Ibiza

Få sommeren til å vare litt lenger

Ikke hatt ferie enda? Ta turen til solfylte Ibiza!

IDYLL VED BASSENGKANTEN: Bassenget på hotellet Fiesta Don Carlos i Santa Eulalia er et herlig sted å tilbringe noen late timer. Foto: Erik Valebrokk
IDYLL VED BASSENGKANTEN: Bassenget på hotellet Fiesta Don Carlos i Santa Eulalia er et herlig sted å tilbringe noen late timer. Foto: Erik Valebrokk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Partyløver eller barnefamilier, kjærestepar eller venninnegjenger, unge eller gamle – de aller fleste finner seg godt til rette på Ibiza. God stemning er nøkkelen.

Ibiza har et velfortjent rykte som partyøy, men balanserer dette med tradisjonell, familievennlig turisme. De som vil ha fest får fremdeles det, men middelhavsøya har klart å kvitte seg med det verste rølpestempelet og fremstår som en usedvanlig forlokkende feriedestinasjon. Her kan du både feste og ha det moro, og samtidig finne ro og hvile. 

Øya er en oppvisning i livsglede og nytelse, der god mat, friske cocktails, dansing og badeliv går hånd i hånd. Samtidig byr den på flotte naturopplevelser, yrende byliv og spennende kulturtilbud.

Øya har tre byer – Ibiza by, San Antonio og Santa Eulalia – og så mange strender at du knapt kan telle så langt, slik tilfellet også er på naboøyene Mallorca, Menorca og Formentera. Disse fire øyene utgjør Balearene og ligger vest i Middelhavet.

Ibiza har bestandig vært en partyøy. Hit har folk reist for å feste i nesten 50 år, siden hippiebevegelsen oppdaget øya sent på 60-tallet. Her er store diskoteker og lekre beachklubber, DJs som spiller i gatene, på markeder og i restauranter, det pumpes alltid ut musikk, morgen og kveld, et eller annet sted.

LES OGSÅ: Deppa fordi ferien er over?

GAMLEBYEN: Gamlebyen i Ibiza by ble grunnlagt av
fønikerne i år 654. Dagens utgave er både sjarmerende og
luksuriøs så det holder. Foto: die bildstelle/All Over Press
GAMLEBYEN: Gamlebyen i Ibiza by ble grunnlagt av fønikerne i år 654. Dagens utgave er både sjarmerende og luksuriøs så det holder. Foto: die bildstelle/All Over Press Vis mer

Det beste av begge verdener

Samtidig er dette så fornuftig organisert: De fleste stedene som ville plaget folk med høy lyd må stenge rundt midnatt, og det er da de mer avsidesliggende nattklubbene kommer inn i bildet. Vil du feste til utpå morgenkvisten er det fullt mulig, men vil du heller prioritere skjønnhetssøvnen er det en smal sak.

De største og mest populære partyhotellene ligger sør for Ibiza by. Her finner du Hotel Ushuaïa, splitter nye Hard Rock Hotel og andre steder der verdensberømte DJs som Sven Väth, Tiesto, David Guetta og andre holder hoff. Stemningen er ubeskrivelig, med dansende mennesker overalt.

BÅTTUR: To kilometer vest for Ibiza ligger nydelige Es Vedra. Det er også mange andre flotte steder å se fra sjøen.  Foto: REX/All Over Press
BÅTTUR: To kilometer vest for Ibiza ligger nydelige Es Vedra. Det er også mange andre flotte steder å se fra sjøen. Foto: REX/All Over Press Vis mer

Klubbene har sesongåpning i mai, og da oversvømmes øya av gjester. Utover sommeren tiltar festen i styrke, først i september og oktober avtar det.

Men øya er altså mye mer. Ibiza by for eksempel lever av sjarmen, ikke partyfaktoren. Gamlebyen er oppført på UNESCOs verdensarvliste og ligger bak en like gammel bymur, tronende over resten av byen. Når mørket senker seg forvandles de små smugene til en magisk eventyrverden med stemningsfull belysning og koselige serveringssteder. Rett nedenfor gamlebyen finner du gode shoppingmuligheter, flere restauranter, og det flotte havneområdet er bare noen kvartaler unna.

I San Antonio ligger verdensberømte Café del Mar, kjent ikke minst for sine samleplater med «chillout»- og ambientmusikk, og den fantastiske solnedgangen. Klubben som åpnet i 1980 har med årene fått mange naboer, og i dag er Café Mambo ved siden av atskillig mer trendy.

Likevel er det grunn til å advare mot San Antonio. Hit kommer i overkant mange britiske ungdommer for å drikke seg fulle, og det blir fort i meste laget.

LES OGSÅ: Derfor er vi oftere utro på ferie

LUKSUS: Blue Marlin er Ibizas aller mest eksklusive beach club. Her er det ikke billig, så vær advart. Men lekrere beach club finner du ikke. Foto: Erik Valebrokk
LUKSUS: Blue Marlin er Ibizas aller mest eksklusive beach club. Her er det ikke billig, så vær advart. Men lekrere beach club finner du ikke. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Barnevennlig område

Hvis Ibiza by er kulturhovedstaden og San Antonio er partyhovedstaden, kan du trygt kalle Santa Eulalia familiehovedstaden. Her er det atskillig roligere og mer barnevennlig, med hyggelige hoteller i og utenfor byen, deilige strender, et koselig havneområde og masse butikker og restauranter.

I nærheten av Santa Eulalia ligger også øyas to hippiemarkeder der det blant annet selges klær, vesker, smykker og kunstgjenstander. Kvaliteten og utvalget er usedvanlig bra. Det er moro bare å gå her og betrakte overvintrede hippier og andre mer alternative sjeler som selger varene sine.

Rundt hele øya ligger de flotteste strender. I nord kan du få dem praktisk talt helt for deg selv også. Her er det atskillig mer øde og fredelig. Mange velger å leie hus her, og da er man tilbaketrukket fra det meste. Samtidig er øya så liten at det aldri er mer enn en kort biltur til alt du måtte ha lyst til å finne på.

Ibiza er fest på den ene siden, fred og fordragelighet på den andre. Valget er fritt, men spør du oss går vi for begge deler. Det er bare sånn vi er.

LES OGSÅ: Opplevd denne toalettmappe-katastrofen på ferie?

MARKED: Hippiemarkedet Las Dalias holder åpent hver lørdag,
og her er det mye fint å få. Foto: Erik Valebrokk
MARKED: Hippiemarkedet Las Dalias holder åpent hver lørdag, og her er det mye fint å få. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Ibiza

Slik kommer du hit: Norwegian flyr direkte til Ibiza, mandager og torsdager, til midten av august. Ryanair flyr fra Rygge, med stopp 28. juli. Ving har chartret en SAS-maskin i sommer og flyr ut juli fra ca. 3000 per person. Du kan også bestille Ving-reise med hotell, der de billigste turene ligger på oppunder 4000 kroner per person for en uke. Den enkleste og rimeligste måten å komme til Ibiza på er å kjøpe en lavprisbillett til Barcelona og tilsvarende fra Barcelona til Ibiza. Sjekk for eksempel skyscanner.no for gode kombinasjonsmuligheter.

Her bor du: Bestem deg for hvor på øya du vil bo, avhengig av hva slags ferie du ønsker. På ibiza-spotlight.com får du god oversikt både over hoteller og hus/leiligheter som er tilgjengelige. Alternativt kan du forsøke på white-ibiza.com. Et fint hotell i Santa Eulalia som passer fint om du har små barn er Sol S’Argamassa (melia.com). Har du større barn og god råd kan vi anbefale Ibiza Gran Hotel (ibizagranhotel.com) i Ibiza by, og for dem med mer normal økonomi kan vi lokke med koselige Hostal Parque (hostalparque.com).

Få sommeren til å vare litt lenger

Her spiser du: Ibiza by har mange gode restauranter. Vi kan blant annet anbefale La Oliva i gamlebyen (laolivaibiza.com), La Bodega rett nedenfor inngangsporten til gamlebyen, La Brasa (labrasaibiza.com) som ligger utrolig koselig til i en bakhage noen kvartaler unna. På sørsiden av øya ligger en fantastisk restaurant som heter KM5 (km5-lounge.com). Den ligger fem kilometer fra Ibiza by, derav navnet. Bambuddha (bambuddha.com) midt mellom Ibiza by og Santa Eulalia er også et hett tips. Skulle du forville deg til San Antonio for å se solnedgangen fra Café Mambo, Café del Mar, Da Banda eller et av de andre stedene og blir sulten, er byens eneste gode restaurant Villa Mercedes (villamercedesibiza.com).

Øyas tre beste strender:

1. Salinas, rett ved flyplassen i sør. Her er beste beach club å ligge ved Guarana (guarana-salinas.com). Beste lunsjrestaurant m/hotte DJs er Jockey Club (jockeyclubibiza.com).

2. Aguas Blancas. Nordøst på øya. Koseligst ved hippiebaren i sørenden av stranda.

3. Benirrás. Nordvest på øya. Berømt for sin spesielle solnedgang og trommeshow.

Denne saken er skrevet av Erik Valebrokk, og er publisert i KK 32 som er i salg nå!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer