Menn

Få mindre mas og mer moro

Er du hekta på å ta ansvar? Slik blir det lettere å gjøre det du har lyst til.

Foto: RETNA UK / Retna UK All Over
Foto: RETNA UK / Retna UK All Over Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du hekta på å ta ansvar i familien og blant venner? Her er noe å tenke på: 1. Kvinner har mer makt enn menn når det gjelder hjemlige og huslige avgjørelser og gjøremål. En studie ved Iowa State University konkluderer med dette. Nå kan det være at det generelle kjønnsrollemønsteret arter seg noe ulikt i Norge of USA, men likevel. Tradisjonelt sett ser norske kvinner hva som trenger å gjøres rent, fikses og planlegges i hjemmet før mennene gjør det. Og vi mener å vite hva som er den «riktige måten» å gjøre det på.2. Ifølge en undersøkelse ved Princeton University i USA bruker menn 90 minutter mer enn kvinner daglig på å ha det gøy.3. En studie ved University of Pennsylvania i USA viser at menn (riktignok for første gang på lenge) er lykkeligere enn kvinner.
 • Ta testen: Er du lykkelig?
 • Hva kan vi lære av dette? Veldig kort sagt kan vi stadfeste at vi ikke får mer moro eller blir mer lykkelige av å ta mest ansvar. Og hva kan vi så gjøre med det?Den amerikanske psykologen John Arden har skrevet boka Stop Spoiling That Man (slutt å skjem bort den mannen). Doktor og samlivsterapeut Jackie Black har skrevet boka Meeting Your Match. Kvinner har en tendens til å «overfungere» mener disse anerkjente ekspertene; vi tar på oss for mye ansvar og oppgaver. Når vi gjør dette fører det til at de rundt oss «underfungerer», altså at de fraskriver seg ansvar, fordi vi alt har tatt på oss jobben.
 • Gifte menn blir late
 • Slik skal en bra mann være
 • Ifølge ekspertene er det en rekke ting du kan gjøre for å bli gladere og mindre ansvarstynget. Her er eksempel på konkrete situasjoner der kvinner overfungerer, samt noen tips som kan bidra til å bryte mønsteret:

  Vennemiddager

  Du gjør det fordi: Ifølge boka The Female Brain av Louann Brizendine har kvinner behov for å være sammen med venner fordi samspill og samtaler aktiverer gledessenteret i hjernen vår. Stoffer som dopamin og oksytocin frigjøres og får oss til å føle oss vel. Den nevrologiske reaksjonen er ikke ulik den vi får som følge av å ha sex. Problemet er bare at å arrangere slike vennemiddager krever mye innsats og planlegging, særlig når oppgaven blir vår alene.Han gjør det ikke fordi: Menn er mer kalkulerende når det gjelder hvem de velger å være venner med. For dem er det viktig hva de får ut av forholdet. Dette skyldes at menn har høyere nivåer av hormonet testosteron i kroppen, som igjen gjør at konkurranseinstinktet er sterkere enn behovet for å knytte seg til andre. Vennemiddager er derfor ikke helt hans greie, da det er begrenset hva han får ut av en slik sammenkomst.
 • Ikke din skyld at han ikke forstår deg
 • Forslag til løsning: Prøv å samle vennegjengen på en annen måte. Foreslå at dere går ut og spiller biljard, bowler eller tar et slag poker. Da slipper du å arrangere middag, samtidig som du får være sosial. Mannen i ditt liv får pleiet konkurranseinstinktet sitt. Forhåpentlig synes han denne måten å møtes på er såpass stas at han tar initiativet neste gang.

  Hagearbeid

  Du gjør det fordi: Når du trer ut hagen er det svært sannsynlig at du ser ugresset som sprer seg og blomstene som henger med hodet. Tester har vist at kvinner i langt større grad enn menn legger merke til slike detaljer. Utviklingsteorier sier om dette at det er fordi kvinner gjennom sin rolle har finslipt denne egenskapen; det er vant til å hele tiden kontrollere at alt er bra med barna. Kvinner har en innstilling som går ut på å finne ut hva som er feilen i bildet, og vi overfører dette til øvrige ting i hverdagen - også hagen.Han gjør det ikke fordi: Han ser rett og slett ikke ugresset. Å registrere denslags er ingen velutviklet evne hos ham (i likhet med å se støvdotter, flekker på komfyren og ustrøkne duker).
 • Ta testen: Hvor bra er forholdet ditt?
 • Forslag til løsning: Dersom hagen volder deg mye stress bør du kanskje vurdere å senke kravene til hvordan den skal se ut. Er det virkelig nødvendig med eksotiske planter i blomsterbedet - eller å ha blomsterbed i det hele tatt? Blås i hva naboene måtte tenke eller å skulle leve opp til din mors standard. Ha en enkel og funksjonell hageflekk som dere kan kose dere på, framfor at den er noe som representerer dårlig samvittighet. Det er ikke noe i veien med en ren grønn plen. Og sørger du for å skaffe en stilig og macho gressklipper, skal du se at mannen i huset brått synes det er storveis å klippe plenen.

  Ferieplanlegging

  Du gjør det fordi: Du er opptatt av langt flere aspekter ved feriereisen enn ham. Du synes det er sentralt at hotellet har god atmosfære, at de har svømmebasseng og massasjesenter, at det er gode restauranter og shoppingmulighter i nærheten, og så videre. Kombinasjonen logistikk og estetikk er viktig for kvinner.Han gjør det ikke fordi: Han tror du liker å gjøre det. Mest sannsynlig framstår du som svært engasjert, og det er du kanskje også? Det er ikke utenkelig at du har både flere og høyere krav til ferieturen enn ham. Aberet er bare at dette også stiller høyere krav til deg enn til ham når turen skal i boks.
 • De 7 vanligste parproblemene
 • Forslag til løsning: Velg i fellesskap tre reisemål dere begge kunne tenke dere å dra til. Deretter lar du ham bestemme hvilket det blir. Å få denne tilliten (og makten) vil trolig i langt større grad anspore hans interesse for turen. Når reisemålet er avgjort lager dere begge en liste over hva dere har lyst til å gjøre der, og sørger for å planlegge halvparten av aktivitetene hver. Ikke fall for fristelsen til å overstyre ham, men bli med på forslagene hans, og forvent at han gjør det samme for deg. Gevinsten for deg er bare halvparten så mye strev, samt en ferie som inneholder flere overraskelser enn det du er vant til.

  Sørge for godt kosthold

  Du gjør det fordi: Kvinner er i større grad enn menn opptatt av at maten skal være sunn, både for sin egen del for for resten av familien - særlig når det gjelder barna. Denne ansvarsfølelsen er kulturelt forankret, det er i hovedsak kvinner som har laget maten i Norge, og som har fått oppgaven med å sørge for at familiemedlemmene får i seg den næringen de trenger.Han gjør det ikke fordi: Han har etter all sannsynlighet vokst opp med at kvinner har styrt på kjøkkenet, så for ham er dette rommet fremmed territorium.
 • Dette bør du vite om ham før du gifter deg
 • Slik elsker du din irriterende mann
 • Forslag til løsning: Her kan du bare gi ham en kokebok med sunne oppskrifter, og forlange at han lager middag tre ganger i uka. Du får bare bære over med det om de første måltidene hans ikke er noen suksess. Ikke kritiser ham, han har sikkert gjort så godt han kan. Han må lære seg matlaging han også. Skryte kan du gjøre dersom maten er god, men ikke fordi han faktisk lager den. Det er ikke mer enn rimelig at dere deler på denne jobben.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer