Klamydia

Færre nordmenn får klamydia

Endelig går kurven nedover!

KLAMYDIAFRI SOMMER: Husk å bruke kondom og teste deg hver gang du skifter partner. Da er sjansene store for at du holder deg frisk! Foto: www.imagesource.com/ All Over Press
KLAMYDIAFRI SOMMER: Husk å bruke kondom og teste deg hver gang du skifter partner. Da er sjansene store for at du holder deg frisk! Foto: www.imagesource.com/ All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Til tross for at de aller fleste er opplyst om hvordan du kan unngå klamydia, er det likevel altfor mange som får det.

Nå kan det tyde på at trenden har snudd. I fjor ble det nemlig diagnostisert 22.754 tilfeller av klamydia i Norge, noe som er en nedgang på 3,1, skriver NTB.

Les også: Årlig klamydiatest er ikke nok

Unge flest smittet

62 prosent av dem som ble registrert smittet var kvinner. Det er også fleste unge som blir smittet, syv av ti var nemlig under 25 år.

Det har helt fram til i fjor vært en klamydia-økning de siste ti årene, men heldigvis har kurven begynt å peke nedover.

Les også: Kan du få klamydia av å sitte på toalettsetet?

Disse topper listene

De fylkene hvor det har blitt oppdaget flest tilfeller av klamydia er Finnmark og Troms. De hadde henholdsvis 898 og 684 tilfeller per 100 000 innbyggere, i motsetning til Sogn og Fjordane og Akershus, som ligger lavest med 354 og 355 tilfeller.

Ettersom opptil 90 prosent av smittede kvinner ikke opplever noen symptomer i det hele tatt, kan det godt tenkes at det er flere som har blitt smittet med klamydia, men som ikke har fått testet seg.

Les også: Slik ber du ham sjekke seg

Vanlige symtomer

Det aller vanligste er at en klamydiainfeksjon setter seg i underlivet. Ifølge Lommelegen.no bør du være obs på disse symptomene:

 • symptomer på urinveisinfeksjon
 • endret utflod (hos kvinner)
 • underlivs- og magesmerter
 • Menn kan få sparsom utflod fra urinrøret
 • lett svie ved vannlating (gjelder begge kjønn)
 • kløe
 • kvinner kan oppleve småblødning etter samleie
 • bekkeninfeksjon kan føre til magesmerter hos kvinner

 • Les også: Test: Hva kan du om sex?

  Du kan bli barnløs

  Selv om mange kan oppleve en klamydiatest som pinlig, er det viktig å huske på en ting: Det er bedre å ta en test for mye enn en test for lite. 2-3 % av jentene som har hatt klamydia blir ufrivillig barnløse, skriver Lommelgen.no.

  Dersom du har hatt ubeskyttet sex, eller er usikker på om partneren din er trofast, kan det være lurt å teste seg for å være på den sikre siden. Klikk her for behandlingsråd.

  Les også: Dette vil du IKKE ha på øyet

  Klamydia på øyet

  Men det er ikke bare i underlivet du kan få klamydiainfeksjon. Visste du forresten at du kan få klamydia på øyet? Dobbelt så kjipt, med andre ord.

  - Dersom personen fått klamydiainfeksjon i/på øynene, vil dette kunne vise seg som «røde øyne». Det vil si betennelsesforandringer spesielt i bindehinnene og sjeldnere hornhinnene, forteller Peer Høvik, gynekolog på Lommelegen.no.

  Klikk her og få tips om hvordan du kan unngå en klamydiainfeksjon på øyet.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer