Sår

Få såret til å gro raskere

Her er triksene du bør kunne.

GRO FORTERE? Noen sår gror fortere enn andre, da sårheling er avhengig av mange faktorer.  Foto: Fotolia
GRO FORTERE? Noen sår gror fortere enn andre, da sårheling er avhengig av mange faktorer. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skal godt gjøres å gå gjennom et helt liv uten å få et sår på kroppen.

Bare et lite papirkutt kan fort bli til bry, for ikke å snakke om små sår på hendene. Men går det an å få et sår til å gro fortere?

I den forbindelse har vi spurt en sårekspert om råd.

LES OGSÅ: Designet plaster med med motelogoer

Jo eldre, jo lengre tid kan det ta

- Vi vet at sår heler raskere og med mindre arrvev i fosterlivet enn etter fødselen. Vi vet også at sårheling er dårligere jo eldre man blir. Sår heler også bedre i munn og på slimhinner med mindre arrvev enn i huden, opplyser Brita Solveig Pukstad, overlege ved hudavdelingen, St.Olavs Hospital, og førsteamanuensis ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin, NTNU, Trondheim, til KK.no.

PLASTER: Hvis såret er på et sted som fort kan bli skittent vil et tett plaster være en fin beskyttelse. Husk å rense såret først!  Foto: Fotolia
PLASTER: Hvis såret er på et sted som fort kan bli skittent vil et tett plaster være en fin beskyttelse. Husk å rense såret først! Foto: Fotolia Vis mer

Når det gjelder sårheling ser det ut til å være genetiske faktorer involvert, og immunforsvaret er veldig viktig i hele sårhelingsprosessen, ifølge Pukstad.

- Immunforsvaret har som oppgave å rydde opp i skadet vev, men også å holde mikroorganismer borte. Her er det mange utrolig kompliserte prosesser som pågår samtidig, påpeker hun.

LES OGSÅ: Slik unngår du gnagsår

Slik gror såret raskere

Det avhenger selvsagt av hva slags sår du har fått, men for å få et sår til å hele normalt er det viktig å gjøre følgende:

- Såret må renses så snart som mulig, og blødningen stoppes. Fremmedlegemer og dødt vev fjernes. Har man snublet i grusen eller på asfalten må såret så snart som mulig vaskes med rent vann, og gjerne skrubbes med en ren børste, for eksempel en engangs-tannbørste, forklarer Pukstad.

Videre forteller hun at såret ikke skal lukkes om man mistenker at det fortsatt kan være rusk og rask der inne. Da bør det få være åpent slik at rusket kommer ut.

- Skrubb og rens er altså viktig! Er såret stort og gapende må en lege vurdere det. En lege må også vurdere det om det er veldig opprevet, og om det er mye skadet vev som ikke kroppen klarer ordne opp i selv, understreker overlegen.

LES OGSÅ: - Det er helt greit å stikke hull på vannblemmen

Hjelper det å bruke plaster?

Både ja og nei, ifølge Pukstad. Igjen avhenger det av hva slags sår du har og hvor på kroppen det er.

- Om du har en helt overfladisk sårflate, altså en erosjon, vil sårskorpen som dannes være plaster nok i seg selv, og ramler av når såret er helet under. Om såret er på et sted som fort kan bli skittent etter at såret er renset vil et tett plaster være en fin beskyttelse, forteller hun.

Det finnes mange forskjellige plaster, både enkle og avanserte.

- Noen plaster har bakteriedrepende egenskaper, for eksempel sølvplaster, og kan hindre at det blir infeksjon i såret. Om plaster legges over et skittent sår lukkes bakteriene inne, og kan gjøre mye ugagn, påpeker Pukstad.

LES OGSÅ: Slik steller du skrubbsåret

Slik behandler du et rent kutt

Hvis du har fått et rent kutt, trenger du derimot ikke å skylle og vaske så mye.

- Blødningen i seg selv renser såret, og det er nok å stoppe blødningen med trykk med ren kompress, og etterpå ha på plaster. Om det spriker litt kan man bruke steristrips, men om det spriker mye må en lege vurdere om det skal sys, sier Pukstad.

Hvis du har fått et kutt i hodet kan langt hår knyttes over for å lukke det. Vevslim kan også brukes til kutt.

- Det er mange muligheter, forteller overlegen.

Bittskader er derimot alltid urene, og her blir antibiotika ofte brukt.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak fin hud

IRRITERENDE: Sår på fingre eller hender kan være spesielt irriterende. Med noen triks kan du faktisk få såret til å gro fortere Foto: All Over Press
IRRITERENDE: Sår på fingre eller hender kan være spesielt irriterende. Med noen triks kan du faktisk få såret til å gro fortere Foto: All Over Press Vis mer

Følg med på såret

Hvis du har fått et sår er det lurt å følge med på det til daglig, i hvert fall til å begynne med.

- Om det væsker mer og mer, blir mer rødt i kanten og mer vondt er dette tegn på sårinfeksjon. Da kan man først forsøke å rense igjen og bruke en bakteriedrepende krem, en såkalt antiseptisk krem som ikke skaper resistens av bakterier. Om ikke dette raskt gir bedring må en lege se på såret for å vurdere antibiotika, råder Pukstad.

Før det blir gitt antibiotika bør det først bli tatt en prøve av såret først for å se hvilke bakterier som er der.

LES OGSÅ: Slik unngår du stygge arr

Ikke anledning til å vaske såret?

Du har helt sikkert hørt at man kan eventuelt stappe fingeren i munnen om man ikke har andre alternativer til å vaske såret. 

- Men da i sin egen munn. Riktignok har spytt en rekke bakteriedrepende små proteiner som er vårt eget antibiotika, såkalt antibakterielle peptider, samt endel sårhelende faktorer, men det er også masse bakterier i munnen, påpeker hun.

I dyreriket er det helt vanlig å slikke egne sår, men i noen tilfeller kan det også gjøre vondt verre, ifølge wikipedia.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer