NY GIV: Løpet er ikke kjørt selv om salaten henger med hodet, eller tomaten er skrukkete. Foto: PantherMedia
NY GIV: Løpet er ikke kjørt selv om salaten henger med hodet, eller tomaten er skrukkete. Foto: PantherMedia Vis mer

Kjøkkentriks

Få liv i slappe grønnsaker

Ikke hiv dem før du har prøvd dette trikset.

Å ha et kosthold fullt av grønnsaker er det beste du kan gjøre for helsa. Minstemålet bør være å få i seg 250 gram hver dag, men jo mer - jo bedre.

Det er bare det at selv om vi har de «grønneste» intensjoner, kan planene lett gå i vasken (eller søpla). For ofte er det vi finner i grønnsaksskuffen triste greier: Småslappe salatblader, skrukkete tomater og halvmyke gulrøtter frister ikke så veldig.






Men ikke hiv maten før du har prøvd et enkelt røvertriks som kan gi grønnsakene en ny giv, og gjøre dem fullt brukandes i salaten eller grønnsakstilbehøret du skulle lage til middag.

LES OGSÅ: Slik modnes avocadoen raskere

SÅRBAR: Salaten blir spesielt raskt slapp og vissen. Frisk den opp med isvann. Foto: PantherMedia
SÅRBAR: Salaten blir spesielt raskt slapp og vissen. Frisk den opp med isvann. Foto: PantherMedia Vis mer

Et vannbad er tingen

Grønnsaker består nemlig i hovedsak av vann. Under lagring vil noe av vannet fordampe (ja, selv om du lagrer i kjøleskap), og dermed mister grønnsakene spensten.

Før du gir dem opp, bør du prøve dette trikset:

Legg salatbladene, urtene, tomatene eller agurken i et iskaldt vannbad i 15-20 minutter.

Har du isbiter, så sleng dem oppi, for jo kaldere vannet er, jo bedre er det.

Er det snakk om faste grønnsaker som agurk, paprika, gulrøtter og lignende kan du godt dele dem i biter først, for da trekkes fuktigheten enda lettere tilbake i grønnsakene.

Ta dem så ut av vannbadet, og tørk dem godt. Vips, så slipper du å handle nye grønnsaker, likevel.

Vet du forresten hvordan du skal holde salaten frisk og sprø lengst mulig? Du lærer det i denne artikkelen.

LES OGSÅ: Ikke oppbevar agurken i kjøleskapet




Kjøleskap eller ikke?

Har du kontroll på hvilke typer frukt og grønnsaker som skal ligge i kjøleskapet, og hvilke som bør oppbevares på kjøkkenbenken? De aller fleste grønnsaker bør oppbevares i kjøleskapet, men det finnes unntak.

Her er en oversikt over grønnsaker som bør oppbevares i romtemperatur:
  • Avocado (som strengt tatt er en frukt, da)
  • Tomat
  • Agurk
  • Artisjokk
  • Fersk ingefær
  • Aubergine
  • Squash

    Kan du forresten trikset som gjør det enklere å skrelle ingefærroten?

    GI DEM ET BAD: Tilbakefør fuktigheten, og grønnsakene blir så gode som nye. Foto: PantherMedia
    GI DEM ET BAD: Tilbakefør fuktigheten, og grønnsakene blir så gode som nye. Foto: PantherMedia Vis mer
  • Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: