Vår

Få slutt på snufsingen

Slik nyter du våren uten pollenplager.

Foto: www.imagesource.com
Foto: www.imagesource.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hold deg oppdatert

Er du sterkt plaget av allergi, bør du følge med på pollenvarselet for å unngå de versteproblemene. Mange værmeldinger inkluderer pollenvarsel. På nett finner du den bestepolleninformasjonen på pollenvarslingen.noBli kvitt allergien for godt?

Vil du bli kvitt allergien en gang for alle, kan det være at du er en av dem som kan fåallergivaksine. Vaksinasjonen foregår over flere år, ved at legen sprøyter gradvis mer av detstoffet du er allergisk mot inn i kroppen din. Det gjør at kroppens immunforsvar forandrer reaksjonsmønster, og pasientene vil i mange tilfeller slutte å være allergiske. For å få vite mer om allergivaksineog om du kan få det, bør du ta en prat med legen din.Møter du våren og sommeren med gru? Da er du ikke alene. Pollenallergi rammer så mange som 900 000 nordmenn. Omlag en tredjedel av disse er så plaget at de må bruke medisiner for å håndtere allergien. Pollensesongen setter inn i disse dager, og mange allergikere kvier seg. Noen vil også oppleve pollenallergi for første gang denne sesongen.

 • Les også: ABC for pollenallergikere Her er rådene som kan hjelpe for en snufsefri vår og sommer:

  Begynn tidlig med medisiner

  Ta medisiner med en gang du merker symptomer. Det finnes ulike former for allergimedisinering - noen av dem er reseptfrie, andre ikke. Den mest kjente reseptfrie allergimedisinen er Zyrtec. Er du veldig plaget, bør du få hjelp av legen, slik at dere sammen kan finne ut av hvilken form for medisinering som passer best for deg. En kombinasjon av piller og eventuelt nesespray er vanlig. Det er også mulig å få en kortisonsprøyte for å lette plagene, men denne behandlingsformen er omstridt i fagkretser fordi det kan gi alvorlige bivirkninger på sikt. Bruk medisiner gjennom hele pollensesongen, selv når du føler deg i god form.

  Jag bort pollenkornene

  Det finnes mange ting du kan gjøre for å bli mindre utsatt for pollen. Forsøk å få så liten pollen som mulig inn i boligen din, for eksempel. Hold vinduene lukket. Du kan lufte på kveldstid, når pollenproblemet minker. Ikke tørk klær ute. - Det er mulig å kjøpe pollenfiltre for luftinntaket til de fleste bilmerkene, råder spesialist i allmenmedisin, Christian Anker, på helsenett.no.Ta en dusj når du har vært lenge ute, for å vaske pollenkorn bort fra kroppen. Øyne og nese kan skylles med saltvann. Saltvannoppløsning er dessuten et bedre alternativ for tette neser enn vanlig nesespray, hvis du trenger nesehjelp over en lengre periode. Saltvannsoppløsning påvirker ikke slimhinnene på samme måte, men skyller bort «uhumskheter» gjør det lettere å snyte seg.

  Velg smart

  Er du plaget av pollenallergi, bør du sølge for å ta noen smarte valg når spredningen er på sitt verste. Her er noen forslag:
 • Velg alkoholfritt - alkohol kan forverre symptomene
 • Velg sjølivet - legg ferien din til steder hvor pollenspredningen er mindre enn ellers, som for eksempel ved sjøen
 • Velg rent - unngå stoffer og situasjoner som kan forverre symptomene, slik som røyk, støv eller parfyme. Et rent hus og en ren kropp er det beste.
 • Les mer om pollenallergi her:

 • Norges astma- og allergiforbund
 • Astmainfo.no
 • Helsenett.no
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.