BLOKKER OG LOGG AV: Det er ikke sunt å gni det inn, ved å overvåke eksens bevegelser og nye erobringer på Facebook.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BLOKKER OG LOGG AV: Det er ikke sunt å gni det inn, ved å overvåke eksens bevegelser og nye erobringer på Facebook. Foto: Getty Images/iStockphoto
Facebook

Facebook kan gi deg psykiske problemer

Særlig hvis du bruker nettstedet til å spionerer på gamle kjærester og elskere, viser forskning.

Eksen. Du prøver å glemme ham, men Facebook gjør det vanskelig for deg. Har dere ikke blokkert hverandre, eller slettet profilene deres på det sosiale nettstedet, er det lett å bli en «stalker».

Hva gjør han i dag? Hva skal han i helgen? Har han fått seg ny kjæreste? Det er fort gjort å bli en smule «koko» av for mye informasjon, når du egentlig burde legge hele fyren bak deg - og vekk.

Ny forskning viser faktisk at så mange som halvparten av alle Facebook-brukere risikerer psykisk skade ved å bruke siden til å spionere på ekskjærester, skriver Daily Telegraph.

Lett å finne informasjon

Mellom halvparten og én tredjedel av alle medlemmene på Facebook bruker nettstedet for å holde et øye med eksene sine. Med oppimot én milliard brukere, betyr det at det er flere hundre millioner av oss som trøbler med å komme over en gammel flamme.

Før måtte du presse felles venner for informasjon, eller selv troppe opp på døra hans for å få svar på hva han gjør nå, uten kanskje å få den informasjonen du var på jakt etter.

Nå ligger informasjonen altfor tilgjengelig, og brudd blir vanskeligere siden avstanden ikke er så stor i det digitale livet.

LES OGSÅ: Facebook kan gjøre deg tjukk

Vanskeligere å komme over

Psykolog Tara Marshall ved Brunel University gjorde en undersøkelse blant 464 studenter, og fant ut at de som forblir venner med eksen på Facebook, opplever bruddet og tiden etterpå vanskeligere enn de som klarer å distansere seg.

Undersøkelsen viser at å utsette seg selv for eksen online, gjør det vanskeligere å komme over bruddet.

Marshall tok også for seg temaer som selvtillit, kvaliteten på forholdet, hvordan tidligere forhold og brudd hadde gått for seg, og hvilken kontakt personene har hatt med eks-partneren. De ble også spurt om hvor opprørt bruddet hadde gjort dem, og hvordan de anså sin «personlige vekst» etter bruddet.

LES OGSÅ: Facebook kan ødelegge forholdet

Sårene leges saktere

Det viste seg at dersom man brukte tid på å overvåke eksens profil og venneliste, innebar det mer stress og vonde følelser, lengsel etter eksen og stagnasjon i personlig vekst.

Tidligere forskning har vist at offline kontakt med tidligere kjærester etter et brudd kan sette en stopper for reparasjonen av sårede følelser.

- Eksponerer du deg selv for en eks-partner gjennom Facebook, vil sårene leges saktere, konkluderer Marshall.

Og hvem vil vel egentlig bruke dyrebare minutter på fortiden? Slik blokkerer du gamlekjæresten din på hele internett.
Til forsiden