Helse & Livsstil

Få søtkontroll

Kostholdsekspert Jeanette Roedes råd for å jage søthungeren på flukt.

Få søtkontroll
Publisert
Sist oppdatert
Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS. Hunskriver om kosthold for KK både på papir og på nett, og svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til Jeanette, kan du sende en epost til jeanette@kk.no.Det aller beste våpenet for å unngå søthunger er å holde et stabilt blodsukker gjennom dagen. Det gjelder å ha et regelmessig inntak av mat, både for å holde forbrenningen oppe, men også for å sikre et stabilt blodsukker gjennom dagen.Å spise frokost er noe av det aller beste du kan gjøre for kroppen din. Det får kroppen i gang og klar for en lang dag, samt det virker forebyggende i forhold til et stabilt blodsukker. Følg opp med regelmessige måltider resten av dagen. Jeg anbefaler 4-6 måltider per dag, hvorav 4 er vanlige måltider og 2 er frukt og grønnsaker evt litt annet som små mellommåltider.

 • Kjendisene er også ofre for søtsuget - se bildene her.
 • Mine råd når søtsuget herjer:
 • Puss tennene! Tro meg, sjokolade og annet søtt smaker ikke noe godt med nypussete tenner og tannpastasmak i munnen. I tillegg har du jo stoppet opp, brutt mønsteret og gjort noe annet.
 • Opplever du sult eller sug? Tenk deg om. Spiser du fordi du er sulten, fordi du har lyst på noe godt eller fordi maten er med å dekke andre følelsesmessige behov? Det er ikke alltid lett å vite. Om du blir bevisst forskjellen kan det kanskje bli lettere å unngå unødvendig småspising.
 • Ta på deg turskoene og kom deg ut. (Det hjelper for røyksug også!) Du får frisk luft, bevegelse og tankene over på noe annet.
 • Drikk vann! Jeg har vanskelig for å skille mellom tørst og det å være fysen på noe godt, og det vet jeg er ganske vanlig. Ofte er jeg bare tørst. En gang i blant hjelper et stort glass vann!
 • Gulrøtter er søte og gode grønnsaker - og du får hele 15 ganger så mye gulrot som sjokolade for samme energimengde, pluss en rekke verdifulle vitaminer og mineraler i gulroten som sjokoladen mangler.
 • Hjernen forstår ikke «ikke»! Hvis du prøver du å unngå å følge lysten og suget, si til deg selv hva du skal gjøre, ikke hva du ikke skal gjøre.
 • En liten fruktyoughurt kan være redningen. Spis den som den er, evt med litt oppskåren frukt i eller legg en lettyoghurt i frysen i ca 1 ½ time, og du har en deilig is.
 • En kopp te synes jeg hjelper. Gjerne med litt melk og evt en halv teskje honning i. Søtsulten er ofte bare savn etter noe å spise på eller holde på med.
 • Noen velger å ta en multivitamin tilsatt sporstoffet krom - krom hjelper oss til å ha et stabilt blodsukker gjennom dagen. Noen synes dette hjelper, andre opplever ikke at det har noen effekt. Overskuddet av krom skilles ut med urin, men man bør ikke ta rene kromtabeletter uten å konsultere med lege først.
 • Hold deg unna søtt noen dager, selv om søtsuget herjer. Da er det som om blodsukkernivået synker og du får mindre behov for søtt.
 • Men best og viktigst av alt: Er man flink til å spise regelmessig i måltider, så reduseres ofte søtsulten av seg selv for kroppen har et stabilt blodsukker og får den maten den trenger.Jeanette Roedekostholdsekspertjeanette@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer