BLENDAHVITT: Du kan ta grep for å åholde tennene dine hvite og fine. Foto: All Over Press
BLENDAHVITT: Du kan ta grep for å åholde tennene dine hvite og fine. Foto: All Over Press Vis mer

Tenner

Få hvitere tenner på naturlig vis

Disse triksene holder tennene fine.

Sliter du med misfargede og gule tenner?

Du vet hva det kommer av - røyking, rødvin, te og kaffe.

Når tennene blir gule eller brune, er det emaljen som er blitt misfarget. Og problemet er at emaljen skal du stelle pent med, for det er den som beskytter tannvevet og nervene, altså den levende delen av tannen.

Kanskje har du kjøpt tannkrem som skal gjøre tennene hvitere? De fungerer ganske bra, men de inneholder gjerne slipemidler og basiske stoffer som kan slite emaljen på tennene dine mer enn nødvendig. Derfor er det lurt å ta litt pauser, og bruke vanlig tannkrem innimellom.

Du har muligens også vurdert å gå til tannlegen og bleke tennene? Dette er ganske dyrt, og det er viktig at du går til en skikkelig tannlege som gjør jobben ordentlig, uten å utsette emaljen din for unødvendig slitasje.

I stedet kan det være verdt å prøve disse triksene som skal hjelpe deg å holde tennene hvite på naturlig vis.

Tipsene presenteres hos Huffingtonpost.com, som har spurt diverse amerikanske eksperter om råd.

Tannpuss og tanntråd

Ingen bombe dette, men skikkelig renhold av tennene er viktig. Du skal pusse to ganger om dagen, og bruke tanntråd om kvelden. Tanntråd er viktig for å få fjernet matrester som blir liggende og mater bakterier og fører til både hull og misfarging.

Spis sprøtt

Spis sprø frukt og grønnsaker som epler og gulrøtter. De kan hjelpe deg å fjerne eventuelle fargestoffer fra kaffe eller te som har lagt seg på tennene. Verdt å prøve på formiddagen når du har tatt en kaffe og er småsulten?

Tygg sukkerfri tyggis

Tygger du tyggis etter et måltid, eller etter at du har drukket kaffe, te eller rødvin, hjelper det å fjerne belegg som kan misfarge. Ikke bare gjør selve tyggisen det, men når du tygger produserer du også mer spytt, og det hjelper å rense munnen.

Ikke gjør dette

Som nevnt er emaljen viktig, for det er den som beskytter den sensitive delen av tannen. Derfor er det viktig at du ikke pusse tennene for hardt i et forsøk på å få bort misfargingen.

Et kjerringråd er å bruke bakepulver for å få tennene hvite, og noen tannkremer med blekeeffekt inneholder dette. Men det er ikke lurt å drive med hjemmeeksperimentering, for bakepulver er veldig basisk, og kan dermed skade emaljen.

Et annet kjerringråd er sitronsaft. Dette er heller ikke så bra, for sitronsyren vil etse, og svekke emaljen, den også.


Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: