjen.

LES OGSÅ:
Har du fått solbart

JUKS DEG GLØDENDE: Er du så heldig å ha flott, rødlig hår? Da bør du være forsiktig i sola - sats heller på selvbruning! Foto: Frederic Cirou / Altopress
JUKS DEG GLØDENDE: Er du så heldig å ha flott, rødlig hår? Da bør du være forsiktig i sola - sats heller på selvbruning! Foto: Frederic Cirou / Altopress Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer